Защо всички трябва да хапваме по няколко фурми преди лягане

Когато говорим за сушени плодове, веднага се сещаме за фурмите. Те са сред най-древните плодове, познати на човека. От близо 4 хиляди години в пустините на Северна Африка и Близкия Изток се добиват плодовете на финиковата палма, които след изсушаването им се превръщат в добре познатите ни фурми.

Този плод има дълга история на употреба заради ползите за тялото, дължащи се на неговия отличен състав.

фурми
Снимка: Istock

Хранителен състав на фурмите

В 100 грама фурми се съдържат 280 калории. Плодът е богат на въглехидрати и захари, основно глюкоза и фруктоза. Затова е отличен източник на енергия за тялото. Протеините в изсушения плод са десетократно повече, отколкото в пресния, който е твърд е не става за ядене. Съдържанието на витамини обхваща всички, без витамин Е. Освен това в състава са включени аминокиселини, минерали, микроелементи и антиоксиданти.

Хранителните качества на фурмите се запазват цяла година, наред с вкусовите им характеристики. Плодът е полезен през целия ден, но има някои специфични ползи, ако се хапва вечер преди сън.

Ето защо е добре да хапвате фурми вечер и за какво са полезни именно в края на деня:

Защо трябва да ядем по няколко фурми преди лягане

Едно наум

Имайте предвид, че фурмите са много калорични и не бива да се хапват в големи количества, особено за онези от нас, които са склонни към напълняване. Фурмите имат лепкава консистенция, която се наслоява върху зъбите и може да доведе до налепи по емайла. Затова мийте добре зъбите си всеки път след консумация на сушения плод.

Доста често обработката на фурми се извършва чрез промишлено производство и се използва парафин, който е вреден, особено за хората с астма и алергии.

Онези от нас, които имат проблеми с храносмилателния тракт е добре да консумират фурми и сушени плодове в компоти или накиснати във вода. Заради съдържащото се във фурмите вещество тирамин, се провокира свиването на кръвоносните съдове, което би могло да доведе до главоболие.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти