Организмът най-силно я иска, а всъщност най-много ни липсва (да, за енергията става въпрос)

енергия
Снимка: Thinkstock

Помниш ли последния път, когато се събуди от сън и бе наистина заредена с енергия? Без онова обичайно чувство на отпадналост и желание да си останеш в леглото за цял ден? Да, отдавна беше… Може би на последната ти почивка? Още по-отдавна?! Или когато успя да останеш за малко сама у дома – без децата, мъжа, обичайните домакински занимания и без да е нужно да ходиш до офиса? Ясно, май никога не ти се е случвало… Нали?

Струва ли ти се често, че светът се развива непрестанно, а ти си зациклила на едно място? Не можеш да свършиш и половината от задачите си за деня, разсеяна си, забравяш елементарни факти, а концентрацията ти е на ниво нелепи грешки.

Позна се в горните редове, а?

Тогава имаме една лоша и една добра новина за теб.

Да започнем с лошата – да, вероятно имаш синдром на перманентната умора.

И по-важната, добрата – можеш да го превъзмогнеш и това може да се превърне в житейско предизвикателство, което да преобърне изцяло живота ти, за да го направи по-хубав.

t
Снимка: Thinkstock

Сега ще ти разкажем повече за това как…

За да стигнеш дотук, явно в миналото са ти се случили определени неща. Може би тогава си ги подценила, не си им обърнала внимание, но тялото и съзнанието ти имат памет. И именно сега „ти напомнят“ за тези фактори.

Я да помислим – срив в имунната система, натравяне с токсини, излагане на силен или хроничен стрес, депресия, нервно напрежение, продължително безсъние, дълго и изтощително стоене пред компютър или телевизор? Неее, не отричай! Убедени сме, че си преживяла поне едно от изброените. И в това няма нищо срамно или нередно.

Напротив, хубаво е да си признаеш. Така ще осмислиш факта, че имаш физически или психологически проблем и ще обърнеш повече внимание на здравето си – и то точно сега, когато имаш най-голяма нужда от това.

А и ако поговориш с приятели, познати, колеги за състоянието си, ще осъзнаеш, че немалка част от тях изпитват същата постоянна умора и усещане за отпадналост и перманентна липса на сила и енергия.

g
Снимка: Thinkstock

Някои лекари биха ти обяснили това, което чувстваш, съвсем логично и простичко: начинът ти на живот повишава киселиността на организма и така той изразходва всички минерални запаси от органите и системите. Така се стига до постоянно боледуване, проблеми с обмяната на веществата, отслабване на имунитета, повишава се рискът да се отключат сериозни хронични заболявания.

И ако все още мислено се бунтуваш с приемането на тази диагноза – спри! Няма смисъл. Не отричай симптомите си, а погледни напред към това, което те очаква – а именно да възвърнеш баланса в тялото си.

Как можеш да се лекуваш – вариантите са много. На първо място ние бихме ти препоръчали да посетиш личния си лекар и да му споделиш за всички тези неща, които чувстваш. Той най-вероятно ще ти назначи изследвания, за да определи дали наистина става въпрос за синдрома на хроничната умора или има друга причина за оплакванията ти. И следователно да ти изготви подходящ план за лечение.

Освен на конвенционалната медицина, можеш да заложиш и на множество природосъобразни терапевтични методи. Вече доста лекари и пациенти предпочитат по-щадящи и неагресивни медикаменти, като тези на билкова основа, като хомеопатичните препарати, като витамини и хранителни добавки.

g
Снимка: Thinkstock

И все пак, ако още не си стигнала до кабинета на личния лекар, ние ще ти дадем няколко съвета как да повлияеш благоприятно на синдрома на хроничната умора.

Започни от най-важното – водата. Хидратацията на тялото е изключително важна, за да функционират всички негови процеси правилно, затова прави всичко възможно, за да пиеш поне по 2 литра вода дневно. Ако забравяш, вече нямаш извинения – съществуват дори мобилни приложения, които ни подсещат, че чашата с вода на бюрото е празна и трябва да я напълним отново. Много често подобни състояния на отпадналост се подобряват значително, когато спрем да заменяме водата с безалкохолни и всякакви други напитки.

Давай си сметка за това как се храниш. При синдрома на хроничната умора трябва да приемаш въглехидрати от групата на пълнозърнестите храни – ястия и кулинарни изделия на база цяло зърно, пълнозърнест хляб и макарони, жито, елда, варива. Овесените ядки са задължителни заради съдържанието на бетаглюканите (антиоксиданти).

g
Снимка: Thinkstock

Изключително важна е консумацията на риба, минимум два пъти седмично, заради съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини. Растителните мазнини, които добавяш към ястията, трябва да са качествени – зехтин, слънчогледово, рапично масло.

Трябва да консумираш много храни от растителен и животински произход, които са носители на витамините от група В, защото хроничната умора засяга предимно нервната система. Затова тези витамини са много важни за преодоляване на тази симптоматика.

На първо място витамините от групата В се съдържат в млякото и млечните продукти, пълнозърнестите храни, пилешкото месо, рибата, бобовите растения. Приемай повече зеленчуци и плодове (поне 400 г на ден под формата на салати – зеленчукови и плодови), особено сега, докато е лято.

g
Снимка: Thinkstock

Подслаждай с мед, а не със захар. Опитай се да намалиш кафето и да увеличиш приема на чай. Не подценявай билките – като например женшенът – той подобрява енергията на организма и помага в борбата със стреса. Котешкият нокът пък е силен природен имуномодулатор, антидепресант и антиоксидант.

Набавяй си повече от тези витамини и минерали – А, С, Е, В-комплекс, селен, цинк, магнезий, калий, рибено масло. Те се справят чудесно със състоянията на липса на жизнен тонус.

g
Снимка: Thinkstock

Шуслеровите соли на DHU също могат да помогнат за възстановяване на минералните дефицити в тялото. За повече енергия, сила и издръжливост можеш да приемаш Шуслерова сол №5 калиев фосфат (по 5 таблетки сутрин), №3 железен фосфат (5 табл. на обяд) и №7 магнезиев фосфат (5 табл. вечер преди сън).

Сол №3 подобрява снабдяването на кръвта с кислород и ще ти помогне да преодолееш натрупаната умора и да укрепиш имунитета си. Сол №5 успокоява нервната система и ще те зареди с енергия и добро настроение. А сол №7 ще ти осигури релаксация и спокоен сън, ще регулира нивата на стреса в ежедневието ти.

g
Снимка: Thinkstock

Както и да се опиташ да въздействаш върху симптомите, без да избягваш стреса, нещата няма да се получат. Ще си помогнеш още повече, ако отделяш повече време за адекватна и качествена почивка, ако се движиш поне по 1 час 3-4 пъти седмично.

Преустанови хаотичното хранене и си постави за цел да се наспиваш.

Да, просто спи! Но без телефон преди заспиване, без тревоги, без телевизия, без мисли за проблеми. Отпускай се сякаш плуваш в безкрайното топло лятно море, а около теб има само красота, хармония и спокойствие.

g
Снимка: Thinkstock

Точно така - свършваме точно там, където започнахме – със съня. Когато уплътниш цял месец с ефективен сън, ще усетиш как умората си отива постепенно и енергията се завръща там, където те е предавала досега – още в ранните часове след събуждане.

И ще повярваш по-силно в себе си – знаейки, че можеш да се справиш с всяко неприятно състояние в живота си.

Припомни си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти