Покани човека в твоя мир, не отивай в неговата буря

Покани човека в твоя мир, не отивай в неговата буря
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

„Преди години бях отчаяна и изпълнена с чувство на безнадеждност“... Чух тези думи, докато ровех из книгите в една от големите книжарници. Нацелила бях момент, в който непозната авторка представяше своя книга. Никога няма да си купя това четиво. Което може би е жалко, но подхода на презентиране, отблъсна интереса ми.

Знам прекрасно, че има хиляди такива книги. Наясно съм и с това, че житейските крахове са един от пътищата за „събуждане на духовната ни природа“.

Обаче ей, мили откриватели на духовността си, моля ви, не превръщайте в маркетингова и рекламна стратегия няколкото преживявания, които са ви сринали в някакъв житейски момент. Няма начин целия ви живот да е бил скапан преди да сте открили онова, което на 64-та или 259-та страница ще наречете по вашия си начин „Бог“, „Вселена“ или „смути с кейл“.

Малки нервни кризи може да изникнат всеки ден. Малка нервна криза, наричам всеки момент, в който от нещо се отчайваш и за известно време те наляга безнадеждност. Най-хубавото, което можем да направим в тези случаи, не е хапче валидол, а малко рев. Да си поплачем за 10-15 минути, колкото да излезе през сълзите това психично окисляване. Имах такава сутрин наскоро и точно това направих, след което ми мина и ведро тръгнах за работа. И точно преди да разпечатам много спешен документ, компютърът ми, който настояваше за ъпдейт, нещо се бъгна. Наложи се да го рестартирам, а той ми „се изплези“ и започна да си инсталира новите програми. Спешният документ остана заключен за незнайно колко време. Системният администратор каза, че може да е блокиран целия ден. Нищо не може да се направи.

Излязох да се поразходя и в една градинка и седнах до малък водопад. Тогава се сетих – онова, което наричаме „крах“, „лош късмет“, „тъпо настроение, появило се от нищото“, дори и нещо по-сериозно като сецването в кръста, просто е сигнал за „ъпдейт“ на оперативната ни система. Извършва се с наложителен „рестарт“, по време на който единственото, което можеш да направиш, е да си почиваш. Да не правиш нищо. Освен, евентуално, да седнеш на тревата и да гледаш декоративен водопад.

Снимка: netinfo

Ако придадем друго значение на този „краш“, нещата несъмнено ще загрубеят и току-виж сме повярвали, че неудачите ни преследват и трябва да търсим спасение. Но пак ми се струва прекалено това да се отнася за цял един живот преди някакво глобално просветление.

Има един дзен коан, който много обичам: „Преди просветлението носих вода, цепих дърва. След просветлението нося водя, цепя дърва“. Просветлението не е в това да промениш живота си коренно, а да промениш отношението си към вече избрания живот. Така че, хайде стига с тази маркетингова стратегия – бях много зле, сега съм много добре. Нито преди си бил толкова зле, нито сега си толкова добре, след като продължаваш да мислиш в тези дуални категории.

Снимка: netinfo

Знам, че големите житейски крахове са една възможност, но съвсем не са единствената опция да стигнеш до своя вътрешен рай. И „героизма“ на онези, които са избрали този път не е нито по-голям, нито по-малък от „героизма“ на хората, които са предпочели да преминат през житейските си уроци без видими травми и осакатявания, без сериозни загуби, а в тихо и кротко вършене на онова уникално нещо, което този човек Е.  

Снимка: netinfo

Съгласна съм, че има и много сериозни изпитания, пред които се изправя човек. Някои от тях са диагнози, с които човек не може да се справи. Дори и тогава, най-важното е какво отношение имаш към проблема. Не може да не сте чували за Биляна Савова и нейната кауза „Мога сам“, създадена първоначално за хора с МС. Биляна казва нещо много важно: „Не водя борба с МС и не страдам от тази диагноза. Благодарение на нея, аз просто разбрах как да живея“. Познавам лично и нея, и други хора, преминали сериозни изпитания, но никой от тях не твърди, че е бил нещастен преди. Може да е бил неосъзнат, но не и перманентно отчаян. „Бог прощава всичко, но не и отчаянието“, казва моят любимец Том Робинс във „Вила Инкогнито“. Тези негови думи са ми нещо като мото.

От собствен опит знам – била съм най-нещастна, когато съм попадала в собствения си капан да повярвам, че в мен има нещо несъвършено, което трябва да излекувам, оправя, изгладя, балансирам, ошлайфам. В тези случаи от кризата на собственото ми несъвършенство ме е вадила бохемската ми душа, която, Слава Богу, е наясно с дълга към удоволствието. Това е моят опит, път и избор. И както всеки друг, не е универсален.

Снимка: netinfo

Нямам нищо против нито един курс, събитие, семинар, индивидуална работа, на която се усъвършенства някакво умение, което е ценно за развиване на таланта ни да живеем по-добре във физическата реалност, която населяваме. Прекрасно е да има обмен на опитност. Ако имаш талант, разбира се, че ще отидеш на курс, който ще ти помогне да го развиеш. Ако имаш травма в диапазона – физическа, емоционална, ментална, разбира се, че ще потърсиш специалисти и среда, които да те подкрепят в процеса на изцелене. И няма сериозна причина нещата да са различни при откриване многоизмерните пластове от собствената ни духовна природа, дори и без големи лични катастрофи.

Снимка: netinfo

Идеята на духовната осъзнатост е, че ти си добре и затова си готов да твориш реалност. Кога имаш вдъхновение? Когато си добре. То те събужда и те кара да станеш и да отидеш да си свършиш работата. Кога си добър човек? Когато ти е добре и като отидеш при другите, и на тях им става добре.

А когато не си на кеф, направи нещо, за да ти мине. И чак след ъпгрейда отиди при хората. Така разбирам отговорността към другите на осъзнатия човек.  Или както е казано в една японска поговорка: „Покани човека в твоя мир, не отивай в неговата буря“.

Снимка: netinfo

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти