Ева Браун - жената в сянка до Адолф Хитлер

Ева Браун
Снимка: Getty

Ева Ана Паула Хитлер  е дългогодишна спътничка в живота на Адолф Хитлер и за кратко време негова съпруга.

Браун среща Хитлер в Мюнхен на 17-годишна възраст, докато работи като асистент и модел на личния му фотограф, и започва да се среща с него около две години по-късно.

По време на връзката им тя двукратно опитва да се самоубие.

До 1936 г. тя е станала част от неговото домакинство в Бергхоф, близо до Берхтесгаден и до края на Втората световна война живее охолно.

Според историците политическото влияние на Браун над Хитлер е нищожно. Тя прави неща, които Хитлер не одобрява, като пушене, носене на грим и голи слънчеви бани. Браун обича фотографията и много от оцелелите цветни снимки на Хитлер са направени от нея.

Въпреки че е ключова фигура във вътрешния социален кръг на Хитлер, Браун не се появява на публично място заедно с него до лятото на 1944 г., когато сестра ѝ се омъжва за офицер от личния му щаб.

Има няколко факта около връзката между Ева Браун и Хитлер, които определено ще ви се сторят интересни...

Все пак нека си припомним, че и диктаторите са хора като нас и понякога се влюбват. Макар и не в собствените си жени. 

Ева била истински влюбена в Хитлер

Ева Браун
Снимка: Getty

Когато 17-годишно момиче решава да има взаимоотношения с властен 40-годишен мъж, повечето хора биха предположили, че момичето иска да бъде с него заради нещо повече от чар и външен вид. За Ева обаче това било истинска любов.

Когато Браун среща Хитлер, тя няма абсолютно никаква представа кой е той. Запознават се през 1930 г., когато той все още не е разпознаваема фигура. Тя не знаела дори истинското му име. Чула, че се казва г-н Улф. Двамата веднага били привлечени един от друг.

Хитлер не свалял очи от нея и в края на деня ѝ предложил превоз до вкъщи. Браун проявила скромност и отказала, но следващите дни прекарала, разпитвайки за г-н Улф. Хитлер започнал да я кани навсякъде – на кино, вечеря, опера, докато накрая не постигнал целта си.

Браун била изключително очарована от бъдещия диктатор и любовта ѝ към него се оказва силна и истинска.

Но Хитлер бил влюбен в съвсем друга жена:

Когато връзката на Хитлер и Ева започнала, диктаторът вече живеел с друга жена – Гели Раубал, която била и негова племенница.

Ева Браун
Снимка: Getty

Ясно било, че Хитлер обича Гели повече от всеки друг, но Гели далеч не изпитвала същото. През септември 1931 г. тя му съобщила, че заминава за Виена, за да се омъжи за друг. Това вбесило Хитлер. Двамата прекарали нощта в ожесточени спорове, а на следващия ден Гели била открита мъртва. Тя сложила край на живота си по собствено желание. Разбитото сърце на Хитлер намерило утеха при Ева Браун, а истинската им връзка започнала скоро след това.

Диктаторът следвал този модел на взаимоотношения през целия си живот. Той бил романтично свързан с осем различни жени. Твърди се, че всяка една от тях се е опитвала да се самоубие поне веднъж. Хитлер имал особено влияние върху жените в живота си, а Ева Браун щяла да страда най-много от всички.

Тя не била от типа жени, които приемат отворените връзки. Когато забелязала, че Хитлер се върти около други жени и я оставя сама, тя била съкрушена и решила да направи нещо, за да промени това положение.

Ева Браун
Снимка: Getty

Взела пистолета на баща си, насочила го към гърдите си и стреляла. Не успяла да уцели сърцето си, може би защото не била съвсем готова да умре. Когато осъзнала, че е все още жива, се обадила на личния доктор на Хитлер. Действията на Ева били отчетени като призив за внимание.

Обаждайки се на лекаря на Хитлер, Ева знаела, че новината ще стигне веднага до диктатора, както и всъщност станало. Хитлер се появил в болницата с цветя и ѝ обещал винаги да се грижи за нея.

Любовната афера между фюрера и Ева Браун била държана в абсолютна тайна. Наложило се Ева да преживее много унизителни ситуации, за да я скрие.

Ева Браун
Снимка: Getty

Когато в дома на Хитлер идвали стари приятели, той позволявал Ева да е там, но когато го посещавали важни политически личности, тя стояла скрита в стая, така че никой да не разбере за присъствието ѝ.

Тя била описвана от негови колеги като дълбоко нещастна и силно влюбена. Твърди се, че Хитлер казвал: „Високо интелигентен мъж трябва да има примитивна и глупава жена до себе си. Представете си, освен всичко друго, жената да се меси в работата ми! Искам мир в свободното си време.“

За да му бъде винаги под ръка, Хитлер дал на Ева поста „частна секретарка“. Но дори и тогава, тя била принудена да се промъква незабелязано през задната врата на дома му.

Друг проблем в отношенията на Браун и Хитлер бил, че в къщата на диктатора живеела и Ангела Раубал – майката на първата му любов, Гели. Ангела мразела Ева.

Ева Браун
Снимка: Getty

Тя дори не се опитвала да скрие презрението си. Раубал открито заявявала на всички, че Ева няма място в живота на Хитлер. Браун прекарвала по-голямата част от времето си в самотно четене на книги или гледане на филми.

Твърди се, че когато се хранела, тя гледала снимката на Хитлер, въобразявайки си, че се хранят заедно. Победата за Браун дошла, когато се опитала да се самоубие отново, предозирайки с хапчета. Ангела Раубал се изнесла от дома на Хитлер, а Ева получила разрешение да се премести да живее при него.

С рухването на германската отбрана към края на Втората световна война Браун се заклева във вярност към Хитлер и отива в Берлин, за да бъде до него в силно укрепения Фюрербункер под Райхсканцлерството.

Ева Браун
Снимка: Getty

Докато войници от Червената армия се приближават към бункера, Ева Браун и Адолф Хитлер сключват граждански брак с кратка церемония на 29 април 1945 г.

24 часа по-късно те заедно се самоубиват в стая на бункера. Тя поглъща капсула цианид. Хитлер сдъвква същото и след това се застрелва. Германското общество научава за Браун след смъртта ѝ.

Редактор: Росица Костадинова

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти