Йоланда Хадид – „най-лошата майка“, която отгледа две момичета супермодели

Йоланда Хадид се радва, че личният ѝ живот е бил пощаден по времето, когато тя самата е била модел, но не може да избяга от социалните медии, където на прицел са нейните умения като родител.

Тя е бивш модел и риалити звезда, но мнозина я познават като майката на сестрите супермодели Бела и Джиджи Хадид. Ражда се в Папендрехт, малко фермерско градче в Холандия, на 11 януари 1964 г. Израснала в провинцията, като дете тя се радва да язди коне и да дои крави, но щастието у дома е помрачено от смъртта на нейния баща в автомобилна катастрофа. Тогава Йоланда е само на 9, а 30-годишната ѝ майка се посвещава на дъщеря си и сина си Лео.

Йоланда Хадид, ослепителна през годините

Бъдещият модел решава да помогне финансово на семейството си - още на 13 започва работа като мияч на чинии в местния китайски ресторант през почивните дни. Две години по-късно тя продава сирене и месо за сандвичи в местния магазин за хранителни стоки Hema, вече на пълен работен ден, и скоро е повишена като касиер. С парите, спечелени от работата, тя успя да плаща за училище, както и да помага в плевнята.

За да помогне на своя приятелка в Амстердам, на 16-годишна възраст момичето се включва като модел по време на изложение за прически. Там е забелязано за първи път от холандския дизайнер Франс Моленаар, който кани Йоланда да замести на подиума един от неговите модели.

Впечатлена от нейната увереност и уравновесеност, собственичката на Ford Models - Айлийн Форд, се свързва с момичено, което подписва договор с агенцията. Така през следващите 15 години Йоланда фан ден Херик, каквото е моминското ѝ име, работи като модел и обикаля цял свят, за да дефилира в мегаполиси като Париж, Милано, Сидни, Кейптаун, Токио, Ню Йорк, Лос Анджелис и Хамбург.

През 1994 г. тя се омъжва за Мохамед Хадид, с когото имат три деца – Джиджи (родена през 1995 г.), Бела  (1996 г.) и Ануар (1999 г.). За Хадид, който е родом от Израел и се развива успешно като предприемач в сферата на недвижимите имоти, това е втори брак. От предишния си той има две дъщери – Мариел и Алана.

Йоланда Хадид
Снимка: Getty

Двамата са женени до 2000 г., а след развода трите им деца живеят заедно с майка си. Йоланда отново открива любовта заедно с канадския музикант Дейвид Фостър и двойката сключва брак през 2011 г., който продължава до 2017 г. Междувременно моделът развива хронична лаймска болест и занапред участва в различни инициативи за борба със заболяването. Преживяванията си тя описва в автобиографията „Повярвайте ми: Моята битка с невидимото увреждане от лаймска болест“, издадена през 2017 г.

Болестта не я спира да започне с изяви като предприемач, основавайки компанията “Hopelessly Romantic”, която помага на мъже и жени „да пазят романтиката жива“. Освен че участва активно в нея, Йоланда продължава да се изявява в публичното пространство с фамилията Хадид, и развива собствено риалити предаване - „Да създадеш модел с Йоланда Хадид“ (Making a Model With Yolanda Hadid) с премиера през 2018 г. 

По-голяма популярност Йоланда печели през 2010 г., когато става част от риалити шоуто „Истинските домакини от Бевърли Хилс“ (The Real Housewives of Beverly Hills). На малкия екран тя се превръща в една от главните героини, чиито личен и професионален живот в Бевърли Хилс, Калифорния, проследява форматът.

Именно кадри от предаването стават причина за остри критики към Йоланда години по-късно, когато не само движението за позитивност към тялото набира скорост, но и критики все по-лесно набират скорост в социалните медии.

Така например хит в Tik Tok се превърна видео, в което един потребител описва „5 причини защо всички мразят Йоланда Хадид.“ Първата от тях е, че риалити звездата е „карала дъщерите си да гладуват, за да бъдат модели“. Кадрите показват откъси от „Истинските домакини от Бевърли Хилс“, а в един от тях Йоланда отчупва само хапка от торта, която дава на рожденичката Джиджи, а в друг момент дъщеря ѝ признава, че се чувства „немощна“, след като е изяла половин бадем. Тогава майка ѝ отговаря с думите: „Вземи няколко бадема. Сдъвчи ги много добре.“

В отговор на видеото, 58-годишният модел се пошегува, публикувайки клип в личния си Tik Tok профил. В него тя яде бадеми на различни места вкъщи и позира с голяма купа с ядките, като ги споделя и със своя кон и две кози. Риалити звездата придружи видеото с хаштагове #бадеми и #Най-лошатамайкависторията.

Съществуват и още примери за начините, по които Йоланда възпитава Джиджи, за да я превърне в модел, като в интернет могат да бъдат намерени повече видео компилации от риалити шоуто, които предизвикват гневни реакции.

Един откъс показва как дъщеря ѝ е развълнувана, че ще си позволи да хапне по-нездравословна храна по време на модно събитие. „Бях много добра тази седмица“, казва Джиджи, а майка ѝ отговаря: „Имаш една нощ, в която можеш да си лоша, но след това трябва да се върнеш към диетата си“, което кара начинаещият модел да посърне. Друг път Йоланда утешава Джиджи след фотосесия, като казва: „Трудно е да тренираш шест дни в седмицата, трудно е да не ядеш никаква захар и да ядеш салата всеки ден...“.

Бела Хадид през годините и някои от най-стилните ѝ визии

Някои твърдят, че именно фокусирането на Йоланда върху Джиджи, в която тя вижда обещаващ модел, е нанесло травма върху самочувствието на по-малката ѝ дъщеря Бела. По-малката от сестрите Хадид не крие, че е развила хранително разстройство, опитвайки се да изглежда достатъчно слаба, и съжалява, че е прибягнала до операция на носа, окуражена от майка си. Прочетете повече тук ► Бела Хадид: „Чувствах се като по-грозната сестра, направих си пластична операция на 14 години“

Освен че очевидно не отдава значение на хейтърите, а предпочита да се шегува с тях, Йоланда споделя, че е горда как дъщерите ѝ се справят с чуждото мнение в ерата на социалните медии.

„Когато започнах кариерата си на модел преди 40 години, беше много по-различно от днес“, споделя риалити звездата на събитие по случай Световния ден на психическото здраве през 2022 г. „Тогава дори да бях известна, се прибирах вкъщи в 5 часа и никой не говореше за мен и не ме търсеше след това“, обяснява Йоланда пред Entertainment Tonight.

„За тях не е същото. Навън денонощно има папараци. И целият аспект на социалните медии ги поставя в съвсем различна светлина.“

Майката на Джиджи и Бела не крие гордостта си от поведението на дъщерите си под светлините на прожекторите и признава, че е направила всичко по силите си, за да възпита у тях важни ценности.

„Те са страхотни в това, което правят. Винаги съм ги учила да бъдат възможно най-трудолюбивите хора. Да бъдат първите, които пристигат, и последните, които си тръгват. Да бъдат добри към всички на работа. Не само хората, които са способни да ги направят по-големи в бизнеса, но и към всички“, разказва още Йоланда и съветва: „Бъдете мили, защото хората не помнят как изглеждате, но ще запомнят как ги карате да се чувстват.“

Три красавици Хадид: Йоланда, Джиджи и Бела

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти