Кажи ми схванат ли ти е вратът, да ти кажа как ти е щитовидната жлеза

жена болка работа стрес
Снимка: Thinkstock

Събуждане, лека протяжка в леглото и мисъл за хубавите неща, които предстоят... и о, ужас – каква, за Бога, е тази пронизваща болка във врата, главата и плешката?? Защо все на мен, защо ПАК и защо все, когато имам да правя хиляди неща?? (А кога, извинявай, нямаш да правиш хиляди неща??)

Момент, момент, я да помислим – легна ли си с мокра коса снощи, защото „от един път нищо няма да ми стане“? А вчера тръгна ли си потна от фитнеса, за да те надуха едно хубаво уж топлият вятър? А чия е огромната чанта, в която всички смятат, че пренасяш зидаро-мазачески смески? Да не споменаваме и детето, заедно с всичките му тротинетки, колелета, кънки и раници, които висят от раменете и ръцете ти, превръщайки те в едно истинско невротизирано плашило...

Да, това си ти, мила моя. Един съвременен катър, обречен на вечно влачене, носене и блъскане. На тичане по автобуси или седене в кола, на препускане от среща в среща, презентации в офиси, вледенени от духащите климатици, на работа по осем часа на ден, която винаги прелива в нещо спешно и извънредно. На ядене на крак по „зърнената“ диета – каквото зърнеш, твое си е. На три кафета и няколко енергийни напитки, защото нещо все си уморена (изключително странно, наистина). А когато напрежението през деня стане непоносимо, успокоението е в кутията с цигарите. Ама не, не че си пушачка, моля ти се, никой не си го е помислил – просто ей така, от време на време, по пет пъти дневно.

Я се погледни в огледалото - кого лъжеш всъщност? Сама знаеш, че с този начин на живот си е цяло чудо, че се събуждаш само с болка в раменете и врата. Но слушай – това само никога не е наистина само – ако искаш да знаеш, схващането на врата, освен че е адски досадно и болезнено, е и в пряка връзка със състоянието на... щитовидната ти жлеза. Да, сега вече привлякохме вниманието ти (все пак, имаш толкова много приятелки с Хашимото, нали?).

Ами, ето как стават нещата – от стрес, напрежение и всякакви неудобства, мускулите се схващат, притокът на кислород към тях намалява и постепенно това се превръща в хронично състояние, което те държи напрегната денонощно – а с това започват и странните главоболия. Отначало по-рядко, след това – все по-често, а от цялата тази комбинация от неразположения започва да страда щитовидната жлеза, тъй като е намален притокът на кислород и към нея.

И колкото да е природно подготвена да се справя с целия този стрес, малката, приличаща на пеперуда жлеза, започва да изнемогва. Все пак, това не е електроцентрала – това е просто една жлеза. И тогава започват наистина сериозните проблеми. Помисли си за приятелките ти, които не могат да отслабнат каквото и да правят, които страдат от безсъние, потят се и са непрекъснато изнервени – и после се сети колко от тях имат проблеми с щитовидната жлеза. Доста са, нали? Май всичките, всъщност.

жена болка работа стрес
Снимка: Thinkstock

Ами, това може би чака и теб, ако продължаваш по същия начин. Е, не се паникьосвай веднага, напълно възможно е щитовидната ти жлеза да е все още напълно здрава, но не оставяй нещата на произвола на съдбата.

Като начало – тичай при лекар и си направи контролни изследвания на тироидните хормони. Профилактичните прегледи и превенцията са доказано най-добрият начин за поддържане на добро здраве. След това – помисли за продукти, които да започнеш да приемаш с оглед на натоварения ти начин на живот. Не, не кафе и енергийни напитки – има се предвид природни средства, които да ти помагат да се отпускаш, да имаш качествен и здрав сън, да разтоварват нервната и опорно-двигателната система, да те поддържат в добра кондиция. Все усещания, които си забравила.

Витамини например. Помниш ли тази дума? Ви-та-ми-ни! Например, витамин D, който почти при цялото население на Земята е в дефицит (забрави за глупостите как, ако си печеш едната ръка по половин час на ден, това ти набавя целия витамин D – не е вярно!). O, и не само витамин D, моля. Цялата група витамини В, която все ни липсва, а витамин С е винаги, ама винаги недостатъчен.

плодове фреш
Снимка: Thinkstock

Зеленчуци, плодове, достатъчно вода – под „достатъчно“ се разбират поне 2 литра на ден, ВСЕКИ ДЕН, а не една чаша по обед, ако случайно минеш покрай чешмата и я разпознаеш като източник на вода.

Всичко това комбинирай с естествени хранителни добавки, чийто дългосрочен прием ще повлияе положително на всички щети, които си нанесла на тялото си. Позволи си да помислиш и за натуропатия, която може и да ти звучи по-плахо от агресивните, традиционни методи за решаване на физически проблеми, но има сериозни заявки за успех.

Ето ти например едно натуропатично уравнение с три известни, което дава отговор на проблемите, които описваме дотук: Шуслерови соли, при това - в тройна комбинация, за въздействие върху повече от един симптом. Запомни цифрите 1 – калциев флуорид, 3 – железен фосфат , 7 – магнезиев фосфат, набави си ги от първата аптека и се прибери вкъщи, твърдо решена да промениш начина си на живот в дългосрочен план.

жена болка работа стрес
Снимка: Thinkstock

Шуслерови соли №1, №3 и №7 са минералите, които ще се погрижат да възстановят притока на кръв към мускулите, да отпуснат схващанията и да релаксират нервната система, а от това ще се повлияе и щитовидната жлеза. Приемат се по 5 таблетки от всяка сол, ежедневно. По-добър сън, по-устойчива нервна система и по-кръвоснабдени мускули и сухожилия...   звучи като иронично пожелание за Нова година, но е нещо, което всяка жена трябва да иска за себе си – повече от нови обувки или поне колкото нови обувки!

И, разбира се, всичко това няма да произведе желания ефект, ако не си позволяваш да почиваш. Сещаш ли се какво беше това? Едни свободни дни, в които правиш неща, които те разтоварват, а не обратното. Почивката не е глезотия, нито някакъв каприз, а част от отговорната грижа за здравето.

Така че, сега ставай от леглото, раздвижи леко схванатия врат и си помисли сериозно върху това, което прочете. И върху това как живееш. А след това направи първата крачка към промяната – заслужаваш го.

Припомни си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти