Всеки, който мисли Ганди за „фашист и расист“, трябва да прочете това

ганди
Снимка: Getty

Скъпи читателки, живеем в тревожни времена. 

През юни 2020 г. Dariknews.com предаде, че индийският политик, пацифист и борец за свобода и човешки права Махатма Ганди е обявен за „расист и фашист“ в Англия, където са събрани над 6000 подписа за премахването на негова статуя в град Лестър. Тя е поредната във Великобритания, взета на мушка от активисти от протестите срещу расизма във връзка с убийството на чернокож американец в Минеаполис при задържането му от полицията.

Ние няма да коментираме горните редове и да поставяме оценка на поведението на хората. Всички знаем, че Ганди е безкрайно противоречива личност, която не може да бъде облечена в няколко повърхностни израза. Вместо това ще споделим с вас едно много специално писмо и неговата предистория.

Замислете се кои исторически фигури могат да се класифицират като пълни противоположности. Ние имаме предложение - Ганди и Хитлер.

Ганди насърчава гражданско неподчинение чрез мирен протест. Хитлер утвърждава ценностите си чрез смъртта на 11 милиона души. А колкото и да не ни се вярва, факт е, че те са живели по едно и също време. 

ганди
Снимка: Getty

Когато пристига в Южна Африка през 1993-та, Ганди е отвратен от расовата дискриминация и разделението на индийските емигранти от Британските власти. При първата си поява в съда е помолен да свали тюрбана си. Той отказва и вместо това напуска съда. Местен вестник му се подиграва за постъпката му в новото си издание.

Повратен момент настъпва в живота му едва няколко дни по-късно, когато на 7 юни 93-та, возейки се в първа класа в железницата, бял мъж настоява Ганди да бъде преместен на края на влака. Махатма не се слъгласява, разбира се, защото има билет и за това е изхвърлен от влака на следващата гара. Тогава той се заклева да се бори срещу расизма и, ако е възможно, да го изкорени. Това е нощта, в която малкият свит мъж започва да се превръща в гигант на гражданските права.

ганди
Снимка: Getty

Адолф Хитлер поема властта като канцлер на Германия през 1933-та. Ганди предвижда предстоящото насилие, което ще избухне в следствие на това тоталитарно управление, и отказва да бъде безучастен свидетел.

На 23 юли 1939-та Махатма изпраща писмо до канцлера, в което пише, че той е „единственият човек, който може да спре войната“ и се обръща към него със „скъпи приятелю“. Колониалното правителство не допуска изпращането му. Само няколко месеца след това Хитлер нахлува в Полша и предизвиква избухването на Втората световна война. 

Минава повече от година от началото на военните действия. Ганди прави втори опит да изпрати друго писмо. Текстът, написан на Коледа през 1940-та, който така и не достига до своя получател. 

Публикуваме писмото със съкращения. Оригиналният текст съдържа 1,028 думи за разлика от първото писмо, което има само 131.

Скъпи приятелю,

Това, че се обръщам към Вас като към приятел, не е формалност. Нямам врагове. Целта на живота ми през последните 33 години е да насърчавам приятелството между всички хора, независимо от тяхната раса, цвят и верую. Надявам се, че сте имали времето и желанието да разберете какво мисли голяма част от света, която споделя това светоусещане, за Вашите действия.

Не се съмняваме във Вашата храброст и преданост към отечеството Ви, нито смятаме, че сте чудовището, което описват Вашите противници. Вашите собствени изказвания и тези на Вашите приятели и съмишленици обаче не оставят никакво съмнение, че Вашите постъпки са чудовищни престъпления срещу човечеството, особено през очите на хората като мен, които вярват в универсалното добро. Такива са унижението на Чехословакия, изнасилването на Полша и поглъщането на Дания. Разбирам, че вашият светоглед разглежда тези решения като благородни постъпки, но ние сме възпитавани от малки, че това са деяния, унижаващи човечеството. Следователно не можем да пожелаем успех на Вашите начинания. 

Ние се противопоставяме на британския империализъм не по-малко от нацизма. Ако между тях съществува някаква разлика, тя е в степента. Нашата съпротива не цели нанасяне на вреди върху британския народ. Ние се стремим да ги превъзпитаме, а не да ги победим на бойното поле. Нашият бунт срещу британското правителство е невъоръжен. Дори да не успеем, ние сме твърдо решени да се опълчим на техните правила чрез мирно гражданско неподчинение. Този метод не може да бъде дефиниран. Основава се на познанието, че никое действие не може да бъде извършено без желанието, разрешението и сътрудничеството на жертвата. Нашите владетели имат власт над земите и телата ни, но не и над душите ни. Могат да получат първите две само ако убият всеки индиец, индийка и индийче. Възможно е бунтът да се провали заради страх и липса на герийство, но ще защитаваме тази идея докрай.  

В ненасилието открихме сила, която, ако е организирана, може да надвие всички форми на насилие по света, взети заедно. В ненасилствената техника не съществува поражение. Тя е "на живот и смърт", но без да наранява и убива. Може да се прилага без пари и знания в областта на науката за унищожение, която владеете до съвършенство.

За мен дори е чудо, че Вие не осъзнавате, че в тази ситуация няма победители. Ако не британците, някоя друга нация ще усъвършенства тази технология по-добре от Вас и ще Ви победи с Вашето собствено оръжие.

Вие не оставяте наследство на Вашите хора, с които те да се гордеят. Те не могат да се гордеят с рецитали за жестокости, колкото и добре да са планирани те. Ето защо аз апелирам към Вас в името на човечеството да спрете войната.

Ако спечелите войната, това няма да докаже, че сте бил прав. Ще докаже, че сте причинили най-голямо унищожение. 

Ваш скъп приятел,

Махатма Ганди

Дори след смъртта на Ганди, неговата отдаденост към живота без насилие става символ на надежда за потиснатите и маргинализирани хора по света. Именно неговите действия вдъхновяват подобни движения по цял свят, включително тези на Мартин Лутър Кинг в Щатите и тези на Нелсън Мандела в Южна Африка.

Вдъхнояващите мисли на Махатма Ганди

Две години по-късно статуята на Махатма Ганди в Лейчестър все още е непокътната. Самият кмет на града, сър Питърс Солсби, отказва статуята да бъде премахната. „Няма никакви изгледи да я премахнем. И не съм сигурен, че ще имаме силата да я свалим така или иначе“, заявява той пред Daily Mail в отговор на петицията.

Солсби добавя още: „Беше усилие на общността да го постави там, за да бъде почетен някой, който за всички нас беше много вдъхновяващ индийски лидер, който вдъхнови останалия свят с веруюто си против насилие.“

ганди
Снимка: Getty

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти