Любовта е винаги невинна

Калин Терзийски
Снимка: Николина Костова-Богданова

Калин Терзийски

"Господин Терзийски здравейте. Можили един въпрос."

Така ми пише едно момче във "Фейсбук", ах, този вездесъщ "Фейсбук", който успя да побере толкова вълнения и който все още презираме, защото презираме всичко, което ни кара да се чувстваме нежни и уязвими…

Надсмиваме се грубо и малко дебелашки, малко еснафски - над всичко, което е ново и не е като паметника на Шипка, като "Под игото" на Вазов или като шамар от дядо с копралята по стригания врат. Ние сме деца, отворени с трепет към новото; и изпитващи болезнен, патриархален срам от него. Пфу – тоя "Фейсбук", какво губивреме е, какъв панаир на суетата е, и каква кочина, и какъв срам! Така казваме. За да не ни заподозрат, че вечер, в сърцата си…

А аз – хитър и потаен наблюдател – като паяче, там в мрежата си, в ъгъла на "Фейсбук"-света – наблюдавам и се усмихвам с паешките си осем очи.

Хаха – казвам си.

Подигравайте се вие на "Фейсбук"! Бъдете средновековни еснафи и моралисти, но аз ви виждам – от седемдесетгодишни професори до десетгодишни момиченца – всички се влюбвате и вълнувате в този "Фейсбук", трептите от зелената точка до името на някой, когото познавате само от тук... О, да!

Знам меката ви и нежна същност, мили хора, не се правете – ни пред мен, паяка, ни пред себе си – на толкова насмешливи и корави и надменни към глупавите си чувства!

Защото тия мимолетни и суетни, според вас, чувства, тия, както ги наричате непълноценни, повърхностни, осакатени и какви ли не още ги наричате – тия ефимерни фейсбукови, виртуални чувства и вълнения…

Те са вашият живот! Част от него!

И това, че не ги приемате и се съпротивлявате срещу тях и даже ги мразите – означава, че не приемате дадеността на своя живот.

А аз викам: Я се отпуснете!

Вълнувайте си се на воля в пустия "Фейсбук", гледайте тайно и явно снимчици, признайте си, че ви харесва да се влюбвате и да въздишате по някого, когото ни познавате, ни знаете дали съществува – та нима принцесите са знаели незнайния рицар, който ще дойде от далечни земи?!

И в когото, въпреки това, са безпаметно влюбени!?

Всичко в нашите сърца – ако е любов и трепет – е хубаво. И няма лошо.

Бабите да се влюбват в младите. Зрелите жени – в хлапетата. Момичетата  - в застарелите мъже с рехави гриви. Девойките – в момчетата. И момчетата – в момчетата.

"Пийс, фрийдъм, флауърс, хепинес!" Така се пееше в химна на хипитата, във филма Коса на Милош Форман...

На хипитата, към които се числя и аз и съм щастлив от това! И за съжаление, това – с любовта, щастието, цветята и свободата – се забрави.

Защото след вълни на вселюбов идват и вълни на подозрителност, мрак и всеомраза. Като сега.

Но ние отново можем да вдигнем глава и да разсеем мрака. Любов е думата – помнете това. А любов не означава само едно. Млад мъж с млада жена, които се запознават на вечеринка и после бързо се наговарят да се оженят и да имат три деца. Това е част от любовта. Но ако само това смятаме за любов – правилна и добра – това вече е чисто и просто фашизъм.

А любов е: бабите с юношите, момичетата – със зрелите мъже, зрелите жени – с хлапетата, младите неженени жени – с чуждите зрели мъже, младите мъже – с чуждите зрели жени…

Че и кои са тия чужди мъже и чужди жени, по дяволите?!

Чия собственост сме ние, та да сме чужди и свои?

И момчетата с момчетата.

Кой реши, че сме собственост и ни научи така, че да се чувстваме и ние като гребци, приковани за някакви смешни и измислени галери? Кой не обича свободата?

Пийс, фрийдъм, флауърс, хепинес!

И момчетата – в момчетата. Както казах по-горе и вие – измъчени от горчивите си, цианидни предразсъдъци – се насилихте да си помислите, че съм сгрешил думата. О, не. Не съм я сгрешил. Момчетата с момчетата.

И момчето в свещения "Фейсбук" се оказва циганче. Не съвсем момче. Виждам снимките му. Хубаво момче, но всъщност – млад мъж. Над двадесет. Върху правилното му, индуско лице, личи синкава, добре обръсната брада.

И той пита: "Господин Терзийски, много харесвам книгитеви можили да попитам."

И правописът му е такъв, че аз се плесвам с ръце по бедрата и се разсмивам: Не може да бъде – та това е точно на ръба! – казвам си - Той пише така, че още един микрон от грешки и вече въобще нищо няма да се разбира! Просто целият текст ще се срине в пропастта на пълния хаос и неразбираемост!

Но все пак – той не преминава тая невидима линия на разбираемостта и аз му разбирам. Почти всичко. В началото ми е смешно, но после разбирам, че тук има драма и не бива да ми е чак толкова смешно.

А защо пък не? Когато съчувстваме – трябва ли непременно да налагаме на лицата си траурни маски? Особено пък във "Фейсбук"? И не е ли това жалко и прокажено лицемерие? Когато някой не е добре, ти да туриш на лицето си мрачна маска, та все едно му съчувстваш?

Хм. Май е противна тая работа. Не мислите ли?

И така де. Хич и няма да ставам мрачен заради мъките на моя нов "Фейсбук" приятел. Ще му помогна, колкото мога, без да налагам на лицето си фалшива мрачна маска. Помислете и вие, моля, по това.

Той пише.

А, не де, аз, аз първо му пиша: "Какво има, приятелю?"

Така пиша аз на съвсем непознатите. Налагам старите хипи обръщения "приятелю" и "братко", защото от думите зависи много, повярвайте ми.

Какво има?  - питам аз.

И моето ново приятелче, циганчето, ми пише. Първият ден – разни такива - неясни неща. Как се казвало, когато момче обича момиче.

То звучи при него така: "Можили да по питъм. Как са каз ва ино монче кога то обича момичи?"

Аз му отговарям: "Ами, любов се казва! Защо питаш? Все едно не знаеш!"

И той не ми отговаря, но аз горе-долу схващам какво ще ме пита на следващия ден.

Но той и на следващия ден ми пише някакви общи неща за обичането.

И чак на третия ден пита: "Можили да по питам. Ка са казва кога то монче обича и момичи и монче?"

И си казвам: Аха, изплю камъчето.

"Ами – бисексуалност се казва." Така му отговарям аз.

"Благодря ви господин Терзийски могу ви искам да бла гдаря ама това лошу ли и?"

Не е лошо! – пиша му аз. И ми се ще да го подкрепя с по-силни думи.

Аз искам да имам повече сила, за да бъда опора на отхвърлените и неразбраните, на обградените с мрак и омраза.

Не е лошо! Успокой се! – така му пиша аз.

А той ми пише – на следващия ден: "Защо ни ми питахт защо ви питам?"

Защото знам бе, момче! – отговарям му аз и се смея наум. Нищо че е "Фейсбук". Чувствата на хората заслужават нежно уважение.

Питах ви, защото аз сам такав аз много ма и страх и с боя мого и ни смея никго дакажа... - така ми пише момчето и не може да се спре.

Каквдап равя? – пише ми то накрая.

И аз поглеждам профила му. Той живее в малко градче. Разпитвам го с няколко простички въпроса. Оказва се, че живее в смесена среда – българи, турци, роми. Но "те ни маразбират и многу мразат тия кату мени; усеш там как ми са подиграмат как ми са смеят и ма мразат и ни смея да си кажа и ни знам какво да права."

И аз мисля половин час.

И после му написвам следното: "Виж сега. Ти няма да можеш ей така – отведнъж – да промениш хората около себе си. Затова, не им казвай. Още си трай. Те още са …като болни са. Не разбират. Зли са и само искат някого да мразят. И няма да те разберат. Затова, не казвай. Просто не им се набивай в очите. Но!

Но, за себе си знай едно. Че не си виновен! Че не си лош човек! Че си такъв, какъвто Бог те е създал! И бъди щастлив, че си такъв! Защото…"

Ама – пита ме веднага той – ти нали разбра, аз о бичам и мончета и мумичита?

Разбрах бе, момче! – викам му през целия тоя вселенски "Фейсбук" аз – и това е хубаво! Просто ти обичаш два пъти повече хора! Така че – радвай се! Чу ли? Няма да се срамуваш и няма да се обвиняваш! Ни тия покрай тебе, нито себе си. Просто се радвай! Айде чао!

Много ви благо даря господин Терзийски, многу съ щаслив! – завършва момчето.

Това "монче"!

Ще го подкрепям! – така си казвам аз – За какво иначе съм тук?

Ще мисля по този въпрос тази вечер. Държа на своята мъдрост. Вселюбов.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти