Как да опазим детето здраво, когато тръгне на детска градина?

дете майка
Снимка: Thinkstock

Този въпрос си задава почти всяко българско семейство, особено мама и баба, които очакват с притеснение началото на есента и тръгването на детето на градина или ясла. И няма значение дали е за първа година или след кратка пауза през лятото...

Наистина ли да опазим малкото от болести е чак такава „мисия невъзможна”, че средностатистическият родител започва да кърши ръце още при първата градинска хрема?

Всички знаем колко е неприятно да получим онова обаждане от градината, в което твърдо ни заявяват, че детето е болно и трябва да си го приберем и лекуваме вкъщи. Това се отразява хем на родителското ни самочувствие, че не сме се погрижили достатъчно за него, хем се самообвиняваме, че вирусите отново са победили, въпреки всичките ни усилия. А за капак изобщо нямаме идея как ще се справим... Знаем как ще реагира началникът ни, когато му кажем, че за пореден път се налага или да излезем в болничен, или да работим от къщи. И сами не си вярваме, защото сме наясно как се гледа дете болно дете у дома и паралелно с компресите за сваляне на температура се работи…

Дори да сме от онези родители късметлии, чиито деца не боледуват често, е хубаво още през август да помислим какви мерки за превенция можем да вземем, за да избегнем развоя на събитията, който описахме по-горе.

Профилактиката за укрепване на организма е добре да започне поне месец преди тръгване на ясла или детска градина. Преди да изкупим обаче всички имуностимуланти от аптеката, е добре да подготвим детето, за да се чувства по-спокойно. Ако това е първа година за малчугана, трябва да му разкажем как ще преминават дните му в градината и колко интересни нови игри и забавления го очакват там.

f
Снимка: Thinkstock

Както знаем, малките са много чувствителни и всичко ново за тях, освен интересно и любопитно, може да бъде и стресиращо. А стресът е сред основните причини за честото боледуване, включително и в ранна детска възраст. Ако детето е подготвено за това какво може да очаква, ще се чувства много по-уверено.

Ако малкото не се е хранило балансирано и редовно, е добре да започнем да му създаваме този навик, който детската градина ще продължи да развива. Включвайте в ежедневното му меню храни, които активират имунитета - това са храните, съдържащи протеини, бавни въглехидрати и полезни мазнини. Витамините А, С, Е също действат имуностимулиращо. Не забравяйте обаче, че организмът ги усвоява най-добре не внесени под формата на таблетки, а когато са от естествен произход – чрез храната и най-вече от пресните плодове и зеленчуци.

g
Снимка: Thinkstock

Детските педиатри препоръчват преди детето да тръгне на детска градина, родителите да го закалят. Какво означава това? Да избягваме навличането с дрехи, да поддържаме у дома си подходяща температура, да правим достатъчно разходки с малчугана и да му осигурим много движение и игри на открито.

Инфекциите се причиняват най-често от вирусите, които малчуганите си „препредават”, а детският организъм невинаги успява да се справи с тях. От една страна, тъй като имунитетът тепърва съзрява, от друга, тъй като е влошен заради честата и неправилна употреба на антибиотици още от най-ранна възраст. Тези медикаменти се използват само в случаите, когато заболяването има бактериална генеза и антибиотикът е препоръчан след консултация с лекар и с направена антибиограма.

g
Снимка: Thinkstock

В битката с вирусите обаче разполагаме с богат арсенал от подкрепящи имунната система природни средства. Ето кои ще ви помогнат да развалите омагьосания кръг на честите боледувания.

Дори да не го обича особено, пчелният мед е една от най-ценните и полезни храни за подсилване на организма на детенцето. Медът притежава 22 от най-необходимите за човека 24 микроелемента. Особено ценни са биогенните стимулатори, които активират редица процеси в организма, включително растежа на клетките и укрепването на имунната система. Не бива да се обработва термично и трябва да се съхранява на тъмно, хладно място.

g
Снимка: Thinkstock

Пчелният клей, известен също и като прополис, е един от най-мощните „натурални антибиотици”. Освен че директно стимулира имунната система и повишава броя на червените кръвни телца, той се бори с вирусните и бактериални организми, като по този начин осигурява един вид “двойна” защита на тялото срещу болестта.

Продукти, съдържащи ехинацея и коластра, също влияят добре на детския имунитет, стига малкото да няма алергия. Ехинацеята се използва от милиони по света за засилване на имунната система, а уникалното имуностимулиращо действие на коластрата се състои в това, че тя съдържа естествени имуноглобулини – т.е. тя не само стимулира имунната система, но и внася имуноглобулините в готов вид.

f
Снимка: Thinkstock

Хомеопатията също разполага с всепризнати средства за профилактика на детския организъм в такива ситуации. Особено подходящи за укрепване на детския имунитет преди есенно-зимния сезон са Имунокинд и Шуслеровите соли.

Можете да започнете още от месец август с по 1 таблетка Имунокинд 3 пъти на ден (сутрин, обед и вечер) и да продължите да го давате на малкото дете за период от 3 месеца.

f
Снимка: Thinkstock

Този хомеопатичен продукт помага на организма да се справи с респираторните инфекции и подобрява обмяната на калций, който е много ценен минерал в ранна детска възраст. Освен това укрепва защитата на кожата и лигавиците, които са бариера срещу болестните микроорганизми и съкращава честотата и продължителността на заболяванията. А също така подобрява апетита – заветната цел на голяма част от родителите, които си имат злояди деца.

За укрепване на имунитета има и комбинация от Шуслерови соли, която е подходяща и за цялото семейство. Соли №3, 6 и 7, по 3 таблетки от всяка сол дневно, за период от 3 месеца.

g
Снимка: Thinkstock

Шуслерова сол №3 железен фосфат осигурява повече кислород за тъканите и повече енергия за защита на организма, №6 калиев сулфат укрепва защитните функции на кожата и лигавиците, стимулира чернодробната функция и подпомага детоксикацията на организма и №7 магнезиев сулфат - действа хармонизиращо и релаксиращо в периоди на стрес, помага за спокоен сън.

Какъвто и метод за укрепване на детския имунитет да изберем, важно е да обясняваме на детето положителните страни на това защо го караме да хапва зеленчуци, плодове и мед или защо тялото му се нуждае от витамини и минерали. Така ще го възпитаме в грижа и отговорност към здравето му, а полезните навици за цял живот се изграждат всъщност през първите седем години.

g
Снимка: Thinkstock

Вижте още полезна информация как да укрепите детския имунитет преди ясла и градина: 

Припомни си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти