„Диада“ – един филм, нужен на днешното поколение

диада
Снимка: "Диада"

Харесвам изключително много Яна Титова като режисьор. След дебютът ѝ „Доза щастие”, очакванията ми за „Диада” бяха високи до небесата, което понякога е хубаво, а понякога лошо. Понякога се разочароваш, друг път се очароваш. В първите минути на филма, ме споходи странно усещане – всичко ми се струваше прекалено розово, прекалено захарно. Не обичам сладкото в киното, признавам. И си казах – не може това да е този филм. Има нещо отвъд розовото. Това розово е параван, който всеки момент ще се срути. И цялата зала ще ахне. Още малко...

Срутването на паравана се случи с гръм и трясък. Притаих дъх. Не знаех какво да очаквам. И същевременно – бях отлично подготвен. Секунда по-късно започнаха да ме побиват тръпки. „Диада” разказва историята на българското училище, в абсолютната ѝ суровост, с една на моменти тъжна, на моменти плашеща образност. Няма да ви разказвам сюжета, ще направя опит да ви внуша замисъла. Той е съвсем простичък и в същото време засяга огромен, сложен проблем.

диада
Снимка: "Диада"

Проблемът на младите хора, които имат неизбежна нужда от своите родители, по пътя към порастването и узряването им като личности. Казвам личности, защото всеки човек има право да бъде личност. И да се оттласне от неизбежността на дъното наоколо. Стига да има кой да възпита личността. Това е в основата.

Главната героиня Дида (Маргарита Стойкова) е олицетворение на бунта, на неговия първообраз, това е персонажът, който моментално приковава вниманието със своето органично излъчване на боец. Боец, но не шотландски. Боец със живота и за него. Изоставена от майка си. С баща алкохолик. Тя не плаче, когато ѝ се плаче, не мрънка, когато не я разбират. Тя добре осъзнава, че битката е нейна и само нейна. И не спира да се бори по своему. Най-добрата ѝ приятелка Ива (Петра Църноречка), макар и нейно визуално копие, е и неин абсолютен контрапункт – съвременната "кифла", която има всичко и иска още. 

Тяхното приятелство е едната гореща точка на сюжета. Другата е ужасът на българското училище – такъв, какъвто не го познавате отблизо. Впечатлен съм от играта на младите лица във филма, смесена с тази на родни кинозвезди като Силвия Лулчева, Васил Бинев, Иван Бърнев и други. Комбинацията е неочаквано добра.

диада
Снимка: "Диада"

Да се върнем на главното. "Диада" всъщност означава силната връзка между двама души. Тази връзка може да е целебна. Може и да е пагубна. И тук идва въпросът: кое побеждава? Лъскавото, бляскавото или онова, което устоява? Кое остава? Когато действителността те е изоставила до стената, когато те удря в лицето, достатъчно ли е как изглеждаш? В състояние ли си да оцелееш. Да се противопоставиш? В състояние ли си да не се предадеш?

Когато си напълно сам - кого търсиш? В пълната тишина, в която чуваш само сърцето си, от устните ти се изплъзва думата "мамо." Тази едничка дума нарушава тишината, така както "Диада" ще наруши вашето спокойствие по възможно най- въздействащия начин. Не пропускайте това изживяване.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти