Честит рожден ден на краля! Чарлз Трети празнува за първи път на трона

Чарлз става на 74 години и за първи път получава поздравления не като принц, какъвто е свикнал да бъде цял живот, а в качеството си на крал на Великобритания.

Тази година празникът е по-специален, но и сладко-горчив, тъй като е и първият му рожден ден, който преминава в отсъствието на Елизабет Втора.

Денят ще бъде отбелязан от Оркестъра на домакинската кавалерия, който ще изпълни „Честит рожден ден“ по време на церемонията по смяна на караула в Бъкингамския дворец, пише британското издание HELLO.

В столицата ще се състои още и топовен салют. Очаква се Кралската конна артилерия да изстреля 41 залпа в лондонския Грийн Парк, а веднага след това Оркестърът на шотландската гвардия ще изпълни „Честит рожден ден“ в парка. Час по-късно Почетната артилерийска рота ще изстреля салют с 62 оръдия към Лондонската кула.

След като Елизабет Втора почина на 8 септември тази година, Чарлз Трети беше официално провъзгласен за крал два дни по-късно.

Официалното провъзгласяване на Чарлз за крал на Великобритания

Чарлз е роден в Бъкингамския дворец на 14 ноември 1948 г. и за разлика от своята майка, която наследява короната, когато е едва на 25, най-големият син на кралица Елизабет и принц Филип се възкачи на трона на 73-годишна възраст.

Дългият му път към титлата крал е белязан със самотно детство, за което научаваме повече едва през последните години. За него разказва и нова биография, посветена на монарха. Прочетете повече тук ► Биография прави тревожни разкрития за кошмарното детство на крал Чарлз

С немалко противоречия е белязан и зрелият живот на престолонаследника, най-голямото сред които е неуспешният му 15-годишен брак с покойната принцеса Даяна и отношенията с Камила Паркър Боулс. Връзката му с настоящата кралица консорт бяха озаконени през 2005 г., когато двойката се ожени.

Когато повече не криеш любовта си: Чарлз и Камила от началото на хилядолетието до днес

Прочетете повече тук ► Проклятието да повтаряш историята или как Елизабет обрича Чарлз да предпочете Камила пред Даяна

Коронацията на Чарлз ще се състои на 6 май 2023 г., но още с обявяването на датата възникнаха въпроси около избора ѝ. Прочетете повече тук ► Пренебрежение към Арчи или просто съвпадение? Истината защо Чарлз ще бъде коронован на рождения ден на своя внук

Най-важното за коронацията на крал Чарлз Трети

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти