Кои храни да избягваме в зависимост от кръвната група

За всяка кръвна група има продукти, които се препоръчват или следва да се избягват, твърди медицинска енциклопедия.

Кръвната група е тясно свързана с храненето. За всяка група има продукти, които могат да увеличат нейната жизнена дейност или обратното - да ѝ навредят.

През 1907 г. чешкият учен Я. Янски дефинира наличието при хората на четири кръвни групи. Първата група е 0, втората - А, третата – В и четвъртата – АВ (в редица страни те имат обозначение, различно от нашето – съответно І, ІІ, ІІІ и ІV).

сърце
Снимка: iStock

Група 0

Това е първата от известните ни кръвни групи, за която науката е установила, че е съществувала още при кроманьонците. И до днес тя е най-разпространената. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система. В древността според учените това им е позволявало по-лесно да оцеляват, защото тогава основен хранителен източник е било месото. В организма на човека с кръвна група 0 има много стомашна киселина. Той може да извлече от месото максимално количество хранителни вещества. Този тип хора условно биват наричани “ловци”.

Група А

Имунната система на хората с кръвна група А, появили се между 25-15 хиляди години пр. Хр. им е позволявала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при големите струпвания на хора, които стават все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлетворявала за сметка на различните житни растения и риба. Затова и този тип хора са наречени “земеделци”.

Група В

Хората с тази кръвна група са се появили между 15-10 хиляди години пр. Хр. Те са наречени “чергари”. Употребявали предимно мляко и всичко останало, което са успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си много качества на имунната и храносмилателната система на “ловците” и “земеделците”, техният организъм се смята за по-издръжлив.

Група AB

По протежение на цялата история на човечеството са съществували само 3 кръвни групи, докато преди 10-15 столетия не се е появила група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат “загадка”, защото причините, предизвикали това изменение и досега са неизвестни за науката. Едно от възможните обяснения е, че все още не се е извършила пълната еволюция на групата.

Установено е, че в червените кръвни телца (еритроцитите) има вещества, предизвикващи тяхното прилепване, които се наричат хемаглутиногени. Те се разделят на А и В.
У различните хора те се срещат отделно, съвместно или съвсем липсват, като определят с това принадлежността на дадено лице към една или друга кръвна група. Например в еритроцитите на кръвна група 0 няма такава вещества, при А и В се съдържа 1 вещество, а в еритроцитите на група АВ  - 2.

Разбира се, кръвта на човека и употребяваната храна встъпват в химична реакция. Различните белтъчини - лектини, които се съдържат в голямо количество в хранителните продукти, притежават аглутиниращи (залепващи) свойства.

Когато се храните с нещо, съдържащо лектини, несъвместими с вашата кръв, те нарушават храносмилането, произвеждането на инсулин, обмена на веществата и хормоналния баланс.
Продуктите, съвместими с вашата кръвна група, често са именно тези, които са употребявали хората в древността, когато се е формирала самата кръвна група.

Вижте кои са те в галерията долу!

Какви храни е препоръчително да консумираме според кръвната група

А в следната галерия може да видите и кои храни е добре да избягваме в зависимост от кръвната група.

От какви храни трябва да се въздържате според кръвната група

Такъв режим на хранене в дългосрочен план ще ви помогне да се борите с рака и сърдечно-съдовите заболявания, да избягвате вирусните инфекции, да прочистите организма си от токсините и мазнините, предизвикващи затлъстяването, и да забавите процеса на разрушаване на клетките, съпровождащ стареенето.

*Материалът е по извадки от книгата на д-р Питър Д’Адамо и Катрин Уитни "Правилно хранене според кръвната ви група" (4 Blood Types, 4 Diets - Eat Right for Your Type, Complete Blood Type Encyclopedia - Peter J. D'Adamo and Catherine Whitney).

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти