Коя е Сана Марин: купонджийката премиер, която създава история и скандали във Финландия

Сана Марин
Снимка: Jonas Lundqvist/A-Lehdet Oy; Getty; Janita Autio;

Деница Димитрова

Санна Марин е най-младото лице, заемало някога поста на министър-председател на Финландия. И докато със сигурност създава история, то скандалите, свързани с 36-годишния премиер, са по-скоро дело на опозиция и консервативни наблюдатели и опозиция.

Преди да застане начело на държавата, тя служи като министър на транспорта и комуникациите в правителството на Анти Рине, а между 2010 и 2012 г. е вицепрезидент на социалдемократическата партия. Когато Рине подава оставка, Марин е избрана за премиер на 34-годишна възраст и официално встъпва в длъжност на 10 декември 2019 г.

Министър-председателката на Финландия Сана Марин

Това я превръща в най-младия министър-председател в историята на Финландия и третата жена министър-председател на страната. Към 2022 г. е и третият най-млад държавен лидер в света след министър-председателя на Черна Гора и президента на Чили.

Встрани от дейностите си на премиер, Марин даде повод за противоречия още през 2020 г., когато позира за местното списание Trendi с блейзър, под който си личи, че няма сутиен. „Ролята на министър-председателя е да действа като лидер, а не като модел“, пише тогава един потребител, според който подобни снимки премиерът пречат на имиджа и доверието към Марин. Мнозина в социалните мрежи обаче изразиха подкрепата си към премиера, а в отговор на вълната от критики се създаде нов тренд, който накара не само жени, но и мъже да публикуват снимки с #supportsanna, на които носят блейзъри на голо.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trendi & Lily (@trendimag)

По-сериозен повод за критики изникна през декември миналата година, когато Марин посети нощен клуб в Хелзинки, часове след като стана ясно, че външният министър, с когото тя е била в контакт, е дал положителна проба за коронавирус. Макар и да е знаела за резултата от теста, първоначално ѝ е казано, че не е необходимо да се изолира, защото е била напълно ваксинирана. По-късно обаче до нея не стига текстово съобщение, което я съветва обратното – но препоръката е изпратена до служебния ѝ телефон, който Марин оставя у дома.

Критиците поставят под съмнение преценката на премиера да не се изолира, докато не направи тест, който да даде отрицателен резултат. Виждайки съобщението на следващия ден, Марин спешно се подлага на тест, а резултатът се оказва отрицателен.

Първоначално министър-председателката защитава действията си с аргумента, че е последвала съвета на своя държавен секретар, който я информира за ситуацията. Но в публикация във Facebook на следващата седмица тя се извинява, казвайки, че е трябвало да провери отново насоките и да прецени по-добре. „Много съжалявам, че не разбрах, че имаше нужда да направя това“, пише тя.

През лятото на 2022 г. хората приеха с единодушно одобрение снимка от музикален фестивал в Хелзинки, на която Сана Марин е заменила деловия стил с къси дънкови панталони, кожено яке, черна тениска и боти. Скоро след това Марин немското издание Bild я нарече „най-готиният премиер в света“. Очарованието обаче не издържа дълго – критиките към Марин продължиха, само че този път свързани с далеч по-безобидни неща.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruisrock (@ruisrock)

Качено в Twitter видео през август показва министър-председателката да се забавлява на купон заедно с приятели, включително и финландски знаменитости. Кадрите, на които танцува и пее, бяха посрещнати с критики, особено от лидера на опозицията Рика Пура. Според нея над Марин виси „сянка на съмнение“ и призова Марин да си направи тест за наркотици.

Премиерът отрече да приема дрога, като твърди, че единствено пие алкохол и просто купонясва „по буен начин“. „Танцувах, пеех и купонясвах – напълно законни неща. И никога не съм била в ситуация, в която съм виждала или познавала други употребяващи наркотици“, добавя Марин на пресконференция.

Тя твърди, че през въпросния уикенд не са се състояли правителствени заседания. „Имах свободно време и го прекарах с приятелите и семейството си и не съм правила нищо незаконно.“ Това потвърди и отрицателният резултат от теста за наркотици, който впоследствие Марин направи.

Вижте тук Instagram кадри на Сана Марин, които доказват, че е „най-готиният премиер в света“ >>>

Премиерът заявява още, че е част от „по-младо поколение“ и ще продължи да живее живота си както иска. „Имам семеен живот, имам работа и свободно време, което да прекарвам с приятелите си. Почти същото като много хора на моята възраст.“

Дни след това Сана Марин се сблъска с пореден скандал, след като изтече снимка, на която две полуголи жени, приятелки на министър-председателката, се целуват и държат табела с надпис „Финландия“ по време на парти в правителствена резиденция. Една от двете се извини в TikTok, където написа: „Публикувах една снимка, която изобщо не трябваше да правя. Дълбоко съжалявам“.

След тези скандали Марин се просълзи по време на реч, която държа в град Лахти по време на събитие на социалдемократическата партия. Признавайки, че изминалата една седмица е била „достатъчно тежка“, премиерът сподели: „Не съм пропуснала нито един работен ден и не съм оставила нищо несвършено. Вярвам, че хората ще оценят какво правим политиците на работното си място, а не през свободното си време. Не виждам никакъв проблем в това да се забавляваме в компанията на своите приятели.“

„Човешко същество съм. Понякога в тези мрачни времена аз също жадувам за радост, светлина и удоволствие“, каза още тя, видимо сдържайки сълзите си.

Отношението към Сана Марин е пример за поредния двоен стандарт към жените - тези в политиката, за които да се забавялваш е нещо грешно, за разлика от техните колеги мъже, при които купоните се приемат за нещо обичайно. Или както най-добре го описва журналистът Арва Мадави от The Guardian

„Борис Джонсън има незнаен брой деца от няколко жени? Е, това просто си е Борис.

Доналд Тръмп плаща големи суми пари на порно звезда? Момчетата са си момчета.

Жена, която танцува с няколко приятели във всекидневната, обаче? Тествайте вещицата за наркотици!“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WELT (@welt)

Сана Марин започва да се занимава с политика още в началото на 20-те си години – през 2006 г. се присъединява към социалдемократическата партия, от която е част и до днес. Родена в Хелзинки на 16 ноември 1985 г., Марин прекарва детството си в Пиркала и Еспоо. Нейните родители се разделят заради проблемите на баща ѝ с алкохола, а впоследствие за нея се грижат майка ѝ и нейната партньорка. Отгледана от хомосексуална двойка, Марин е говорила публично за стигмата около еднополовите връзки.

Вижте тук Instagram кадри на Сана Марин, които доказват, че е „най-готиният премиер в света“ >>>

От университета в Тампере Марин получава магистърска степен по административни науки, а две години по-рано, през 2015 г., е избрана да стане част от парламента за първи път. „Да бъда ангажирана и създам разлика е това, което представляват за мен гражданските права. Промяната на нещата изисква ангажираност. Социалната държава или основните правила за трудов живот не трябва да се приемат за даденост; те са резултат от упорит труд и решителни усилия“, казва тя.

Екологията също е близка до сърцето на Сана Марин: „Изменението на климата и загубата на биоразнообразие са едни от най-големите проблеми на нашето време. Справянето с тях изисква силна политическа воля и решителност.“

Към момента премиерът живее в близкия град до столицата Хелзинки – Тампере, заедно със съпруга си Маркус Райкьонен, с когото се женят през 2020 г., и дъщеря им Ема, родена две години по-рано. Засега изглежда, че Марин знае как да поддържа баланса между работа и лично време и както тя самата заявява в отговор на противоречията около себе си: „Ще бъда точно същият човек, какъвто съм била досега, и се надявам, че това ще бъде прието.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти