Специално

Актрисата Жаклин Дочева за "Диада": Тази роля е шанс – или може да се издъниш яко или да те забележат

Жаклин Дочева
Снимка: Кристина Ликова

Жаклин, в последно време зрителите те видяха в две доста различни роли – на адвоката София в „Клетката“ и в изключително колоритния образ на Светлана, майката на една от главните героини във филма „Диада“. Има ли нещо общо между тях?

Като се замисля – и двете са самотни жени, няма кой да ги изслуша и разбере. Силни материално, слаби емоционално. Като актриса, аз съм фен на разрушаването, тоест това, което съм работила преди, не го прилагам в следващия образ. Аз стоя между тях и в тях.  Винаги се старая да откривам нови неща, които се крият в мен, и по този начин образите стават различни и на мен ми е интересно. Иначе няма смисъл, това е една от важните работи, които трябва да свършим като актьори – да се разровим в себе си и да вдъхнем живот.

„Диада“, вторият филм на Яна Титова, се радва на голям интерес в кината и даже оглави бокс офиса в премиерната си седмица. Твоето превъплъщение е наистина запомнящо се. Как се подготви за ролята и какви бяха най-големите предизвикателства?

Беше магия целият процес, от поканата на Яна до края на снимачния период. Първоначално подходих със страх и незнание и стъпка по стъпка започнах да откривам. Имаше предизвикателства – напълнях специално за ролята, работих върху диалекта, върху походката. Темпото, в което аз се изразявам, е много по-бързо и външно експресивно. Трябваше да намеря един тих, монотонен, бавен, отчаян темпоритъм на живот в мен, който е присъщ за Светлана. Това е най-несуетно изграденият ми образ, а в същото време, това е една видимо суетна жена. Най-голямото ми предизвикателство беше да заживея в нея и всичко да бъде максимално естествено, да няма нищо натегнато и натрапено. Може би това беше най-голямото предизвикателство – как да заживея в нейната кожа и като ме гледат, хората да не могат да си представят, че мога да съм друга.

диада
Снимка: Светослав Стоянов

Публиката ще пази в съзнанието си Светлана, а какво ще запомниш ти най-силно от нея?

Тази роля е шанс – или може да се издъниш яко или да те забележат. Ние, артистите, не трябва да крием желанието си да бъдем харесани и забелязани. Ние се занимаваме с тази професия заради хората, така че пряко зависим от тях. Ще запомня снимачните дни, моментите , в които аз имах усещането, че не играя, а съм този човек с лекота. Аз не осъждам за нищо – макар че има пропуски като родител, тя прави всичко, което знае, тя не може да даде повече, защото не знае как.

В актьорския състав на „Диада“ като че ли всеки от професионалистите оставя изключително силно впечатление и има плътно присъствие, дори и да е за кратко на екран. Много убедителни са обаче и двете момичета – Маргарита и Петра, които нямат актьорско образование. Какво ще остане за теб от работата с тях?

За мен е безсмислено да се делим на завършили и незавършили. Трябва да се въведе терминът „можещи“ и „лъжци“. Маги и Петра са от можещите. В тях няма капка лъжа. Те живеят, мислят, слушат и реагират. Какво по-професионално от това? Притежават всички качества, които трябва да има един актьор, за да въздейства. Маги много ми помогна по време на снимките, защото да слушаш не е лесно. Това протяжно говорене на Светлана нямаше да се получи, ако отсреща нямах партньор като Маги. Чак обаче, като гледах филма, осъзнах и си дадох сметка колко много работа са свършили и двете момичета. Плашещо добри са, аз на 20, ако ми бяха дали да играя главна роля във филм, нямаше да бъда толкова истинска. Отделно, чисто емоционално, имат много трудни сцени, в които е трябвало да превъзмогнат страховете и срама.

диада
Снимка: Светослав Стоянов

Филмът засяга доста болезнени теми. Коя е най-ключовата за теб и какво е най-важно да се промени в обществото ни, за да сме по-пълноценни и щастливи?

Липсата на любов и слепотата да си признаем, да се погледнем какви сме ги наплескали, а уж сме възрастни. Невежеството, да не осъзнаваш, че грешиш, къде грешиш и какви са последствията. Че деца се създават и после трябва да понесеш отговорността, а не да си затваряш очите и да си казваш: „Абе , важното е, че ходи на училище“ . Масово ме втрещява фактът, че хората отричат , не искат да признаят какво е извън клишето. Трябва да спрем да се оправдаваме за безотговорността си с думи като: то е нормално да е така или пък, че детето изцяло е виновно за всичко, то се ражда така. Така бягаме от отговорността да бъдем родители. Когато седнеш и си говориш с детето, да разбереш наистина какво му се случва, какво изпитва, какво го радва, какво го мъчи, тогава започва грижата и добрият пример. Да възпиташ в него наистина важните неща като това да съчувстваш, да помагаш и да потърсиш помощ.

Жаклин Дочева
Снимка: Адриана Янкулова

Смяташ ли, че изкуството може да има такъв ефект върху човека, че да го променя? А по-глобално, да променя обществото?

Много обичам първия въпрос, който си задаваме на първа репетиция. За какво го правим това представление, какво искаме да покажем с този филм? Да, мисля, че изкуството е създадено да ни напомня колко невероятен е животът. Да ни променя, да ни прави по-признаващи си, по-виждащи и по-чувствителни. Изкуството е точно за това, да променя. Ако след представление, след филм, след концерт, след изложба нищо не се е случило с теб и не си усетил нищо, значи няма смисъл тези неща да бъдат създавани. Но най-големият страх на хората е да чувстват, искат да им е леко и безгрижно, дори ми прави впечатление как си избират какво да гледат – въпросът често е „Ама то много ли е тежко?“. Масово хората се пазят от дълбоки и истински емоции, а изкуството се занимава с това, то не трябва да е ала-бала.

Как и кога избра актьорската професия?

Явно още от много малка ме е привлякла, защото обожавах да гледам латино-американски сериали и си представях коя от героините съм.  След време, вече бях 7-и клас, се записах в актьорска школа и първите ми стъпки бяха там. Завърших актьорство в Театрален колеж „Любен Гройс“ и след това, за щастие, не съм спирала да се занимавам с тази професия.

Въпросът, който се задава често на актьорите, е „в киното или театъра предпочиташ да играеш“. Кое е най-интересното за теб, от сериалите човек вероятно също придобива специфични умения?

Имам само едно изискване и това е да има истина, независимо дали е театър или кино. Това е, което ме води винаги в работата ми. Чувствам ли се фалшива, искат ли от мен резултат или пък ме водят към клишето, тогава ми става много мъчно и безсмислено. Аз не деля пространствата според това как бих го направила, а по-скоро търся емоцията и опита, които ми дават различните неща.

Жаклин Дочева
Снимка: Адриана Янкулова

За каква роля мечтаеш?

Мечтая за ролИ. За предложения. За спечелени кастинги. Мечтая за това да мога да се справям и да намирам ключа да бъда интересна за гледане на зрителите, защото в крайна сметка зависим от публиката. Мечтая за признание в работата ми и това усещане, което имам в момента, винаги да търся и да не свиквам с удобното, да го запазя във времето.

Какво ти предстои в работен план?

Предстоят ми снимки на втория сезон на „Клетката“. Започнах репетиции на представление. Темата е много вълнуваща, отношенията между майка и дъщеря. За първи път се осмелявам и да пиша, и в представлението има мои лични текстове. Представлението ще се казва „ Мамо?“ и е вдъхновено от наши лични преживявания. Режисьор е Яна Титова и премиерата ще бъде скоро, през декември.

А каква си ти извън работата, какво нямаш търпение да правиш в периодите, когато които не си толкова заета?

Да си запълвам времето много обичам. Практикувам йога, обичам да чета книги, да бъда в природата, ходя на танци. Много обичам да ходя на театър, много ме разтоварва да бъда зрител и да се наслаждавам, като се опитвам да изключвам критичното мислене.

А за какво мечтаеш в личен план?

Имам всичко, от което имам нужда, мечтая да го запазя и да става още по-хубаво.

Жаклин Дочева
Снимка: Адриана Янкулова

Отскоро вече си и в ролята на съпруга. Промени ли се нещо в теб след сватбата?

Стана още по-хубаво, спокойно и приятно. Много е вярна приказката – както си го направиш и както го приемаш, такъв ще е животът ти. И е хубаво да си създаваме хубави поводи за напомняне какво имаме, а не да чакаме загубата, за да оценим какво сме имали. Такъв хубав повод беше и нашата сватба, напомнихме си много неща, които ти осмислят живота.

Кои са твоите женски тайни и трикове, за да се чувстваш добре?

На първо място спортувам и това ми дава най-хубавото усещане за кожа и тяло. След това идва козметиката. На първо място ми е да се погрижа за духа и физиката си. Имам една хитринка за лицето, в последно време си правя face yoga и масажи с гуаша.

Наближават празниците. Кои са трите думи, с които ги свързваш, и как ще ги прекараш ти?

Семейство, роден край, аромат на детство и елха.

Пожелай си нещо и пожелай нещо на читателите на edna?

Вярвайте, че може да ви се случват хубави неща, бъдете благодарни и пазете в себе си винаги ЕДНА усмивка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти