Жените, лятото, минералите: как да сме здрави и красиви в жегите

g
Снимка: Thinkstock

Вярвате или не, лятото може да бъде един от най-коварните периоди в годината, особено за жените. Макар да е топло и приятно за разходки, макар да е светло до късно, макар да е сезонът на плодовете, морето, слънчевите лъчи, то точно през лятото потенциално сме изложени на най-голям риск за здравето и красотата ни.

Замислете се - дори тези от нас, които спортуват целогодишно и се грижат за фигурата си, през лятото са по-склонни да задържат вода, а това веднага ни добавя няколко килограма отгоре. Дори да полагаме неимоверни грижи за лицето си и кожата си, изпече ли жаркото юнско слънце - пигментните петна тутакси се появяват.

Открием ли сезона на летните рокли, колкото и хубави тела да сме постигнали с балансиран хранителен режим и старателни тренировки, разширените вени все пак са по крачетата ни и ни мъчат в жегите. Да не говорим пък за обилното изпотяване… уж е весело лято, а пък на нас изобщо не ни е весело.

г
Снимка: Thinkstock

Само че колкото и неприятно да изглежда положението, ние си знаем, че всеки проблем си има решение. Затова решихме да ви представим начините да сме здрави и красиви през лятото само с природни средства - с правилните храни, правилните минерали и правилният подход.

Задържане на течности

Това може би е проблем номер 1 на жените, когато навън е много горещо. Една от причините за задържането на вода в организма обаче е приемът на храни с натрий (солените храни).

Вместо тях, по-подходящо е да заложим на меню, богато на калий. Калият е важен елемент за здравословен баланс в тялото. Това е един от електролитите, отговорни за контролиране на кръвното налягане, който гарантира отстраняването на излишните течности. Калият се намира в пъпеша, портокала и банана. Съдържа се и в зеленчуци като артишок, зеле, цвекло, картофи и авокадо.

Да се приемат и храни, богати на магнезий, също не е никак лоша идея - особено билки, подправки, ленено семе.

g
Снимка: Thinkstock

Обилно изпотяване

Ако на улицата е много горещо и постоянно се изпотявате, пийте вода (но не газирана или други подсладени напитки) – просто обикновена вода.

Добра идея е винаги да имате бутилка в дамската чанта, пълна с вода. Може да я подсладите с лъжичка мед или да изстискате малко лимон в нея. Важното е да отпивате постоянно, още преди да усетите реална жажда, което е сигнал, че вече сте дехидратирани.

Не пийте много топли или много студени напитки, а само такива с нормална стайна температура. Макар навън да е много горещо, не пренебрегвайте билковия чай - от мента, от лайка, от липа.

Разбира се, не бива да подценяваме и минералите. Шуслеровата терапия разполага с ефективна комбинация минерални соли, която да помогне при изброените проблеми дотук. За да се отървете от прекомерното потене, използвайте помощта на Шуслерови соли №8, 9 и 11, по 3 таблетки от всяка дневно през целия летен сезон. Неприятното задържане на течности пък може да решите със солите с номера 8 и 10. Вземайте по 3 таблетки от всяка дневно, а с Шуслеров мехлем №10 веднъж на ден мажете оточните участъци по крайниците. Тези минерални соли регулират баланса на течности в тялото и стимулират отделянето на излишната вода от тъканите, с което също подпомагат и изчистването на всички токсини и отпадни продукти.

g
Снимка: Thinkstock

Хидратацията на кожата и грижа за красотата

Ясно е, че трябва да пием вода, но само това не е достатъчно. Освен нея, е добре да почистваме и третираме кожата с неагресивни козметични продукти на природна основа, които помагат да запазим кожата хидратирана - например с екстракт от кокос, бадем или алое.

Когато организмът ни не функционира добре, това води и до образуването на целулит, отразява се зле на състоянието на косата, ноктите ни, усмивката ни – проблеми, които се повлияват положително от калция. За да ги преодолеете, ще се погрижи калциевият флуорид – Шуслерова сол №1.

А тъй като през лятото бръчките се множат много по-лесно под ярките слънчеви лъчи, можем да насърчим образуването на колаген в организма ни с помощта на силиций, който благоприятства еластичността на съединителната тъкан. Той също може да се приема под формата на минерална сол – Шуслерова сол №11.

Неслучайно соли №1 и №11 влизат в минералната програма за красота, комбинирани със сол №8, която отговаря за добрата хидратация на кожата. Приемът е по 3 таблетки дневно от всяка сол, в продължение на 6-8 седмици. Тази програма има уникален ефект върху кожата, ноктите и косата. А за още по-бърз ефект, можете да действате и локално с Шуслеровите мехлеми със същите номера. Мехлемите се смесват в ръка (в количество не повече от 1 см) и се нанасят с връхчетата на пръстите с леко потупване сутрин или като нощен крем за лице, а също и в корените и по връхчетата на косата преди измиване. Що се отнася до вечната битка с целулита, имаме нови оръжия на наша страна - Шуслерови мехлеми №10 и №12, които се нанасят с нежен масаж в зоните с целулит, като се редуват всеки ден.

g
Снимка: Thinkstock

Разширените вени

Разширени вени са проклятие за всяка дама. Колкото и да не ни се харесва, високите токчета и тесните дънки могат да задълбочат проблема. Затова трябва да се носят по-свободни дрехи и удобни обувки, които не затрудняват кръвообращението.

Страдащите от разширени вени трябва да правят често масажи на краката си – в посока отдолу нагоре. Препоръчителни са и контрастните душове с по-топла и по-хладна вода.

За справяне с разширените вени помагат и билките жълт кантарион, лавандула, мента, розмарин, невен и коприва – да се пият като чай, или да се приложат като компрес.

Шуслеровата терапия също е верен помощник в лечението на разширените вени - в случая ще ви помогне комбинация от Шуслерова сол №1 калциев флуорид, №4 калиев хлорид и №11 силицея, по 5 таблетки от всяка сол дневно през цялото лято.

Можете да правите 2 профилактични курса по 3 месеца през годината. Тази комбинация подобрява състоянието на разширените вени и предотвратява усложненията от високите температури.

За по-бързо и ефективно въздействие нанасяйте и външно върху засегнатите участъци Шуслеров мехлем №1, който укрепва и възстановява еластичността на съдовите стени.

g
Снимка: Thinkstock

Пигментните петна по кожата

Пигментните петна по кожата за сериозен естетически проблем за всяка жена. Появяват се при свръхпроизводство на меланин на определени места.

Много често това се случва след излагане на слънце или слънчево изгаряне. Петънцата са жълтеникави или кафеникави, с различен размер, пръснати по лицето, ръцете, гърба и деколтето.

За да се предпазим, е добре да направим профилактика с Шуслерови соли, преди да тръгнем към морето. По 3 таблетки дневно от сол №6 калиев сулфат - един месец преди почивката. Шуслерова сол №6 е ключова за правилната пигментация на кожата. Ако вече са се появили петънца обаче, вземайте по 5 таблетки от сол №6 и №8 дневно и втривайте Шуслеров мехлем №6 - 2 пъти дневно върху засегнатите участъци.

Има и лесни за приложение домашни разкрасителни процедури, които помагат за заличаване на пигментните петънца, като например маски за лице с участието на лимон, алое вера, кисело мляко, горски плодове. Добре е да си правим такива поне 2 пъти в месеца за дълготраен ефект.

g
Снимка: Thinkstock

Лятото наистина може да бъде един чудесен сезон, стига да познаваме добре тялото си. Нека да изживеем една прекрасна лятна почивка – по-здрави и по-красиви.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти