Пет предложения за брак, две трагедии и много подкрепа: вълнуващата любовна история на Джил и Джо Байдън

Джил и Джо Байдън
Снимка: Getty

Деница Димитрова

Десетилетия преди Джил и Джой Байдън да станат първа дама и президент на САЩ двамата едва ли са предполагали, че ги чака толкова дълъг и вълнуващ семеен живот, и то след като и двамата са преживели тежки раздели.

Заслугата за запознанството им е на брата на Джо – Франк, уредил им „сляпа“ среща през 1975 г. „Откъде имаш номера ми?“ е първото нещо, което Джил казва от другата страна. Макар същата вечер тя да има среща с друг, с Джо все пак излизат. „Ти каза: „Мислиш ли, че би могла да отмениш срещата си?“, спомня си Джил във видео за Демократичната национална конвенция. А тя точно така и прави: „Обадих се и казах на човека, че е пристигнал приятел извън града, и излязох с Джо.“

Новата първа двойка на Америка - Джил и Джо Байдън

По това време Байдън е сенатор, а три години по-рано е преживял семейна трагедия – съпругата му Нийлиа Хънтър Байдън загива в автомобилна катастрофа заедно с дъщеря им Наоми, която тогава е на една годинка. От любовта им се раждат и двама синове – Джоузеф, наричан по-често „Бю“, и Хънтър.

„Когато срещнах Джил, се влюбих в нея, щом я видях“, признава Джо, а той също успява да впечатли бъдещата си половинка. Джил признава, че дотогава е излизала само с момчета, носещи „дънки, сабо и тениски“.

„Когато Джо се появи на вратата ми, хвърлих един поглед на перфектния му костюм и кожените мокасини и си помислих: „Слава Богу, че е само една среща”, споделя тя пред The ​​New York Times. Байдън е девет години по-голям, а това е още една причина тя да си мисли: „Боже, от това никога няма да излезе нещо.“ Очевидно мнението ѝ бързо се променя, щом след като се прибира, казва на майка си: „Мамо, най-накрая срещнах джентълмен“, признава Джил в интервю за Vogue.

По това време тя едва започва своята кариера на преподавател. В книгата си „Обещания за спазване: върху живота и политиката“ Байдън описва този период за нея като по-лесен, тъй като все още не са обмисляли брак. Когато ѝ представя своите синове, те и Джил бързо започват да се разбират, а момчетата присъстват и на някои от срещите на двойката.

За Джо Байдън няма съмнение, че е срещнал подходящ партньор, с когото иска да прекара остатъка от живота си. Джил обаче не е убедена, че трябва да предприемат следваща крачка – не го и правят преди Байдън да отправи цели пет предложения за брак.

„Първият път, когато Джо предложи, той просто каза: „Искам да се оженим“. Не беше нещо голямо - просто обикновен разговор в обикновен ден. Вече знаех как се чувства, така че това не беше изненада. Знаех също, че не мога да кажа „да“, пише Джил в книгата си „Където влиза светлината: да изградиш семейство и откриеш себе си“.

Причината обаче не са нейни опасенията в чувствата на Джо или момчета, а страхът ѝ те да не бъдат наранени отново след огромната загуба, която вече са претърпели. „Трябваше да съм на 100% сигурна, че ако с Джо се оженим, това ще бъде завинаги - заради Бю и Хънтър“, пише още Джил, а пред Vogue признава, че това е щяло да бъде „голяма крачка“. „Не можех да ги накарам да изгубят още една майка“, казва тя.

Липсата на увереност у Джил е причинена и от предишната ѝ връзка. Едва на 19, тя сключва брак за спортист на име Бил Стивънсън през 1970 г., но се развеждат пет години по-късно, когато бъдещата г-жа Байдън е на 24.

В „Където влиза светлината“, тя признава, че дори се е молела никога да не се омъжва: „Моля Те“, бях умолявала Господ, „не ми позволявай да направя тази грешка отново.“

Постепенно обаче тя започва да се отдава все повече на Джо и момчетата, успява да развие кариерата си и да се излекува от раните на болезната си раздяла. „Докато времето ме отдалечаваше все повече и повече от болката от предишната ми връзка, осъзнах, че колкото и зле да се чувствах, аз бях оцеляла“, пише тя в мемоара си.

Така Джил и Джо Байдън се женят на 17 юни 1977 г. в Ню Йорк. Четири години по-късно се ражда и дъщеря им Ашли. Но изпитанията за семейството, за съжаление, не приключват. През 2015 г., когато Байдън е вицепрезидент за втори мандат, той губи сина си, адвокатът Джоузеф „Бю“, заради рак на мозъка. Наследникът му по това време е на 46 години, баща на момче и момиче и съпруг.

Джил и Джо Байдън
Снимка: Getty

Двойката е заедно повече от 40 години, но преди да заживее в Белия Дом Джил сподели, че няма намерение да се отказва от работата си. Тя вече е оставила следа в историята като единствената засега втора дама, упражнявала професия извън този свой статут, и продължава с дейността си на професор след като Джо Байдън стъпи в длъжност.

„Преподаването не е нещо, което Джил прави. Това е нейната същност“, казва той във видео за Демократичната национална конвенция на жена си. Джо е категоричен: „Никога не съм се съмнявал, че тя може да направи нещо, което си поставя.“

А от своя страна, Джил не спира да се възхищава от вътрешната сила на своя съпруг. Имайки предвид умението му да съхрани семейството си след всички трудни моменти, в една от речите си тя казва: „Как сплотяваш едно съкрушено семейство? По същия начин, както и нацията: с любов и разбиране.“

Новата първа двойка на Америка - Джил и Джо Байдън

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти