Само ако знаеш какъв зор те чака...Но си длъжен да ти хареса

училище
Снимка: iStock

Велина Томова

Предстои ви нова работа. Месеци по-рано близките ви започват да ви обясняват: „Ще ти е много трудно. Каквото си живял досега, това е, започва истинския зор. Нищо вече няма да е същото.

Няма да имаш никакво свободно време, трябва да забравиш за хобито си, за приятелите си, за всичко останало и да мислиш само за работата си. Няма измъкване. Договорът ти е за 12 години, без право на по-ранно отказване.

На новата си работа трябва да се стараеш да постигаш максимално добри резултати без значение как се чувстваш. Колегите ти вероятно ще са страшни гадняри, а шефът ти няма да те зачита, защото ти нищо не знаеш и трябва да го слушаш.

Едва ли ще ти позволяват да използваш мобилния си телефон, трябва да забравиш и за интерактивните презентации, с които си свикнал.

Работният ти ден ще започва в 8 и ще завършва някъде в 7 вечерта, защото ще имаш доста извънредна работа.

А да, и трябва да си доволен, щастлив и да ходиш с голямо желание на работа през всичките тези 12 години“.

Няма да ви се почва такава работа, нали? Даже бихте обмислили да се преселите в друга държава, само и само да не ви се налага да пристъпвате прага на новия ви офис-затвор.

училище
Снимка: iStock

Защо тогава го причиняваме това същото усещане за обреченост и нищета на децата си, когато им говорим за училището?

„Оо, първокласник ли ще си? Ако знаеш какво те чака!“ – съседът към 7-годишния ми син.

„На училище отивам, ученик ще бъда аз! Малко плахо, но щастливо ще вляза в първи клас“ – думичките на тържеството в детската градина на същия този 7-годишен мой син.

Плахо? Какво значи плахо, пита той. Аз трябва да отговоря – плахо е, когато те е страх. А има ли от какво да ме е страх в училище, мамо?

И край. Целият ни стремеж да накараме децата ни да харесват училището, учението и знанието, прецакваме още преди изобщо да се е зародил, внушавайки им нашите собствени измислени страхове, останали от онова време, когато в училище учителя биеше, а учениците стояха като вкаменени.

Винаги се намира някой, който да каже на бъдещия първокласник „Оо, играй сега, че после край с игрите“.

училище
Снимка: iStock

Как така край? Защо край? Човек си играе с кукли и конструктори чак докъм 4-ти клас.

Защо обричаме децата си на безрадостно съществуване през 12 години от живота им?

Защото това е реалността ли? Ами не е.

В училище е приятно, шумно, имаш приятели, участваш в проекти, учиш се да мислиш, порастваш, ставаш самостоятелен, разбираш кои хора са добри и кои лоши, свикваш да общуваш с различни типажи, откриваш какво ти харесва и какво – не, вашите ти дават джобни и вече можеш да си купуваш САМ каквото искаш (като отсега си решил да е кóла, защото все ти я забраняват)…

училище
Снимка: iStock

Възрастните искаме по-добра работна среда, правим анимирани презентации, за да грабнем вниманието на колегите си, имаме стаи за почивка и очакваме шефът да ни мотивира с бонуси, безплатен транспорт и карта за спорт, но очакваме от 10-годишните ни деца да ходят с удоволствие на място, което ние вече сме им втълпили, че е лошо, трудно и зло. 

А всъщност училището е супер, децата ни са добри, учителите ни се стараят, доколкото могат в условията, които са поставени и изобщо, не е ли време да покажем на децата си (на всички, не само на собствените си), че ги обичаме и заедно като общество ще направим всичко възможно да пораснат в спокойна и приобщаваща среда, вместо в място, което всички наричаме „ужасно“, но ги бутаме натам и ги задължаваме да го харесват?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти