От комик до президент на Украйна: малко познатата страна на Володимир Зеленски

Володимир Зеленски
Снимка: Getty

За света той е президент на Украйна, изправен пред криза, но доскоро малко хора извън родината му са знаели, че Володимир Зеленски успява да спечели вота на своя народ с комедийната си кариера.

Роден в семейството на родители евреи през 1978 г., Володимир Зеленски израства в Кривой Рог с баща, който е и ръководител на катедрата по кибернетика и компютърен хардуер в Криворогския икономически и технологичен университет, и майка инженер.

Бъдещият политик обаче решава да преследва различна кариера и още на 17-годишна възраст се присъединява към съветското комедийно състезание KVN в ефира на Украйна. Участвайки в така наречената Основна лига на предаването, през 1997 г. той печели надпреварата, а с отбора си Kvartal 95 създава едноименна телевизионна продуцентска компания. В Kvartal 95 Studio, кръстена на централна част от родния Кривой Рог, през 2003 г. започва работа като сценарист и съпругата на Володимир - Олена.

Олена Зеленска, първата дама на Укрйна

Продуцентската компания създава предавания за два украински тв канала, а по-късно Зеленски участва в романтичната комедия „Любов в големия град“ (2009), която получава още две части. Актьорската кариера на комика продължава с още руско-украински романтични заглавия като „Офис романс. Нашето време“ (2011) и „8 първи срещи“ (2012), в които изпълнява главни роли. В комедията „Ржев срещу Наполеон“ от 2012 г. той играе Наполеон, а вероятно най-любопитната продукция, в която участва, е телевизионната поредица „Слуга на народа“, дело на Kvartal 95 Studio.

15 интересни факта за „Слуга на народа“, които не знаете

В политическата сатира, започнала излъчване през 2015 г., той влиза в образа на гимназиален учител по история. Когато учениците му разпространяват в интернет видео, на което разпалено говори срещу корупцията в страната, героят му Васил неочаквано е избран за президент на Украйна.

Тази перспектива вероятно се харесва на Володимир, когато през 2018 г. продуцентската компания Kvartal 95 основава партията „Служител на народа“, кръстена на поредицата. В интервю за Der Spiegel по-късно Зеленски заявява, че е влязъл в политиката, за да възстанови доверието в политиците и иска да „доведе професионални, достойни хора на власт“ и би искал да промени „колкото е възможно повече настроението и звученето на политическото статукво“.

Още половин година преди официално да обяви кандидатурата си за президент, Зеленски е на челните места сред анкетите в Украйна. Той решава да съобщи новината на 31 декември 2018 г. по време на празничното шоу на Kvartal 95, а с изявлението си успява да засенчи новогодишната реч на тогавашния президент Петро Порошенко по същия канал – съвпадение, което Володимир отрича да е било нарочно.

По време на президентската си кампания Зеленски продължава актьорските си изяви с турнето на своята продуцентска компания. Репетициите за предаването „Лига на смеха“ през март 2019 г. разгледайте в галерията тук:

Володомир Зеленски преди да стане президент на Украйна

По-рано през 2022 г. редица чуждестранни издания разпространиха любопитния факт, че Володимир озвучава мечето Падингтън в украинската дублирана версия на едноименния филм и неговото продължение.

Актьорът Хю Боневил, който играе г-н Хенри Браун в „Падингтън“ и „Падингтън 2“, написа в Туитър: „До днес нямах никаква представа кой е дал глас на мечето Падингтън в Украйна. От свое име Ви благодаря, господин президент“. Британецът сподели и видео зад кадър, на което Зеленски работи върху дублажа. Вижте го и вие тук:

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти