Тина Търнър - история за болката и триумфа на една жена ураган

Алексия Петрова

Открих Тина Търнър и нейната музика прекалено късно, малко след тийнейджърските ми години. Разбира се, знаех нейното име и преди това. Знаех, че дори е имала концерт в България през 80-те, но за мен тя беше просто име на голяма певица... докато не разбрах какво я прави такава. Заразяващата страст, с която Тина изпълняваше песните си, с която се движеше като лъвица по сцената, начинът, по който всяка фибра в тялото ѝ се превръщаше в експлозия от ритъм, струеше дори и през малкия екран, от който я опознах. Не ми се мисли какво са усещали хората, които са имали късмета да гледат изпълненията ѝ на живо. 

Тина Търнър си отиде спокойно от този свят на 83 години в любимата Швейцария. Но дали наистина си отиде? Не. Един човек не си отива истински докато е жив споменът за него, а споменът за Тина Търнър ще бъде с нас още много дълго време. 

Преминала и през Ада, и през Рая, падала и ставала, губила и печелила. Пътят на Кралицата на рока ни учи, че животът има две лица, но само истински силните и достойни личности, могат да погледнат тези две лица без страх.

Нека си припомним невероятния живот и пътя в музиката на един нежен ураган с името Тина Търнър.

„Вижте какво направих през този живот, с това тяло“ – каза Тина Търнър в документален филм от 2021, посветен на живота ѝ – „Аз съм момиче от памуковото поле, което се издигна над това, на което не ме бяха научили." Скромно описание за най-великата жена в рокендрола.

"Момичето от памуковото поле" през цялата си кариера печели общо 12 награди "Грами", два пъти е вписвана в Залата на славата на рокендрола, като солов изпълнител и като част от дуо. Всичко това ѝ спечелва прозвището Кралицата на рокендрола. 

Тя е първата жена, появила се на корицата на списание "Rolling Stone", и е държала световния рекорд на Гинес за най-многобройна плащаща публика за солов изпълнител, привличайки 180 000 души за шоуто си на стадион Маракана в Рио де Жанейро през 1988 г.

f
Снимка: Getty

Всичко обаче запова с Анна, а не с Тина. На 26 ноември 1939 г. се ражда като Анна Мей Бълок в градчето Нътбуш, Тенеси, което години по-късно ще възпее в една от най-популярните си песни. Нейни родители са Зелма Присила, чернокожа индианка от пламето навахо, и Флойд Ричард Бълок, църковен настоятел в местната баптистка църква. На 11-годишна възраст тя се мести да живее при баба си, след като майка ѝ напуска семейството, в което честно има свади и насилие. 

Вече на 16 години, Анна се присъединява към майка си и сестра си Алийн в град Сейнт Луис в Мисури, където за първи път среща бъдещия си съпруг Айк Търнър - нейният билет към музикалните сцени, но и нейното най-голямо проклятие.

Скоро става част от групата на Айк, "Кралете на ритъма", като първата ѝ жена член. По настояване на Айк се преименува Тина Търнър и през 1960 г. групата се реформира, за да се превърне в "Айк и Тина Търнър Ревю".

f
Снимка: Getty

Същата година Тина ражда сина си Рони и двойката се жени в Тихуана, Мексико през 1962 г. Рони е нейното второ дете – първият ѝ син, Крейг Реймънд Търнър, е от саксофониста на "Кралете на ритъма", Реймънд Хил. Тя също осиновява двама от синовете на Айк от предишната му връзка – Айк младши и Майкъл Търнър.

Дуото на Айк и Тина Търнър създава поредица от ритъм и блус хитове, включително "A Fool In Love" и "It's Gonna Work Out Fine", но издаването на "River Deep - Mountain High" през 1966 г. води до огромен скок на популярността им по света. Следва турне в Обединеното кралство с Роулинг Стоунс като подгряващи изпълнители на групата.

Песни като "Come Together", "Honky Tonk Woman" и "Proud Mary" им помагат да затвърдят звездния статус, като последната носи "Грами" през 1972 г.

Професионалните успехи обаче са параван, зад който се крие грозното лице на домашното насилие. Зад кулисите и у дома Тина често търпи побой и унижения от страна на Айк, който освен всичко друго редовно ѝ изневерява и употребява наркотици.

Тя остава с него до 1976 г. Една вечер решава, че няма да оцелее, ако не вземе багажа и децата и просто не избяга. Години по-късно разкрива, че е направила опит за самоубийство по време на връзката им. „Просто не можех да понеса повече“, пише тя в мемоарите си от 2018 г. за момента, в който удря дъното.

По време на развода им тя не е поискала нищо повече от правото да запази сценичното си име, да продължи да се развива като солов изпълнител и да се грижи за децата - не само своите, но и тези на Айк.

Задачата никак не е лесна. С бавен старт за дебютния ѝ солов албум "Tina Turns The Country On!" през 1974 г., последван от "Acid Queen" през 1975 г., Търнър се противопоставя на тези, които ѝ казат, че чернокожа жена, наближаваща 40-те, никога няма да направи преход към рока.

f
Снимка: Getty

През 80-те години тя изгражда наново кариерата си с поредица от хитове, започващи през 1983 г. с кавър на "Let's Stay Together" на Ал Грийн и издаването на култовия ѝ албум "Private Dancer" през 1984 г. Най-разпознаваемата ѝ песен, кавър на "The Best", е издадена през 1989 г. Дотогава образът ѝ с голяма бухнала коса и мини пола се е превърнал в емблематичен, а дългите ѝ крака стават почти толкова известни, колкото отличителният ѝ дрезгав и мощен глас.

През 1986 г. Търнър е удостоена със звезда на Холивудската алея на славата. Първото ѝ въвеждане в Залата на славата на рокендрола, за работата ѝ с Айк, идва през 1991 г., въпреки че нито един от двамата не присъства на церемонията. Въвеждането ѝ като солов изпълнител се случва около 30 години по-късно, през 2021 г.

Ако все още ми дават награди на 81 години, трябва да съм направила нещо правилно“, каза тя тогава в записана благодарствена реч.

f
Снимка: Getty

През 1993 г. актрисата Анджела Басет изигра блестящо ролята на Тина Търнър във филма "What's Love Got To Do With It". И Басет, и Лорънс Фишбърн, който влезе в образа на Айк, бяха номинирани за Оскар за изпълненията си.

„Представете си чернокожо момиче от Нътбуш, Тенеси, което въплъщава повече талант, от този, за който нейният малък град може да мечтае“, каза Басет на церемонията в Залата на славата. „Представете си, че същото момиче преодолява всяка бариера, за да влезе един ден в историята."

През 90-те години Търнър става част от вселената на Джеймс Бонд, озвучавайки заглавната песен на "Goldeneye" с Пиърс Броснан.

След кратка почивка от шоубизнеса, тя се завръща в светлината на прожекторите през 2008 г. на наградите "Грами", където изпълнява хита си "Proud Mary" заедно с Бионсе. Други забележителни дуети през нейната кариера включват изпълненията ѝ с Дейвид Боуи и с Мик Джагър по време на Live Aid през 1985 г.

f
Снимка: Getty

През 2008 г. тя предприема турне по случай 50-годишнината си, а през 2016 г. обявява създаването на мюзикъл, посветен на живота ѝ – "Tina - The Tina Turner Musical".

Соловите творби на Търнър включват 10 студийни албума, два концертни албума, два саундтрака и пет компилации, които заедно са реализирали продажби на повече от 100 милиона записа. Извън музикалната сцена, Търнър също участва във филми, включително "Tommy" през 1975 г., "Mad Max Beyond Thunderdome" през 1985 г. и "Last Action Hero" през 1993 г.

В личния ѝ живот има и немалко щастие. Макар и на по-късен етап, тя все пак открива мъжката любов и грижа, които са ѝ липсвали, в лицето на музикалния продуцент Ервин Бах през 80-те години. Двамата се женят години по-късно на брега на езерото Цюрих в Швейцария, където заживяват. През 2013 г. Бах спасява живота ѝ, като ѝ дава един от бъбреците си, разкрива тя в мемоарите си от 2018 г.

f
Снимка: Getty

Тина Търнър се изправи пред най-голямата сърдечна болка за един родител през 2018 г., когато най-големият ѝ син Крейг отне живота си, и отново в края на 2022 г., когато вторият ѝ син Рони почина от рак.

Известна със своята сила и издръжливост през целия си живот, в интервю за New York Times през 2019 г. тя каза: „Не искам непременно да бъда „силен“ човек. Имах ужасен живот. Просто продължих. "

Търнър винаги продължаваше напред.

И в едно от последните ѝ интервюта, преди да почине, тя каза пред The Guardian как точно иска да бъде запомнена - като Кралицата на рокендрола, като „жена, която показа на други жени, че е добре да се стремят към успех според собствените си условия.“

Огнената Тина Търнър: как се промени певицата през годините

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти