Как да дишаме по време на тренировка

Как да дишаме по време на тренировка
Снимка: Thinkstock

Дишането е от огромно значение не само докато спортуваме, а и в самото ни ежедневие.

Правилното дишане може до огромна степен да намали стрес, притеснение, депресия и дори болка. Не напразно бременните жени биват обучавани как правилно да дишат и да се подготвят за раждането.

Докато спортувате е особено важно да дишате правилно, защото в противен случай може да се изморите много бързо или тренировката ви да няма ефект.

Ето и какви могат да са грешките

Задъхване
Когато тичате е много вероятно да се задъхате силно. Грешката е да продължите да тичате в това състояние. Освен да се изморите, да ви се замае главата или да ви причернее, друго няма да постигнете. Затова опитайте се да контролирате дишането си по следния начин – бройте до три когато вдишвате и до три когато издишвате. Опитвайте се да спазвате това равномерно темпо и ще нормализирате дишането си.

Спиране на дъха
Най-често това се получава, докато извършвате силови упражнения. Тогава неусетно задържате дъха си и нарушавате по този начин дишането. Така не помагате на мускулите си да работят правилно, а и е много вероятно да си причините главоболие.

През носа
Дишането през носа е идеален вариант за хора, които страдат от алергии, тъй като власинките в ноздрите спират праха и редица други алергени. Но ако правите кардио по този начин не може да приемете достатъчно кислород. Вдишвайте през носа и издишвайте през устата, а когато натоварването стане по-сериозно, вдишвайте и през устата, отново по схемата "на три" - на ум броите „едно, две, три“ и вдишвате и после пак, но на „три“ издишвате.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти