Създадено за Remotiv

Сезонна депресия - какво е това и как да го преборим?

Чувствате ли се депресирани? Страдате ли от безсъние и тревожност? А наблюдавали ли сте дали не се чувствате така само покрай смяната на сезоните? Ако отговорът е положителен, може би страдате от така нареченото Сезонно афективно разстройство (САР), известно още като сезонна депресия. Хубавото, ако въобще можем да говорим за нещо хубаво, свързано с депресията, е, че сезонната такава започва и приключва по едно и също време на годината. Стартът ѝ обичайно идва със старта на есента, а облекчено можем да ѝ помахаме за „довиждане“ в края на зимата.

Въпросът обаче е – какво да правим в тези около три-четири месеца, в които сезонната депресия ни натисне със симптомите си и ни вгорчи живота, сваляйки енергията ни до необичайно ниски нива и причинявайки ни какви ли не дискомфортни усещания.

Според специалисти няколко са методите за справяне с това психично страдание или поне за облекчаване на симптомите му. Комбинацията от няколко подхода помагат на повечето хора да преминат през тази нелека фаза без да се чувстват тотално отпаднали от борбата с депресията.

Обикновено симптомите на САР изчезват с първите по-ярки и топли слънчеви лъчи, въпреки че понякога се среща и обратното – именно с настъпването на пролетно-летния сезон да ни връхлетят и депресивни епизоди.

remotiv
Снимка: Istock

И все пак, ако в момента се усещате потиснати буквално всеки ден, нямате интерес към дейности, които обичайно са ви забавни и ангажират вниманието ви, ако се чувствате безполезни, тревожни и не можете да се концентрирате, ако страдате от безсъние, нямате апетит и губите тегло, или пък обратното – искате непрекъснато да спите, и имате увеличен апетит, особено към въглехидрати – значи ви е време да предприемете мерки за облекчаване на състоянието си.

Подходът за лечение на сезонната депресия е мултидисциплинарен и включва както смяна на рутината по отношение на всекидневните дейности, така и прием на медикаменти за облекчаване на симптомите. Специалисти препоръчват въвеждане на така наречената светотерапия, която доказано води до подобряване на състоянието на страдащите от това разстройство. Светотерапията се изразява в поставяне на специални лампи, обикновено вкъщи, които симулират слънчевата светлина и съответно предизвикват положителния ефект, присъщ на слънчевите лъчи. Това най-вероятно се дължи на повишаването на нивата на серотонина в мозъка, който пък се грижи за това да се чувстваме щастливи и добре вместо обратното.

Приемът на витамин D3 е много важен за профилактиране и терапия на депресивни състояния. Малко хора знаят, но липсата на витамин D в организма се отразява както на имунната ни система, така и на настроението. За съжаление, все повече хора, особени тези от нас, живеещи в големи градове, страдат от висока липса на витамин D. Можете да установите дали това е така чрез прост кръвен тест, а след това се консултирайте с лекар как да приемате витамин D, така че да си набавите необходимите количества.

Помислете и за психотерапия – тя би могла да има ефект не само върху сезонната депресия, но и върху по-дълбоки и дълго продължаващи проблеми, които е възможно да допринасят за негативните усещания.

А за да е пълноценен ефекта от всички тези мерки, можете да добавите и още един помощник на своя страна – природен лекарствен продукт, който доказано се бори със симптомите на депресия. Remotiv® и неговата основна съставка – жълтият кантарион, допринася за справяне и краткосрочно лечение на някои от най-често изявените симптоми при депресия - лабилно настроение, вътрешно безпокойство, тревожност, състояния на напрегнатост, трудно заспиване и неспокоен сън. Remotiv® трябва да бъде приеман поне в продължение на 4 седмици за пълно разгръщане на ефекта, а препоръчителната дневна доза за възрастни е 2 пъти по 1 таблетка по време или след хранене.

remotiv
Снимка: Remotiv

С негова помощ и с прилагане и на останалите мерки, описани по-горе, всеки страдащ от сезонна депресия има възможност да премине през това предизвикателство много по-леко и щадящо, но ако симптомите продължат въпреки мерките и след приключване на зимния сезон – може би е добра идея да потърсите лекарска помощ. 

Растителен лекарствен продукт. Съдържа екстракт от жълт кантарион. Лекарство за възрастни над 18 годишна възраст.

Лекарствен продукт, отпускан без лекарско предписание.

Преди употреба прочетете листовката.

Рег. No. A0240/10.10.2019

КХП No BG/MA/MP-44758/26-02-2019

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти