Мария Бакалова преди Холивуд: "Страхувах се, че ще стана жертва на трафик на хора"

Алексия Петрова

Историята за пробива на българската актриса Мария Бакалова в Холивуд е история за щастливите случайности, за поемането на големи рискове и за това да се намираш на правилното място в правилното време. Пътят на Мария към големите филми и международното признание не минава без голяма доза страх, но важното е, че след всички тези перипетии тя си спомня за първите си плахи стъпки към неизвестното с много смях. 

Мария Бакалова беше гост заедно с добрия си приятел и колега Юлиан Костов в подкаста Clash Cast, където двамата разказаха с голяма доза хумор за турболентното впускане на актрисата в един много странен проект, който в последствие се оказва нейният билет за "Оскари" 2021, където тя е номинирана в категорията за поддържаща женска роля заедно с утвърдени имена в индустрията като Глен Клоуз и Оливия Колман.

Оказва се, че Мария е "преборила" над 1000 други актриси от Европа и Америка, за да спечели ролята на Тутар – дъщерята на Борат във филма "Борат 2". Миналата е 3-4 кръга преди да я изберат за ролята, които били прекарани в непрекъснати пътувания и изпълнението на много странни задачи. 

Предложението да участва в този проект ѝ отправя именно Юлиан Костов, с когото по това време все още не се познавали. Юлиан, самият той изключително успешен български актьор в чужбина, има за мисия да създава повече възможности за актьори от Югоизточна Европа да намират работа в чуждестранни продукции и по-специално в такива, които не включват стереотипните роли на криминално проявено лице или проститутка. 

"Видяхме се за пръв път на живо в Англия, а аз умирах от страх, че този човек се занимава с трафик на хора," – разказва през смях Мария за първото си впечатление от Юлиан и за драматичните емоции, през които минава преди кастинга. Юлиан е симпатичен и чаровен млад мъж, но Бакалова си казва по това време, че именно така изглеждат хората, които примамват момичета с нечисти цели. 

"Тя ми звънна по FaceTime преди да замине, плачеше и ме молеше да ѝ обещая, че не съм трафикант на хора," – спомня си Юлиан и добавя, че майката на Мария също е била изключително притеснена и двете дори са му устроили импровизирана клопка – майката на актрисата записвала с телефон всичко, в случай че получат признание от Юлиан.

Първият кастинг за "Борат 2" бил на много странно и съмнително място – улица без къщи, което още повече изострило притесненията на Мария. До този момент нито тя, нито Юлиан знаели за какъв филм става въпрос. Мария дори не знаела нищо за образа на ексцентричния Борат Сагдиев и разбрала много по-късно, че се е превърнала в част от сериозна продукция. 

Бакалова преминала през доста особени задачи в процеса на кастинга и заснемането след това. Специфичното в процеса на снимане било, че ги пръскали с ужасни миризми, за да могат да създадат по-автентичен образ. В един момент накарали Бакалова да дойде подготвена на снимачната площадка с отвратителна миризма и поискали от нея по възможност да не се къпе. 

"Създадох си една много гадна миризма. Сложих е една бутилчица от валериан яйца, лук, чесън, пържено олио и консервирана риба" – казва актрисата за изграждането на образа на Тутар. 

Бакалова разказва още, че почти целият филм "Борат 2" е импровизиран. Реакциите са на истински хора, в масовката няма актьори. Поради тази причина неведнъж ги е гонила полиция и тя е мислела, че ще отиде в затвора, но геният на Саша Барън Коен (актьорът, който играе Борат и продуцира лентата) е направил така, че всяко едно нещо да бъде проверено предварително от юридическо лице.

Оказва се, че голяма заслуга за успеха на Бакалова има също режисьорът Ивайло Пенчев. По договор по това време актрисата била заета, снимала филма "Като за последно", режисиран от Пенчев. Режисьорът обаче я пуснал в няколкото почивни дни да пробва късмета си за ролята в чуждестранната продукция и ... останалото е история. 

"Аз отраснах с кино и като малка много исках и аз да участвам в такива големи филми. После между другото го махнах това от себе си. Исках само театър за цял живот... и да се преместя в Дания. Това ми беше болната мечта, заради Догма 95." – разказва Мария. Тя се влюбила в е авангардното филмово движение, основано от датските режисьори Ларс фон Триер и Томас Винтерберг, и това я теглило като магнит към живот в скандинавската държава.

"Аз се готвех да ходя в Копенхаген след като завърша и да помагам в офиси, да чистя офиси. Каквото ще да правя, само и само да попивам от тях и да уча датски. Но господин Юлиан Костов се появи на хоризонта и ми промени тези планове рязко."

Днес Мария Бакалова и Юлиан Костов са най-добри приятели и продуцентски партньори, които се стараят да обединят усилията си в обучението и проправянето на път на актьорите от Югоизточна Европа.

Мария Бакалова заблестя на Европейските филмови награди в Исландия

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти