Честит рожден ден! Актрисата Искра Радева навършва 73

Тя е една от най-изявените дами на родната театрална сцена има празник днес. Актрисата Искра Радева празнува своя 73-ти рожден ден и отправяме към нея най-искрените си пожелания за благополучие!

Искра Радева е родена на 21 март 1951 г. в гр. София. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1973 г., в последния клас на великия Апостол Карамитев и още в същата година става част от трупата на Народния театър за младежта.

Какво става днес с децата актьори от любимите български филми?

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци.

искра радева
Снимка: wikipedia


През 90-те години Радева има голяма активност в родния шоубизнес и поп музика, изявява се също като автор на текстове на песни и спектакли.

През 1997 г. актрисата напуска Младежкия театър, а през 1999 г. създава свой театър - "Искри и сезони", където се изявява като продуцент и режисьор. През 2000 г. поставя шоуспектакъла "Сбогом, 20 век", а нейната продуцентска къща "ИРД" организира едни от най-посещаваните шоу-спектакли в България.

Искра Радева получи през 2020 г. наградата “Златен век” - огърлие от Министерството на културата. С тези почетни награди и знаци се отличават културни дейци и общественици за принос към развитието и популяризирането на българската култура.

Магнетичната Радева притежава един от най-разпознаваемите гласове у нас и е озвучавала най-любимите сериали у нас, сред които са култовите “Богат, беден”, “Птиците умират сами” и “Завръщане в рая”.

Майка ѝ също като нея е притежавала забележителен глас и е била една от най-талантливите ученички на известния оперен певец - маестро Христо Бръмбаров. Първоначално Искра също тръгва по нейните стъпки и взима уроци по оперно пеене, но по-късно я грабва актьорската професия. Първата си роля получава, още докато е студентка в международната продукция “Оцеола”.

“Всички мислят, че съм силна жена, аз не се усещам такава”, разказва тя за себе си.

Съпругът на Искра Радева - Кирил Станулов, за съжаление умира внезапно докато двамата са на почивка в Гърция през 2009 г. По този повод Искра споделя: “Ние се раждаме, живеем и умираме, за да изпитаме онова велико чувство - любовта и ако не сме го изпитали - за какво сме се родили и живели?! Любовта е движещата сила в живота ни. Да, много ми липсва съпругът ми Кирил - страшно много! Изживях голямата любов в живота си и съм щастлива, че я срещнах, макар с Кирил да бяхме малко заедно - само 17 години."

Голямата актриса споделя, че много силно вярва в астрологията - “Винаги съм мислела, че има нещо вярно в зодиите, това например, което пише за моята зодия, абсолютно пасва на моя характер. За добро или за зло, аз съм винаги с рогата напред и както се смееше мъжът ми, нищо, че съм в първия ден на зодията - 21 март, той казваше: “такива големи рога имаш, че все едно си родена в центъра на зодията”. Аз, като зодия Овен, винаги съм била по-пряма, по-рязка - право в очите казвам мнението си, а съпругът ми ме научи да бъда по-дипломатична, което е изключително важно.”

Една от най-големите радости за Искра е внучето от дъщеря ѝ Елена. 

8-те най-дълги бракове сред българските звезди

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти