Полезните свойства на овчарската торбичка

Овчарската торбичка е една от най-често срещаните билки у нас. Среща се по поляни, край пътища и тревисти площи и цъфти от април до август.

Предполага се, че името ѝ идва от формата на шушулките, които наподобяват овчарска торбичка.

Билката е добре позната в народната ни медицина и се използва като съставка за различни салати и гарнитури, а от семената ѝ се приготвя горчица. За медицински цели билката се е използвала още в Римската империя и Древна Гърция. 

Овчарската торбичка се събира през лятото, когато цъфти. Може да се използва прясна или сушена, в ястия, на чайове или като тинктура. 

Билката е богата на мощни антиоксиданти – фалвоноиди. В състава ѝ присъстват важни гликозиди, амини, камфор, каротеноиди, калий, както и витамините А, В, С и К.  Този богат състав е причина за редицата полезни свойства на овчарската торбичка – резултат не толкова от присъствието на точно определен биоактивен компонент, а от общото им разнообразие и взаимните реакции помежду им. 

Благодарение на високото съдържание на витамин К овчарската торбичка се използва често като кръвоспиращо средство. Подходяща е при труднозарастващи рани, хемороиди и разширени вени. Билката се използва при обилни менструации и леки кръвоизливи. Успешно пречиства кръвта и укрепва капилярите. 

Най-добрите антистрес чайове

Овчарската торбичка е идеална при инфекции на чревния тракт и стомашни проблеми. 

Благодарение на високото съдържание на витамин С и калий подобрява и поддържа зрението. Чаят от овчарска торбичка в народната медицина се счита за антиеметик и  антитоксик.

Билката може да се използва при настинка, за укрепване на организма и като болкоуспокояващо средство.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти