Тийнейджърът вкъщи има малко приятели. Това проблем ли е?

тийнейджър тийнейджъри
Снимка: Thinkstock

С порастването на децата нарастват и тревогите в родителското съзнание, а една от най-честите сред тях е притеснението, че нашият син или дъщеря има трудности с общуването. Почти всички майки и бащи сравняват своите потомци с останалите им връстници, но тази практика може да бъде и доста порочна, защото в крайна сметка всеки подрастващ носи индивидуален характер и свое разбиране за живота.

Така че, ако съседското дете има 15 приятели, това не означава, че и вашето също се нуждае от такава бройка индивиди в обкръжението си. Затова първото, което е редно да направите, е да се уверите, че тийнейджърът у дома наистина е нещастен от факта, че няма достатъчно близки другари.

"Много деца, а също и възрастни се чувстват удовлетворени в социалния си живот и само с един, двама близки хора, така че не бива веднага да вадим негативни заключения, ако и вие се сблъсквате с такъв сюжет във всекидневието си", коментира британският детски психолог Тереза Блис.

Тя разказва, че е трудно едно 12- или 13-годишно дете да разкрие пред родителите си, че е тъжно заради липсата на повече приятели, затова вашата роля трябва да се намеси, наблюдавайки дали подрастващите вкъщи напоследък са подтиснати, раздразнителни или рязко са намалили успеха си в училище.

Разбира се, не бива да притискате до стената с плеада от въпроси вашия малчуган, а оставете глътка лично пространство и постепенно в серия от разговори с него се уверете дали съществува или не проблем в социалното му общуване. Това правило важи с особена сила при момчетата, защото те по презумпция споделят много по-трудно какво се случва в личния им свят.

тийнейджър
Снимка: Thinkstock

Вариантите за социализация на най-младите са различни - като се започне от записването на някакъв вид курс и се стигне до практикуването на определен спорт, чрез които освен нови умения има и голяма вероятност те да открият още запознанства. Училището почти винаги е първоизточникът на социални контакти, но колкото повече разнообразни алтернативи се появяват, толкова по-голям е шансът детето ви да преодолее вътрешните си притеснения от общуването с повече на брой хора.

Друга ползотворна идея е да поощрявате детето си да кани свои връстници вкъщи, с което хем ще поддържа комуникацията си, хем ще се чувства по-сигурно от факта, че е в защитена среда, каквато е домът. Но все пак контролирайте тези събирания като честота, за да не превърнете жилището ви в обществена институция.

Постарайте се в повечето ситуации, които възникват между вас и хлапето ви, да не започвате с фраза като "Много съм загрижена", защото това само ще натовари психиката му с вашите притеснения и драматизации на проблеми, които далеч не са толкова трудни за разрешаване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти