Как да изберем слънчеви очила

Джони Деп рядко се разделя със слънчевите си очила
Снимка: Getty/Guliver

Малцина са тези, които по това време на годината не се скриват за чифт слънчеви очила, щом си подадат носа навън. Първообразът на съвременните слънчеви очила се е появил преди повече от 300 години. Но дали моделът, който е част от нашата визия изпълнява защитната си функция или само маскира проблема, предстои да разберем.

Цената и доказаният произход на марката до голяма степен са показател за това дали и доколко качествени са слънчевите очила.

Когато обаче ги купуваме от пазара или от сергиите по улицата, ние спестяваме преди всичко за сметка на здравето си. Специалистите обясняват, че тези очила всъщност не осигуряват защита срещу ултравиолетовите лъчи, защото стъклата им са направени от неоптичен полимер, който се използва и при производството на пластмасовите бутилки.

Тези очила могат да доведат до изгаряне на ретината, тъй като в тъмнината зениците се разширяват и ако в този момент върху тях въздействат ултравиолетовите лъчи, а няма защита, могат да се получат сериозни увреждания на окото.

Върху етикета на качествените очила почти винаги има надпис "Blocks at least 90% UVB and 60% UVA". Това означава, че лещите не пропускат 90% от ултравиолетовите лъчи тип В (офталмолозите смятат тип B за по-опасни) и 60% от ултравиолетовите лъчи тип А. Цифрите могат да се променят според степента на защита. Колкото по-висок е процентът, толкова по-надеждно очилата предпазват очите.

В информацията за очилата трябва да са посочени и дължините на вълните, които не се пропускат от лещите. Пълна защита от излъчване осигуряват очилата с указание 400 nm (нанометри).

Съществува още един показател - коефициент за пречупване на светлината: 1,4, 1,5, 1,6 и т.н. Колкото по-голям е той, толкова по-добри са лещите.

При цветовете на стъклата също има специфика. Оранжевият и червеният са твърде агресивни за очите и е установено, че дори влияят на психиката. Жълтият е прекалено светъл за слънчевата светлина, а синият се понася добре от много малко хора, но предпазва най-качествено окото от инфрачервената светлина.

За най-подходящи и безопасни се смятат сивият, зеленият (намалява вътреочното налягане) и кафявият тон на стъклата - те най-добре поглъщат излъчването и дори успокояват очите.

Кафявите стъкла увеличават светлосенките, затъмняват осветените зони и създават чувство за дълбочина. Те са особено подходящи за кривогледи хора.

Имайте предвид, че оцветяването на стъклото трябва да бъде равномерно, тъй като в противен случай очите се уморяват.

Жълтите стъкла се препоръчват на водачите на МПС по време на силна мъгла или при нощно шофиране.

За мъжете и жените, които постоянно носят очила, са най-подходящи очилата "хамелеони", снабдени с фотохромни лещи, реагиращи на нивото на осветеност. Колкото по-ярка е светлината, толкова по-тъмни са очилата и обратното. Експертите предупреждават, че очилата с пластмасови лещи могат да се "уморят" след няколко години, което означава, че тяхната способност към затъмняване и осветяване намалява с времето.

За пречупването на светлината няма разлика между стъклените и пластмасовите филтри. Разликата е само в срока на годност на очилата. Пластмасата лесно се надрасква и очилата трябва да се сменят по-често, понякога 2-3 пъти годишно, тъй като не е препоръчително да се носят надраскани стъкла. Всички очила трябва да се съхраняват в мек калъф, като се поставят със стъклата нагоре.

Вижте и нашата галерия със слънчеви и диоптрични очила ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти