Колко голо е прекалено голо? Защо визията на Бела Хадид в Кан предизвика вълна от критики

Бела Хадид е поредната звезда, която без свян показа гърдите си на звездно събитие, зашеметявайки феновете в прозрачна, прилепнала по тялото рокля на Yves Saint Laurent на червения килим на филмовия фестивал в Кан 2024.

Въпреки че това може да изглежда невероятно за някои, т.нар. "гола рокля" стана често срещана по червените килими през последните години. Междувременно онлайн реакциите показаха ясно, че много хора все още не се чувстват комфортно с еволюцията на стандартите за скромност.

►Новата любима рокля на известните - красота или безвкусна провокация?

Всъщност много онлайн потребители бързо разкритикуваха роклята като неподходяща за събитието и дори казаха, че изглежда като „отчаян“ опит за внимание.

27-годишният холандско-палестински супермодел пристигна на емблематичния филмов фестивал – заедно с други известни гости като Деми Мур, Кейт Бланшет, Сиена Милър и Кевин Костнър – във визия от шоуто на YSL през есента на 2024 г.: рокля с напълно прозрачна горна част, която изглежда като направена от чорапогащник, допълнена с контролен горен подгъв.

►Йоланда Хадид – „най-лошата майка“, която отгледа две момичета супермодели

Хадид се присъединява към дълъг списък от звезди, които наскоро се отказаха от сутиените в полза на "голите рокли", включително Доджа Кет, Кендъл Дженър, Дуа Липа, Риана и Майли Сайръс – всички от които бяха критикувани за смелия си избор.

"Голата" рокля – новата любима дреха на звездните дами

В свят, в който женското тяло и облекло често е обект на сексистки контрол, решението да покажеш повече плът носи неизбежни политически последици.

Хадид публикува своя снимка в роклята в Instagram и докато много коментари отразяват обожанието на феновете към модела, без значение какво носи, най-популярният коментар – с над 1,800 харесвания – е от потребителя @2.hana.7 и гласи: „Бела, обичам те, но каква е тази рокля?"

Вижте тук още снимки на предизвикалата толкова полюсни мнения визия на Хадид:

Стилно или не? Бела Хадид в "гола рокля" на фестивала в Кан

Публикация в Reddit, включваща изображения на Хадид от фестивала, предизвика ожесточен дебат, като мнозина осъдиха модния ѝ избор като „евтин“ и неуспешен опит за „шокираща стойност“.

Потребителят @tabxssum написа: „Съжалявам, но просто намирам прозрачни рокли като тези, където можеш да видиш гърдите/всичко, освен зърното за толкова непрофесионални/безвкусни за събитие като Кан. Освен това изглеждат толкова евтино."

@DutchDidNothingWrong се съгласи, коментирайки: „Писна ми от известни хора, които практикуват ексхибиционизъм на официални събития.“

Потребителят @Perfect_Restaurant_4 пък пише: „Бих се срамувал да говоря с нея с гърдите ѝ там. Гола до кръста на плаж/около басейна е добре, но не и гърди на официално събитие."

Въпреки че някои потребители харесаха роклята – @LadyHedgerton написа: „Много интригуващ външен вид. Косата/очите/обеците ми придават класическо настроение за "стари пари", но роклята/токчетата/цвета на устните крещи модерно. Харесва ми играта на двете неща заедно, а Бела изглежда зашеметяващо.“ – всеобхватното настроение изглеждаше негативно.

Хадид е говорила и преди за това какво е чувството да се сблъскаш с този вид онлайн критика. Тя казва за Glamour "Ще прочета 10 добри коментара и един ужасен коментар - и все за натъжавам заради един (отрицателен)."

Вижте в тази галерия роклята, с която се появи българската актриса Мария Бакалова на 77-мия Фестивал в Кан:

Като изящна картина: Мария Бакалова на премиерата на "Стажантът" в Кан

По-късно в интервюто, когато я питат за движението Free the nipple (Освободи зърното), тя казва: „Майка ми е европейка. Цялото ми семейство е европейско. Винаги сме се чувствали много комфортно с телата си. Добре е, ако не искате да показвате тялото си по този начин. Но ако една жена иска да покаже тялото си, аз съм за това."

Хадид не е единствената знаменитост, която се сблъсква с отрицателна обратна връзка за "освобождаването на зърното" през последните месеци.

Актрисата и режисьор Оливия Уайлд, например, присъства на модно ревю по-рано тази година в подобен предизвикателен вид и впоследствие беше обект на ощесточени онлайн критики.

В интервю за Vogue през 2021 г. Уайлд беше попитана за станалата популярна в интернет нейна снимка, която е направила, докато кърми, и дали подкрепя „освобождаването на зърното“.

Уайлд отговоря: „Абсолютно. Това е културно специфично, защото очевидно в други страни има по-малко страх от зърното. Мисля, че всички ние наистина можем да се възползваме от това да се уверим, че не позволяваме стигматизирането на женските тела да зарази нашата собствена гледна точка за себе си.“

В интервюто актрисата изтъква „пуританската гледна точка“ на обществото по отношение женските зърна и говори за това как кърменето променя връзката ѝ с гърдите ѝ. 

Тя казва: „Ако имаме възможност да празнуваме тялото си, това има ефект. Има ефект върху това как се отнасяме един към друг и как се отнасяме към себе си. Иска ми се в тази страна да не бяхме толкова ужасени от женските тела по начина, по който сме и да имаме този вид пуританска гледна точка към зърната.“

„Мисля, че е наистина глупаво. Аз съм човек, който е кърмил две деца и е смешно [защото] честно казано, когато кърмиш, имаш различна връзка с гърдите си и останалия свят. И наистина е забавно да се справяме със страха на това общество от женските тела, въпреки че без тях ние честно казано нямаше да сме тук.“

Какво представлява движението Free The Nipple/Освободи зърното?

Защитниците на движението #FreeTheNipple (движение, което започна през 2012 г. в навечерието на едноименния филм на режисьора Лина Еско) твърдят, че дестигматизирането и нормализирането на гърдите е стъпка към равноправно общество, в което мъжете и жените имат еднаква степен на автономия по отношение на телата и сексуалността си.

Движението (и неговият хаштаг) станаха известни заради модела Кара Делевин през 2015 г., когато тя публикува снимка в Instagram на собствената си гърда, цензурирана, заедно с мъжка гърда. Снимката стана вайръл, предизвиквайки дискусия за двойните стандарти, прилагани към мъжките и женските тела онлайн.

Усилията на движението се отплатиха наскоро, тъй като Instagram и Facebook обявиха, че най-накрая може да премахнат забраната си върху женските зърна. 

Meta, компанията-майка и на двете платформи, призна: „Ограниченията и изключенията от правилата за женските зърна са обширни и объркващи, особено когато се прилагат за транссексуални и небинарни хора.“

Очевидно е, че нашата култура е изминала дълъг път от бясната паника около прословутата грешка на Джанет Джаксън по време на полувремето на Супербоул през 2004 г. (известно като #NippleGate).

Но въпреки че е малко вероятно инцидентът да предизвика същото раздвижване днес, реакциите към знаменитостите, които не са мъже и разкриват гърдите си, остават почти толкова пуритански, колкото бяха в началото на 2000-та.

"Голата" рокля – новата любима дреха на звездните дами

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти