Как да сготвим пуйка

Как да сготвим пуйка
Снимка: netinfo

Кога точно пуйките са пренесени в Европа не е ясно. Предполага се обаче, че основната заслуга за това имат испанските конкистадори, завоювали страните в Новия свят през 16-ти век.

Защото пуйката по принцип е американска птица, опитомена още ацтеките. При тях обаче не е била ежедневна храна, а се е приготвяла само за специални случаи, тъй като се е смятала за олицетворение на божествата.

И макар че днес пуйката не символизира вече боговете на Монтесума, я ядем предимно на празници. В САЩ например пуйката е традиционното ястие за Деня на благодарността, а у нас се сервира за Коледа или Нова Година. Месото ѝ е вкусно, съдържа много белтъчини и полезни минерали, а мазнините са извънредно малко.

Пуйката е идеалното основно ястие, когато очаквате много гости - предлага се в различни размери, готви се лесно и изглежда страхотно на масата.

Обикновено пуйките в магазините са замразени; пресните са по-хубави, така че си струва да пообиколите и да намерите прясна. В големите градове това може да се окаже трудно, особено два-три дни преди Коледа, но пък ако имате роднини на село, които гледат такива пернати, обадете им се още от сега и си запазете една бройка.

Когато пуйката е замразена, соковете ѝ се превръщат в кристали; при разтопяването тези кристали разрушават протеиновите клетъчни мембрани в месото и част от соковете изтичат - точно това представлява червеникавото нещо, което обикновено виждате в опаковката. Замразената пуйка никога не може да бъде толкова сочна, колкото прясната.

Ако все пак купите замразена пуйка, оставете я да се размрази в хладилника (предвидете по 2 часа на всеки 400 г тегло).
Мазането или поливането на пуйката със сокове по време на печенето ѝ придава златиста и хрупкава кожа; тези сокове обаче не проникват под кожата, така че не се отразяват на влажността на самото месо.

Ако пуйката започне да потъмнява прекалено много по време на печенето, покрийте я леко с алуминиево фолио.

Прясна или размразена пуйка се пече между 3 и 5 часа и половина в зависимост от това колко е голяма и дали е пълнена или непълнена, при 170°. Времето е приблизително и трябва да се използва само като най-общи насоки.

Факторите, които могат да променят необходимото за печене време са точността на фурната ви, температурата на пуйката в момента на слагане във фурната, а също и колко пъти отваряте вратата на фурната по време на печенето. Винаги използвайте термометър за месо, за да сте сигурни за температурата на печене.

Когато се опитвате да решите колко голяма пуйка да купите, имайте предвид, че пуйка от 7-8 килограма може да нахрани 14 и повече гърла, а десеткилограмова спокойно може да засити 20 души и дори повече.

Най-общото правило е 400 г пуйка на човек. Освен това трябва да познавате измеренията на фурната си и да сте сигурни, че пуйката ще се побере.

Списание "Меню"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти