През този сезон - зелени салати на корем

През този сезон - зелени салати на корем
Снимка: netinfo

В сезона на свежите зелени салати със сигурност всяка вечер на масата ви присъства купа с нарязана маруля, репички, малко краставичка и пресен лук за разкош.

Едва ли, обаче, знаете, че историята на марулята тръгва още от Египет, където тя е била предпочитан зеленчук и дори е изобразена по стените на гробниците на фараоните. Римляните култивират марулята, а император Домициан създава традицията тя да се консумира като предястие с различни сосове.

Луи XIV има заслуга за налагането на салатите от маруля като традиционно ядене в Европа, тъй като много е харесвал зеленчуци и градините на Версай са били щедро засадени с марулки.

Има различни видове марули – Айсберг, Лоло росо, Дъбов лист, белгийска и къдрава цикория и много други.
Всички са вкусни и съдържат редица полезни вещества. Най-важното е листата маруля да бъдат много добре измити.

Ето и какво точно се съдържа средно в 100г маруля:
Химичен състав:
Белтъчини: 0,6 г
Мазнини: 0,2 г
Въглехидрати: 2,3 г
Целулоза: 0,7 г
Вода: 94,2 мл
Калории: 18,0

Витамини в мг%:
С – 18
В1 – 0,06
В2 – 0,09 
РР – 0,37
Е – 0,17 
Каротин – 1,60

Не само с маруля може да си направите вкусна, свежа и здравословна зелена салата. Спанакът и копривата са добра алтернатива.

Копривата се използва широко както в кухнята, така и в медицината. За лечебните й свойства съобщава още Плиний Стари. В листата й се съдържат провитамин А, витамини В2, С, К; етерични масла, соли на желязото, калция, калия и сярата; органични киселини, протеини, танин. Коренищата съдържат: скорбяла, растителни мазнини, калциеви соли. Според фитотерапевтите те действат диуретично, противоревматично и влияят благотворно върху обмяната на вещества в организма.
При диабет народната медицина препоръчва консумация на семената на копривата заедно с връхните части. 

От копривата се приготвят и разнообразни вкусни ястия. Може да се консумира прясна или да се съхранява сушена, замразена, стерилизирана. 

Що се отнася до спанака, той също има дългогодишна история. Родината му е Азия, но е пренесен в Китай, а през средните векове се озовава и в кухнята на Европа. Листата му са много богати на белтъчини (34%), въглеводороди, витамин С (37-72 мг/100г), В1, В2, каротин (до 4мг/100г), а също желязо, калий и фосфор.

Освен това спанакът съдържа витамини К, Р, Е и микроелементи - калий, калций, магнезий и йод. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е, че не се разрушават при варене.

 

Младите листа на спанака се използват както сурови, така и варени или задушени и разбира се - консервирани. Най-полезни са пресните листа в суров вид – от тях се приготвят превъзходни салати и сокове. Сокът от спанак е прекрасен диетичен продукт, а също така може да се използва и като натурален оцветител – придава на ястията наситен зелен цвят. Мийте спанака непосредствено преди употреба, защото измит се разваля бързо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти