Как да изправим косата без преса

Как да изправим косата без преса
Снимка: Thinkstock

Правата коса едва ли някога ще излезе от мода. Тя може временно да бъде засенчвана от буклите, плитките или ситните къдрици, но винаги ще остане сред предпочитаните от дамите прически.

Именно поради това редица козметични компании се надпреварват какъв нов уред или продукт за изправяне на коса да лансират на пазара. 

Най-разпространени са пресата или наричана още маша за изправяне. Както и да назовавате това устройство обаче, целта му остава една и съща – да изправи косата с помощта на нагряване.

Сякаш това е идеалното решение - минавате с пресата през косата и тя вече е права. Но този метод има сериозен недостатък – изключително вреден е за косата.

За съжаление, при изправянето на косата чрез преса, се поврежда вътрешната структура на косъма и косата става суха и изтощена.

Освен това пресата, въпреки рекламните обещания, не изправя всички видове коси. Ако косата е жива и твърда, трудно се задържа между приставките на пресата.

Добрата новина е, че има алтернативни и също толкова успешни методи за изправяне, които са по-щадящи.

На първо място с най-голям ефект, но отново с причиняване на щети върху косъма, е изправянето с сешоар с гореща въздушна струя и подходяща четка. Косата става права, красива, жива и не се лишава от обем, което е един от сериозните недостатъци на пресата.

Освен това съществуват и редица химични средства - препарати за къдрене и изправяне на косата. Те обаче често са противопоказни за боядисана коса – между оцветителите и изправящите средства се получава реакция.

Също така, ако косата е боядисана с къна, е безсмислено да се опитвате да я третирате с химия – къната създава защитен слой върху косата, който не пропуска реактивните вещества да проникнат в косъмчетата.

Най-щадящият метод за постигане на права коса, без да тя да се травмира с топлина или химия, е отново използването на сешоар, но със студен въздух.

Технологията е лесна – отделяте кичур коса, вземате кръгла четка и разресвате кичура от корените към краищата, като през това време сушите със сешоара в същата посока.

Това отнема доста време, но в резултат на това получавате желаната прическа, без да травмирате косата. Нужно е обаче тя да не е изцяло мокра, а предварително подсушена с по-топла въздушна струя от сешоара.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти