Вкусно, полезно, зелено - спанак

Вкусно, полезно, зелено - спанак
Снимка: netinfo

Спанакът е изключително вкусен и полезен зеленчук. Родината му е Азия (древна Персия, съвременен Иран). Диворастящи форми на спанака се срещат и досега в Средна Азия и Иран и се използват за храна от местните жители. 

В Европа спанакът става познат през средните векове. Първоначално арабите го пренасят в Испания, където става много популярен сред испанките монаси, които започват да го отглеждат в манастирските стопанства. От там той бързо се разпространява и по другите европейски страни.

За особен деликатес в Европа през 16-17 век се считал спанаковият хляб, приготвен от брашно, получено от семената на растението. Широко се е използвал в кулинарията и сокът от спанак, оцветяващ ястията (кремове, сосове и т.н) в яркозелен цвят. В широки мащаби спанакът започва да се култивира в Европа към 20-те години на 20 век, заради голямото съдържание на витамин С и витамини от група В.

Градинският спанак е едногодишно растения, отглеждано при умерен климат. Сее се три пъти в годината - ранна пролет, есен и в началото на зимата. 

Листата на спанака са много богати на белтъчини (34%), въглеводороди, витамин С (37-72 мг/100г), В1, В2, каротин (до 4мг/100г), а също желязо, калий и фосфор. Освен това спанакът съдържа витамини К, Р, Е и микроелементи - калий, калций, магнезий и йод. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е, че не се разрушават при варене.

Младите листа на спанака се използват както сурови, така и варени, задушени и консервирани. Най-полезни са разбира се, пресните листа в суров вид – от тях се приготвят превъзходни салати и сокове. Сокът от спанак е прекрасен диетичен продукт.

Мийте спанакът непосредствено преди употреба, защото измит се разваля бързо. Гладкият спанак, понякога наричан ”салатен”, има по-нежна и деликатна структура. Къдравият спанак има по-здрава структура. И двата имат еднакъв вкус, след като се сготвят, но къдравият изисква повече време и усилия при измиването. Плоските листа са предпочитани за салата, заради деликатната си структура и мекия си вкус.

Когато пазарувате, избирайте листа, които са хрупкави и тъмнозелени на цвят. Избягвайте такива, които са бледи, пожълтели, наранени или с петна. Пресният спанак може да се съхранява 2-3 дена в найлонова торбичка в хладилника.

Почистване
Първо отрежете корените задно с част от стеблата. За да отстраните корените, сгънете всяко листо по дължина, така че двете половинки да се допрат, хванете корена и го дръпнете надолу.

Измиване
В листата могат да се крият голям брой песъчинки, затова спанакът и другите листни зеленчуци се изплакват първо обилно, потопяват се във вода, престояват 5 минути и се изплакват отново. Ако има нужда, процедурата се повтаря. След това се отцеждат.

Бланширане
Загрейте до кипване вода в голяма тенджера. Посолете с около 1 с.л. сол. Добавете изчистения и измит спанак в тенджерата и покрийте с капак, за да може по-бързо да заври водата отново. Махнете капака и варете спанака около 1 минута. Извадете в гевгир и поставете под течаща студена вода, за да се охлади. Изцедете много добре и нарежете бланширания спанак. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти