Какви са ползите от рисуването при децата

Липсва му още малко цвят
Снимка: Thinkstock

Изкуството е универсален език, който е разбираем и достъпен още от най-ранна детска възраст. Дори и малките бебета реагират на контрасти в светлината и цветовете. Те въздействат на възприятията на децата емоционално, умствено, духовно и физиологично. Рисуването позволява на децата да изразят своята креативност и да се забавляват. Освен приятното изживяване и релаксация, рисуването помага и на нас родителите да разберем какво се крие в детската душа.

Психолозите казват, че с помощта на рисунките си децата изливат своите емоции, своята душа, своя начин да разберат света около себе си. Нека разгледаме как един акт на творчество може да помогне за нашите деца да се чувстват уверени, спокойни и щастливи.

Облекчаване на стреса
Рисуването осигурява убежище за децата. Когато те са стресирани, могат да се обърнат към четката и боичките и да попаднат в своя собствен свят. Това може да бъде като вид терапия, която помага на децата да изразят чувствата си чрез картините. Рисуването действа успокояващо на детето и осигурява лесен път за освобождаване от чувството на тъга, отхвърляне, болка, гняв и страх. Тези чувства често остават незабелязани от родители и учители или са категоризирани като поведенчески нарушения, тъй като децата и тийнейджърите са склонни да прикриват своята уязвимост.

дете играчка момиче насилие тъга плач рев
Снимка: iStock

Самочувствие
Като се научат да рисуват, децата придобиват умения, с които могат да се гордеят. Това им дава основание да гледат на света с увереността, че могат да постигнат дадена цел. В отговор те получават от другите одобрение или възхита по отношение на тяхното творчество и това повишава самочувствието им. Защото в областта на изкуството децата, които творят, могат да се гордеят със своята уникалност и художествен стил. Децата имат нужда да работят с други деца и възрастни, като в същото време те се учат да рисуват. Това взаимодействие ще засили доверието им и ще им даде социални умения, увереност, които да им помогнат в други аспекти на живота.

Неизказани емоции
Едно гневно дете рисува чувствата си с по-голямо желание, отколкото то ще ги изрази чрез думи. Рисуването успокоява духа и осигурява лесен път за освобождаването на чувства и емоции като тъга, отхвърляне, болка, гняв и страх. Рисуването, както и изкуството като цяло, предоставя на децата възможност да изразят техните най-съкровени мисли, страхове, чувства и емоции в безопасна среда. Всяко произведение на изкуството кара детето да разкаже една история, да улови даден момент (или моменти) във физически, емоционален или психологически план на това дете. Терапевтите често използват произведения на изкуството като начин да надникнат в света на детето.

дете
Снимка: iStock

Арт терапията
Арт терапията е безопасен, неангажиращ начин да се помогне на детето да сподели своите преживявания. Рисунка или картина позволява на детето да изрази чувствата си, без да са напълно развити вербално-комуникативните умения. Изкуството е много естествено средство за изразяване на децата. Те го правят спонтанно. Рисуването с боички е приятно, това е език, който те знаят как да използват и го правят с удоволствие.

Развиване на критично мислене
Очичките на малкия художник гледат към своята работа критично, докато рисува. Изкуството не е само емоция, то е и мислене. Когато детето рисува, то следи работата си, оценява я и я анализира. По този начин то е в състояние да разпознава своите достойнства и недостатъци. Тъй като платното не прощава, то е в състояние да прерисува или коригира тази част от картината, която не му харесва. Детето гледа на работата си с критично око и по този начин е в състояние да види различни гледни точки. Това по-високо ниво на мислене му помага и му служи както в училище, така и в игрите.

деца майка синове момчета син дете
Снимка: Istock

Рисуването като физиология
Творческите дейности, сред които е и рисуването, помагат на мозъка да се развива. Дясната част на мозъка се използва за емоционални и творчески отговори, а лявата страна на мозъка се фокусира върху аналитичните процеси и логика. Когато детето рисува, и двете страни на мозъка му са ангажирани. По този начин се укрепват връзките между двете полукълба. Това помага за постигането на пълния потенциал от възможности.

Насърчаване на творческото мислене
Децата, които рисуват, се научават да мислят с отворен ум и да подхождат в житейските ситуации творчески. Те свикват да изразяват себе си по-дълбоко чрез изкуството си и думите си. Те са в състояние да вземат поуки чрез изкуството и на по-късен етап да прилагат тези умения към нови ситуации.

Всеки малчуган обича да рисува. Но именно индивидуалността на децата – техните интереси, склонности, характери и темперамент са в основата на безкрайното разнообразие на рисунките. За нас – възрастните остава една много важна задача, да ги подкрепяме, обичаме и да се опитаме да надникнем в техния свят, защото в рисунките се крие ключът към детската душа.

дете усмивка сън
Снимка: iStock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти