Изящност в червено: българската гордост Маргарита Стойкова триумфира на "Берлинале"

Тя е само на 19 години, но очите на цял свят бяха вперени в нея и прелестната ѝ червена рокля, докато приемаше отличието си за млади надежди на европейското кино European Shooting Star на сцената на годишните филмови награди "Берлинале". Маргарита Стойкова, която изгря в главната роля във филма на Яна Титова "Диада", успя да плени не само сърцата на българската, но и на световната публика и по всичко личи, че се е отправила към още по-големи върхове!

Младата актриса създаде голям успех за България на престижните награди „Берлинале“, приемайки отличие за ролята си във филма „Диада“. 19-годишната актриса спечели наградата сред 10 номинирани европейски изгряващи звезди на филмовия фестивал. Носители на приза в миналото са били доказани във филмовите среди имена като Даниел Крейг и Алисия Викандер.

Актрисата беше избрала да облече за събитието прекрасна дълга яркочервена рокля с гол гръб, която я открояваше сред останалите и я караше да изглежда като истинската филмова звезда, която е!

"Нямам търпение да си взема наградата, защото съм тук от четири дни и наистина преживях страшно много неща. Нямам търпение вече да си я получа, да си я сложа на рафта и много съм щастлива, че всички са тук, защото Яна Титова, Алекс Алексиев и родителите ми са тук," сподели развълнуваната актриса пред NOVA малко преди награждаването. 

Заедно с другите девет млади надежди Стойкова беше представена пред международната преса, индустрия и публика с подкрепата на програма "Медиа" - Творческа Европа на Европейския съюз.

"Ще се видим на Оскарите", пошегува се Маргарита в краткото си слово на сцената на "Берлинале", в което благодари на родителите си, на режисьорката на "Диада" Яна Титова и нейния съпруг и продуцент Алек Алексиев, както и на Националния филмов център.

Маргарита Стойкова е най-младата сред седемте актриси и тримата актьори, избрани за награда European Shooting Stars тази година. Журито на наградите отбелязва нейното безстрашие като актриса, "изобразяваща многостранен образ по изключителен начин - първоначално несимпатичен герой, който постепенно разкрива своите пластове на крехкост".

Освен Маргарита Стойкова изгряващите звезди са Тибо Думс от Белгия, Сузи Бемба от Франция, Саломе Демурия от Грузия, Катарина Щарк от Германия, Яна Хардуик от Ирландия, Валентина Бели от Италия, Джугас Гринис от Литва, Камила Уржедовска от Полша и Аста Кама Аугуст от Швеция.

Любопитен факт от биографията на Маргарита Стойкова е, че през 2023 г., малко преди премиерата на "Диада", тя кандидатства в НАТФИЗ, но не е одобрена от изпитната комисия. След това Титова я избира за филма "Диада", а останалото е история, водеща към сцената на "Берлинале". 

Вижте в галерията още снимки от звездния момент на Маргарита Стойкова на "Берлинале":

Изящност в червено: българската гордост Маргарита Стойкова и триумфът ѝ на "Берлинале"

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти