Меглена Караламбова на 81: Да си припомним великите ѝ роли

Меглена Караламбова е българска актриса, родена на 20 юни 1943 година в Пловдив, в театрално семейство. Завършва гимназия с изучаване на английски език през 1963 г. и през периода 1963-1967 г. учи актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Нейни състуденти са Стефан Мавродиев, Стефан Данаилов, Милен Пенев и други.

След дипломирането си, Меглена Караламбова започва работа във Варненския драматичен театър, където играе от 1967 до 1969 година. От 1969 г. тя се присъединява към трупата на театър „Българска армия“. Караламбова е гостувала на сцената на Народен театър „Иван Вазов“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив и неколкократно в Театър 199. Сред забележителните й театрални роли са Офелия и Гертруда в „Хамлет“, Милкана в „Майстори“, Джудит в „Ученика на Дявола“ и Оливия в „Дванадесета нощ“.

Меглена Караламбова има значителен принос и в киното. Участвала е в редица български и международни филми, включително „Осмият“ (1969), „Татул“ (1972), „Глутницата“ (1972), „Бяла магия“ и френския филм „Изток - Запад“ (1999), номиниран за "Оскар". Също така има роли в „The Way Back“ (2010) с Ед Харис и Колин Фарел и други международни продукции.

Караламбова е добре позната с работата си в дублажи на филми и сериали. Тя също така записва множество пиеси и стихове за радио, както и десетки приказки за деца на грамофонни плочи и аудио касети.

Освен актьорската си кариера, Караламбова превежда пиеси от английски език, които са поставяни на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199 и театър „Българска армия“. Тя има дъщеря - Невена Белева, която е художник-сценограф.

Сред наградите на Меглена Караламбова са „Народен артист“, „Заслужил артист“, наградата на Съюза на артистите в България за „най-добра женска роля“ през 1996 г. за ролята й в „Три високи жени“, награда „Златен век“ през 2013 г., „Златно перо“ през 2014 г. и „Аскеер“ за „водеща женска роля“ през 2017 г. за „Разговори с мама“.

Меглена Караламбова споделя, че няма много свободно време, но обича да слуша джаз и да общува със семейството си. Тя е известна и с любовта си към рисуването, като баща й, Стефан Караламбов, също е бил талантлив художник.

Караламбова е широко призната за своя принос към българския театър и кино, като продължава активно да участва в разнообразни проекти и до днес.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти