И дъждовните лета заслужават красиви крака: как да се отървем от разширените вени

г
Снимка: Thinkstock

Лято е. И макар тази година често да вали, знаем, че поне веднъж си мислила да облечеш онази твоя любима рокля над колената - за някоя прекрасна топла вечерна разходка... А осмели ли се? Или имаше нещо, което те притеснява?

Хмм, разширените вени? Да, напоследък са се появили дори повече? Но се успокояваш от факта, че и другите жени около теб също имат. И ги приемаш за най-нормалното нещо, не им обръщаш внимание и просто гледаш да не ги излагаш на показ твърде много.

За съжаление, ще те разочароваме - разширените вени не са така безобидни колкото си мислиш. Напротив - те издават за проблеми с кръвообращението и за слаба съединителна тъкан, които засягат предимно жените, въпреки че някои мъже също страдат от тях.

Затлъстяване, заседнал начин на живот, липса на движение, стоиш изправена дълги периоди от време, имаш генетична предразположеност, пушиш, имаш висок холестерол, страдаш от хипертония - ако поне един от тези фактори присъства осезаемо в живота ти, именно той или те са възможната причина да имаш разширени вени по краката.

Ако разпозна своя начин на живот в горните описания, сега е моментът да помислиш сериозно над вариантите, чрез които ще лекуваш това състояние. Защото ако не го направиш сега, можеш да допуснеш с тялото ти да се случат сериозни усложнения като например подуване на глезените, което може да бъде придружено от пулсираща болка, мускулни спазми, тежест в краката, кървене и дори тромбофлебит.

г
Снимка: Thinkstock

Ако все още не си говорила с медицинско лице относно лечението на този проблем, съветваме те да го направиш по-скоро. Той ще ти обясни по-подробно какви са видовете разширени вени и какви са методите да бъдат изследвани. Също така ще прецени дали ти е необходима консултация с лекар флеболог, така се наричат специалистите, които се грижат за пациенти с това заболяване. Оттам нататък конвенционалната медицина предлага различни варианти - лазерно лечение или склеротерапия, съчетани с прием на лекарства. Не е изключено да се стигне и до операция, ако вените са по-засегнати и другите подходи не биха помогнали.

г
Снимка: Thinkstock

И все пак, нека това не те плаши. Практиката познава милиони случаи на успешно лечение на разширените вени. Така че това не е заболяване, за което си струва да се паникьосваш. Просто трябва да бъдеш отговорна и постоянна в грижите за здравето си.

Дори има начини да въздействаш благоприятно на симптомите си и с помощта на природата, която ни е дарила с няколко безценни растения, билки и минерали.

Например вътрешността на листата на растението алое вера го правят много ефективен съюзник в борбата с разширените вени, както и при други оплаквания. В този случай препоръчваме да го нанасяш като компрес на засегнатите части. Най-добре е да го приложиш преди лягане и да го оставиш да действа през нощта.

г
Снимка: Thinkstock

Ако вкъщи имаш ваничка за крака, използвай я всеки ден. Това може да бъде много полезно за краката. След ваничката ще ги чувстваш отпуснати, отпочинали и чисти. Ако са подути, отокът може дори да спадне. Ваната трябва да се направи с вода, морска сол и една чаша ябълков оцет. Потопи краката си в продължение на 20 минути, като от време на време ги масажираш.

г
Снимка: Thinkstock

Народната медицина признава един ефективен компрес в борбата с разширените вени - този със зелена глина и малко вода (смесват се до гъста кашичка). Проблемните места се намазват със сместа, за предпочитане вечер, и се оставя да изсъхне. След това се измий с малко топла вода и неутрален сапун.

г
Снимка: Thinkstock

Колкото и невероятно да звучи, лютите чушки и лютият пипер имат свойството да подобряват кръвообращението и помагат да не се претоварват вените. Ето защо специалистите препоръчват да се консумират редовно в малки количества. Има няколко различни опции, които можеш да избереш. Ако не си свикнала да ядеш люти чушки, можеш да ползваш пипер, който е по-сладък, не толкова пикантен.

г
Снимка: Thinkstock

Етеричните масла от кипарис, мента и розмарин, лимон и невен са още едно решение и много помагат за кръвообращението. Най-добре е да ги използваш за масаж на засегнатите части. Например, започни от краката и глезените и бавно се движи нагоре към бедрата. Тези масажи трябва да са леки, в посока отдолу нагоре и да се извършват чрез кръгови движения. Правят се предимно вечер, защото етеричните масла действат най-ефективно по време на сън.

г
Снимка: Thinkstock

Хомеопатията също е предпочитан и много ефективен съюзник в борбата с разширени вени. Терапия от подбрани Шуслерови соли и хомеопатични лекарства дренира вените, за да се постигне облекчение. Действа профилактично срещу появата на разширени вени и помага за овладяването на неприятните симптоми при вече засегнатите.

Какво е нужно да направиш? Подготви си 2 малки бутилки от 500 мл. В първата разтвори във вода следните хомеопатични монопрепарати: Arnica D6 и Hamamelis D6 на Немския хомеопатичен съюз (DHU) - по 20 глобули от всяко лекарство. Във втората бутилка разтвори Шуслерови соли №1, 4 и 11 на DHU – по 5 таблетки от всяка сол.

г
Снимка: Thinkstock

През целия ден отпивай на няколко пъти по 2-3 малки глътки от течността, като редуваш бутилките. Преди да отпиеш, разтръсквай неколкократно шишето, като удряш леко дъното му върху дланта на другата ръка.

Курсът на прием е 3 месеца, като е добре да го прилагаш винаги през лятото. Може да се направи 2-3 пъти в годината с паузи. За още по-бърз ефект можеш да действаш и локално, като намазваш два пъти дневно участъците с разширени вени с Шуслеров мехлем №1, който подобрява еластичността и тонуса на съдовите стени.

г
Снимка: Thinkstock

И не забравяй - като всяко заболяване, и разширените вени изискват да водиш балансиран и здравословен начин на живот. Движи се повече, но без да се натоварваш твърде много. Похапвай повече плодове, храни, богати на фибри, риба, джинджифил, елда и наблягай на зеления чай.

И все пак облечи онази любима рокля, за която си говорихме по-горе. Още следващия път, когато ти предстои разходка, независимо дали вали летен дъжд или е топла прохладна вечер. Сигурни сме, че вече знаеш правилните начини как да я накараш да ти стои превъзходно - и лечението на разширените вени е сред тях.

г
Снимка: Thinkstock

Припомни си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти