Лято без болести - как да се погрижим за всички у дома

g
Снимка: Thinkstock

За нас, жените, здравето на цялото семейство е най-важната мисия – всеки сезон в годината без изключение, дори и да е лято и в главата ни да витаят най-вече мисли за безгрижната почивка, която очакваме.

За да бъде обаче ваканцията ни наистина без перипетии, отново трябва да се посветим на здравето на децата и на любимите мъже до нас. Последните имат навика да се отнасят небрежно към сигналите, които организмът им дава, и честичко ги подценяват.

Да, изглежда така сякаш това е поредната тежка задача в нежните ни ръце, с която трябва да се справяме в и без това натоварения ни график... Но всъщност грижата за семейството изобщо не е трудно постижима. И ако се подготвим за летния сезон навреме, ще си гарантираме едно чудесно лято, изпълнено с прекрасни емоции.

g
Снимка: Thinkstock

Да лекуваме, без да нанасяме допълнително вреди

Ако знаем как да въздействаме на тялото си с лечебни средства, които нямат вредни странични действия (както тежките медикаменти като антибиотиците например), ще се радваме на по-добър имунитет. А това е разковничето към доброто здраве.  

За да има баланс във функционирането на организма ни на всички нива, трябва да познаваме минералите и тяхното ефективно въздействие – както при спешни случаи (да, те могат да ни помогнат в такива ситуации), така и профилактично в ежедневието или при хронични заболявания. Може би не сте се замисляли, но минералите се срещат естествено в човешкото тяло, приемаме ги чрез храната, която консумираме. В някои периоди обаче те по-бързо се изчерпват или клетките не успяват да ги усвоят. Ако имаме минерални дефицити, се нарушава нормалната функция на клетките и настъпват различни заболявания. За да възстановим тези дефицити, можем да използваме минералните соли на д-р Шуслер.

И така, на прага на ваканцията, да заредим аптечката си за път и сме готови да се радваме на лятото!

g
Снимка: Thinkstock

Играчка без плачка

Представете си един обичаен ден на плажа, изпълнен с много забавления под лъчите на жаркото слънце. Когато някой изгори обаче, почивката от приятно изживяване се превръща в страдание. В такъв момент минералната сол, която ще ни избави от болката, е Шуслерова сол №3 железен фосфат. Това е солта за първа помощ също при настинка или травма и нараняване, както и при повишаване на температурата. В спешни случаи се приема начесто – през 10-15 мин. по 1 табл. Сол №3 може да се използва и под формата на мехлем – при изгаряне се нанася начесто върху засегнатите участъци и успокоява възпалението и неприятните усещания.

Още една случка, която може да провали и най-романтичните летни вечери, е нашествието на насекомите. Знаете колко е изнервящо, когато се покриваме целите в пъпки от комари. А ако засегнатите са малки деца, неприятният сърбеж се превръща в Голяма драма и за големите. Тук Шуслерова сол №8 помага за ефикасното третиране на ужилвания и ухапвания, като бързо облекчава и намалява отоците. При ухапване или ужилване вземайте начесто по 1 табл. от сол №8 и намазвайте засегнатото място през час с Шуслеров мехлем №8. Любопитен факт е, че сол №8 под формата на мехлем е много полезна при водниста хрема с разраняване на ноздрите и зоната около носа.

g
Снимка: Thinkstock

Вирусите – все така досадни и през лятото

Когато времето се стопли, забравяме за грипа и настинките и... точно тогава зачестяват стомашните неразположения, популярни като „летен грип”. Друг виновник, освен вирусите, да ни споходят диария и повръщане, е по-различната храна, с която не сме свикнали и не ни понася. Диарията обаче не е непобедима. Можем бързо да я овладеем с комбинация от минерални соли: №3 железен фосфат – солта за първа реакция при признаци на инфекция; №4 калиев хлорид – успокоява раздразнената лигавица на стомаха; №5 калиев фосфат – ускорява възстановяването на организма, особено полезна, когато заболяването протича с повишена температура, и №8 натриев хлорид – регулира баланса на течностите и осигурява бързото преминаване на диарията. По една таблетка от всяка сол се смуче през 15 минути в острия стадий. Когато симптомите се облекчат, постепенно разреждаме приема и за още няколко дни вземаме по 3 табл. от всяка сол.

g
Снимка: Thinkstock

Най-важното при повръщането е да се овладее острото състояние, без да се допусне дехидратация. За целта ще ни помогне комбинация от соли №3 железен фосфат (за спиране на възпалителния процес), №5 калиев фосфат (с антисептично действие), и №8 натриев хлорид (за регулиране на хидратацията). Ако повръщането е с кисела миризма, към тях можем да добавим сол №9 натриев фосфат, а при горчив вкус - №10 натриев сулфат. Редуват се по 1 таблетка от всяка сол през 15 мин. до настъпване на подобрение. Голямото предимство на Шуслеровите соли е, че се усвояват още през устната лигавица, тъй като се смучат. Знаете колко е неприятно, когато ви е лошо, а се налага да гълтате лекарства и това предизвиква нови позиви за повръщане. Със солите можете бързо да сложите край на стомашните спазми и гаденето и да продължите да се наслаждавате на ваканцията.

g
Снимка: Thinkstock

Когато градусите скачат...

Летните настинки, съпроводени с висока температура, са особено нежелани гости в горещите дни. Шуслеровата сол, която ни помага да преборим високите градуси, е сол №5 калиев фосфат. При повишена температура над 38,5 С я комбинирайте със сол №3 и №8 – по 1 табл. от всяка сол се редуват на всеки 10-15 мин. до овладяване на температурата.

Където и да сме през лятото – на море, на планина или на някое екзотично място по света, какво повече можем да искаме от здраво и щастливо семейство?

g
Снимка: Thinkstock

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти