Рецептите от Hell's Kitchen България: Миди Сен Жак върху рагу от гъби

миди сен жак
Снимка: Thinkstock

Най-обсъжданата рецепта в Hell's Kitchen е тази с миди Сен Жак. Първо, защо Сен Жак. Кой изобщо е той, че мидите са кръстени на него и толкова трудно ли се правят, че все отиваха в кофата за боклук, въпреки космическата си цена. 

Известна също така и като "мидата със златните яйца". Големи миди, които се предлагат от края на септември до май, а замразени без черупки могат да се намерят през цялата година. .

Изключителния им вкус се превръща в истинско откритие за рибарите, които отначало често връщали обратно уловените миди в океана. Днес мидите Сен Жак представляват един от стълбовете на френската кулинария.

Тези миди често се сервират по американски - с бяло масло, или по провансалски, варени на пара или на шишчета. Те са деликатно ястие с леко захарен и изключително фин вкус, което не търпи претопляне.

Наречени са на св. Яков (Жак на френски) - същият, на когото е посветен Камино де Сантяго. През средновековието поклониците са взимали черупки от този вид миди като доказателство, че са достигнали испанските брегове. 

Тази мида е и символ поклониците, служи като отличителен белег и им помага да следват пътя към крайната си точка. 

Вижте как се готвят: 

Продукти за една порция

Миди Сен жак – 3 бр

Видове гъби – 150гр

Лук – 30гр

Чесън – 5гр

Морков – 20гр

Целина – 20гр

Дръжки от магданоз – 10гр

Мащерка – 1 стрък

Бяло вино – 80мл

Сметана – 100мл

Краве масло – 30гр

Сол

Бял Пипер

Начин на приготвяне

В плитък тиган с мазнина поставяме предварително подсушените миди Сен жак. Постигаме златиста коричка от двете страни на мидите и след  това монтираме със студено масло. Подправяме със сол и пипер.

В друг съд сотираме видове гъби, лук  (нарязан на бруноа), чесън (на филийки), морков (на ситно бруноа), целина глава (ситно бруноа), магданоз (шифонада). След като сме  сготвили тезо продукти, добавяме бяло вино, когато то почти  изпари, прибавяме готварската сметана. Подправяме и издаваме, като сместа трябва да е с гъста консистенция.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент