Как да разчетем сигналите на жаждата

Всичко е в дозата
Снимка: Thinkstock

Усещането за жажда е мозъчен сигнал за това, че в кръвта се е повишило съдържанието на соли и тази концентрация трябва да се разреди, пише "Здраве.бг".

Но важно е не просто да се пият течности, а това да се прави правилно. Наднорменото количество течност влошава храносмилането и създава допълнително натоварване върху сърдечносъдовата система, бъбреците и води до бърза умора.

Колко течности са необходими за поддържането на водно-солевия баланс?

* При минимално физическо натоварване – 2,5-3 литра течности (но заедно с тези, приемани чрез храната).

* При физическа работа със средна тежест – до 5 литра.

* При тежка работа на открито – до 6,5 литра.

Не забравяйте за ябълките и за останалите плодове и зеленчуци. Така например, ако сте изяли половин килограм ябълки, това се равнява на около половин литър течност.

Специалистите препоръчват на хората, които живеят в региони с по-топъл климат, да пият чай, а не вода, защото той увеличава отделянето на слюнка и премахва сухотата в устата. Също така е важно заедно с водата да се консумират плодови и зеленчукови сокове или техните екстракти.

Мнозина предпочитат да задоволяват жаждата си с минерална вода. Но тя не винаги е препоръчителна при заболявания на храносмилателния тракт, сърдечносъдовата система и пикочните пътища, а също така и при нарушения в обмяната на веществата. По-високото минерализирано съдържание в нея може да има нежелателни последици.

Софийската и горнобанската минарални води са алкални и частично неутрализират стомашния сок, което помага при гастрити и язви, но при постоянно пиене сокът се увеличава и полезният ефект от водата изчезва. Ако в този момент болният спре да пие вода, състоянието му ще се влоши. Това важи и за здравите хора - те товарят организма си с големи количества вещества, които трябва да бъдат изхвърлени.

Така че не бива да се заменя чешмяната вода изцяло с минерална. Или ако много държите на вкуса на минералната - поне сменяйте марките през няколко седмици.

Ако се страхувате от градската канализация - сложете филтър на чешмата или преварявайте водата.

Минералната вода е противопоказна при редица заболявания - туберкулоза, изтощение, кръвоизливи, болести в остър стадий, всички инфекции, напреднала хипертония и атеросклероза, тумори, уремия, някои бъбречни болести, паразити, тежка форма на цироза и диабет, след операция от язва.

Затова - не забравяйте да употребявате прясна питейна вода или т.нар. изворна вода, като не ги заменяте изцяло с минерална, която оказва лечебен ефект само при нейното правилно дозиране и пиене не повече от два месеца, след което трябва да се редува с чешмяна или изворна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти