Как да превърнем старите дрехи в нови

Как да превърнем старите дрехи в нови
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Едва ли има жена, на която да не ѝ харесва да си купува дрехи и аксесоари. Няма значение дали се изкушавате да обикаляте по магазините всяка седмица или на няколко месеца веднъж, важното е, че го правите.

Често обаче ние жените купуваме дадена дреха само защото виждаме, че е намалена, а не защото наистина имаме нужда от нея. После сме щастливи, че сме направили изгодна покупка, с което и успокояваме съвестта си, че сме дали пак пари за нещо излишно.

В резултат на това се случва, че сме се затрупали с прекалено много дрехи и аксесоари, които само пълнят гардеробите, а реално не се ползват.

И какво правим в такива случаи?

Аз лично наскоро преглеждах какво се случва по рафтовете на гардероба ми. Прибирах летни дрехи, вадех зимни и т.н.
В един момент обаче установих, че имам една малка купчина с дрехи, които  почти не съм носила и са напълно запазени, но едва ли някога ще използвам.

Симпатична дънкова пола, която е много секси, но вече ми се вижда прекалено къса и неудобна, дълга плажна рокля, която е толкова тясна, че не дава никакъв шанс за нормално движение на краката и разходка по плажа, няколко шала, които няма с какво да комбинирам и един-два потника, ставащи единствено за ползване у дома или като пижамка – това бяха основните неща, от които нямам абсолютно никаква нужда и съм пределно наясно, че няма да ползвам.

Какво обаче да правя с тях? Мога да ги оставя до кофите за боклук или да ги предложа на някоя позната, ако тя прецени, че ще ѝ свършат работа. В следващия момент обаче се замислих, че с малко намеса от страна на ножица, игла и конец от тези дрехи могат да се получат доста интересни неща.

И понеже нямам времето, условията и най-вече способността да се справя с шивашка машина сама, потърсих услугите на професионалист.

Събрах всичко в една торба и със смела крачка се насочих към най-близкото до офиса шивашко студио.
Цвети, за чийто шивашки умения бях чувала много добри отзиви от приятели, а ателието ѝ се намира в близост до бул. "Черни връх", ми помогна в префасонирането на старите дрехи в нещо ново.

Идеите, които имах, бяха разнообразни, но всички се въртяха около това да направя неизползваемите дрехи отново полезни.

Най-лесно това се случи с дънковата пола. Само с помощта на няколко тегела, тя се превърна в чудесна чанта! Долната част бе събрана със здрав шев, а отгоре, където всъщност е талията, бе пришит цип.

Единият потник се превърна в хастар за чантата, но и без него, тя щеше да върши достатъчно добра работа. Един стар колан може да се превърне в дръжка, но тъй като не разполагах с такъв, използвах единия шал. Завързах го за две от гайките на полата и хоп-това беше вече една чудесна чанта.

Що се отнася до роклята, при нея се наложи да се ползват ножици.

За да се справим с факта, че е изключително тясна, просто разпорихме единия страничен шев и получихме голяма цепка. Тази голяма цепка прикрихме с единия шал. Той бе зашит за единия си край по дължината на разпорения шев, а другият край просто бе прекаран отзад по кръста, за да свърши отпред на корема. Прихвана се също с помощта на един шев на машина.

Шалът имаше дупчица, която никак не стоеше добре. Как да се справите с подобен проблем? Просто прихващате дупката и зашивате, като получавате малък набор, който никак не изглежда зле.

Роклята стана и по-къса – вместо до глезените, вече стига до колената. Това се постигна без рязане и отнемане на материал. Може да го постигнете като подгънете леко в областта на талията. Така вече дрехата не е вталена, но пък изглежда непринудено и определено е по-удобно.

За допълнителен разкош набрахме леко плата в областта на подмишниците и на бюста, както се вижда на снимките. Само с няколко шева получихме набран ефект.

А ако се чудите какви са тези бикини, които виждате на снимката, те са резултат от това, което остана след превръщането на единия потник в хастар.

Презрамките бяха зашити една за друга и така се получиха малки гащички.

Със сигурност могат да ви дойдат още много идеи как да префасонирате старите дрехи. Със сигурност може и да го направите у дома сами, а ако не можете или нямате време, винаги може да прибегнете до услугите на шивач. Споделете с нас какво сте творили сами у дома и си припомнете как сме ви съветвали да направите старата тениска на колие, пръстен от хартия, закачалки от вилици и лъжици и гривна от цип.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти