Как да възпитаме четящи деца?

деца
Снимка: iStock

Все по-често чуваме странни твърдения от родители като "Моето дете само реши да чете" или "В семейството ни любовта към литературата е генетично заложена". Ще излъжем, ако кажем, че сме склонни да вярваме в истинноста на нещо подобно.

Читателските навици се възпитават. Няма никаква магия, нито родителски трикове, а просто правилен подход. 

Обратно на горната ситуация, ако сте се примирили с мисълта, че няма начин да накарате детето ви да заобича книгите - има светлина в края на тунела!

Училището е мястото, където децата се учат да четат. Домът е мястото, където децата се учат да обичат да четат. 

деца
Снимка: iStock

Децата, които четат, се представят по-добре от връстниците си в училище. Книгите възпитават критично мислене, развиват въображението и обогатяват речника. 

Според специалистите четенето на приказки още в ранна детска възраст освен че заздравява връзката между децата и родителите, намалява агресивното поведение и помага за развитието на комуникативните им качества.

Важно е вие самите да сте любители на художествената литература и да прекарвате известно време вкъщи с книга в ръка, за да ги насърчите да следват примера ви.

деца
Снимка: iStock

Днес ви предлагаме няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да научите детето си да заобича четенето:

Започнете да четете заедно с децата ви, нека това бъде двустранен процес, вместо просто да възпроизвеждате някакъв текст. Преди да стартирате, попитайте детето ви какво мисли за корицата, провокирайте го да направи предположение за какво ще се разказва в книгата. 

Заменяйте по-сложните думи с еквиваленти, които детето ви би усвоило по-лесно като информация. Дори може да си позволите да пропуснете цели параграфи.

деца
Снимка: iStock

Ако детето ви прекъсне по време на четене, това е добър знак за обратна реакция. Изслушвайте го какво има да каже и поддържайте дискусия. Четете бавно, дори може да изпеете част от текста. Правете паузи. Посочвайте картинките (ако има такива) и го мотивирайте да ви разказва какво вижда. 

Напълно нормално е малкият ви събеседник да губи лесно концентрация. Позволете му да участва максимално в целия книжен ритуал, за да задържите вниманието му, добра идея е да му позволите да сменя страниците.

10 книги, които всяка жена трябва да прочете

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти