Магия на вкус: магическата мощ на храната

g
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Откакто свят светува хората са вярвали в магическата мощ на храната.

След като науката разбулва някои от нейните тайни, разваля и идеята за магическите й свойства.

Но каквото и да си мисли че разгадава науката, поетите винаги са знаели, че човек не може да съществува без „частицата митологично въображение вътре в нас“, както красиво нарича вкуса към мистиката Артюр Рембо – един от най-великите представители на първото поколение френски символисти.

На практика не съществува езическа и религиозна култура, която да не обръща специално внимание на храната. Някои предписания са много строги, други – по-общи, но както знаем, дори в нашите народни традиции, на всеки празник има много конкретни продукти и ястия, които трябва да присъстват на трапезите.

Интересно е, че дори когато няма преки културни влияния, много от магическите вярвания за свойствата на храните съвпадат.Независимо кой вярва и кой – не, винаги е забавно освен здравословна, храната да е и малко магична. Ето какви вярвания за магические свойства на храната са достигнали до нас през вековете.

Леща за мир и разрешаване на конфликти. Римският естествоизпитател Плиний предписвал супа от леща за придобиване на спокоен нрав. Ако хората често се карат за щяло и нещяло у дома, пробвайте да наситите менюто с леща. Може пък да се възцари мир и сговор.

g
Снимка: Thinkstock

Ориз за благоденствие. Повече от половината население на света редовно яде ориз. Както в най-бедните райони на света, така и в най-богатите. За едни е въпрос на оцеляване, за други - здравословен заместител на хляба, но е факт, че оризът е задължителен аксесоар в най-разнообразни ритуали и обичаи. Сред някои народи съществува поверието, че ако мъж и жена ядат ориз от една обща купа, това предвещава скорошна женитба. В Китай, а и у нас, се хвърля ориз към новобрачните двойки за късмет и с пожелание за много деца. Японците го смесват с червен боб (азуки), за да приготвят ястие за късмет, което задължително консумират на първия и петнадесетия ден от месеца, както и на рождени дни и семейни празници.

Има поверие, че ако се образува пръстен около ръба на тенджерата, в която се вари оризът, домът ще забогатее. Смята се още, че вареният ориз с канела, нещо като нашия сутляш, прави мъжа привлекателен и ловък в отношенията с жените.

g
Снимка: Thinkstock

Боб – за пари и секс. Макар че от боба се подува стомаха и се получават газове, магическите му свойства се свързват предимно със засилване на сексуалното желание. Бобът винаги е участвал в ритуалите за жертвоприношения за Аполон. В много древни религии, когато жреците и жриците са давали обет за отказ от сексуален живот им е било забравявано да ядат боб. Хилядолетия по-късно, един от църковните бащи – св. Джером, забранявал на монахините да ядат боб, защото „дразнел половите органи“. А хилядолетия по-рано, когато на почит била Великата Богиня, белите цветове на цъфналия боб били неин символ за плодовитост и благоденствие. Келтите също са вярвали в магическата му сила, по-скоро като магнит за богаство. Може би затова бобът е неизменна част и от днешната английска закуска. България може би е единствената територия в света, в която бобът се смята за „сиромашко ястие“ и няма данни за религиозни причини, поради които да е бил изключван от манастирското меню. Но може би не е случайно, че на ниво „колективна памет“, Елин Пелин избира именно символа на боба в разказа си „Чорба от греховете на отец Никодим“.

Ако към печен боб добавите щипка джинджифил и кленов сироп, хем ще бъдете съвсем в крак с модните еко-био тенденции, хем може да привлечете богатство и да засилите сексуалната си мощ. Вярва се още, че люта чушка или чили в боба е средство за защита от зли сили и кофти енергии. И не на последно място, бобът е атрибут на врачки и баячки за предсказване на бъдещето. Има си магия в този боб.

g
Снимка: Thinkstock

Грах за любов и развиване на интуицията. По време на инквизицията, грахът се е считал за традиционна храна на вещиците. Хилядолетия преди това е бил свързван с храната на Богинята Майка. Смята се, че грах с босилек, кориандър, копър или риган привлича любов в живота ни.

g
Снимка: Thinkstock

Домати за здраве, пари, любов, защита. Известно време след пренасянето на домата в Европа през XVI в., той става известен като „любовна ябълка“. За здраве се ядат пресни домати. Сготвени с градински чай и розмарин, укрепват имунната система. За привличане на пари, се прави салата от домати с босилек, канела или див копър. За защитна енергия се подправят с черен пипер, дафинов лист, копър или розмарин.

g
Снимка: Thinkstock

Зеле за защита от кошмари и умопомрачение. В Древна Гърция вярвали, че ако всеки ден се яде зеле, може да се излекува умопомрачение или други нервно-психични заболявания. В магическите ритуали се яде за придобиване на защита от зли сили. Прибавя се копър за привличане на късмет. Римският естествоизпитател Плиний препоръчвал преди сън да се яде зеле за прогонване на кошмарите.

Всякакви зеленилки – салати, марули, асберг, рукола, спанак, пресен лук, брюкселско, китайско зеле, кейл – всички тези зелени салатки са „на пари”. Но все пак имайте едно наум, да не „сгазите лука“. Зеленолистните зеленчуци се свързват със самодивите в Шотландия и Ирландия. Затова хората там са внимавали с тяхната употреба, за да не им донесат нещастие и омагьосване. По нашите географски ширини, обаче е по-популярно поверието, че всички видове свежи салатки привличат благоденствие. И напоследък, струват все по-скъпо, но нейсе. И без друго, за магически свойства на нитратите, в древните източници не се споменава.

g
Снимка: Thinkstock

Краставица за мир и лечение. Някога поднасяли прясна краставица под носа на припаднала жена. Смятало се, че миризмата ще й помогне да дойде на себе си. В Африка използвали малка дива краставица в ритуали за мир, вместо жертвено животно. Препоръчва се да обелите и изядете цяла краставица, за да облекчите бързо състояние на стрес. Яжте краставици и когато се възстановявате от заболяване. В женските даоистки школи в Китай е имало практика, жената да дезинфекцира вагината си след полов акт именно с краставица. И то съвсем не с цел да продължи да се самозадоволява, напротив – преди ерата на дамските душове, това бил начинът да се стигне надълбоко с нещо, което притежава природен антибактериален ефект. Като цяло, заради високото си минерално съдържание, сокът от краставица е препоръчителен ежедневно вместо вода.

g
Снимка: Thinkstock

Патладжанът притежава магическото свойство да дарява с духовност и благоденствие. Не се казва повече по въпроса. Нормално. Със или без патладжан, духовността се усеща най-добре в мълчание.

g
Снимка: Thinkstock

картинка мобилно приложение една апп
Снимка: Edna.bg

картинка мобилно приложение една апп
Снимка: Edna.bg

Още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти