Необяснимите ефекти на разбитото сърце върху здравето

Възстановяването след раздяла може да бъде трудна работа. Ако сте минавали през такъв тежък период, знаете, че това не е само нещо в главата ви, а може да има и физически ефекти.

„Вярвам на 100 процента, че разбитото сърце и емоционалната болка могат да повлияят негативно на физическото здраве“, пишат от сайта Healthline, цитирайки терапевта за двойки Кортни Несбит. „Умът е много мощен орган и разбитото сърце е много силна емоция. Когато двете се комбинират, това със сигурност може да доведе до физическа реакция."

Болката и мозъкът

Въпреки че експертите са съгласни, че раздялата може да причини физическа болка и други последици за здравето, не е ясно защо това се случва. 

Скорошни изследвания установиха, че хората, които наскоро са преживели раздяла, изпитват подобна мозъчна активност като при състояние на физическа болка, когато им показват снимки на техен любим човек. Изследователите заключават, че отхвърлянето, емоционалната и физическата болка се обработват в едни и същи области на мозъка.

Според писателката Меган Ласлоки, която е написала книги именно на тема разбитото сърце, това може да се дължи на факта, че както симпатиковата, така и парасимпатиковата система за активиране се задействат едновременно.

Парасимпатиковата система е частта от вашата нервна система, която управлява спокойни функции като храносмилане и производство на слюнка. Забавя сърдечната честота и дишането. Симпатиковата нервна система, от друга страна, подготвя тялото за действие. Това е реакцията „бягство или битка“, която насища тялото ви с хормони, за да се ускори сърдечната честота и да се активират мускулите ви. Когато и двете системи са включени едновременно, е логично тялото да изпита дискомфорт - вероятно дори болки в гърдите.

жена тъжна разбито сърце
Снимка: iStock

Разбитото сърце може да бъде изтощително

Въпреки че може да не знаем точно защо разбито сърце засяга нашите тела по начина, по който го прави, ефектите са много и могат да бъдат наистина изтощителни.

„Дори съм имал пациенти, които са получавали инсулт или инфаркт от стреса след раздялата“, казва Несбит, която предупреждава, че въпреки че това са екстремни случаи, „те илюстрират колко силно изпитваме емоционална болка“.

Дженифър Келман, лицензиран клиничен социален работник и лайф коуч, казва, че разбитото сърце може да доведе до промени в апетита, липса на мотивация, загуба или наддаване на тегло, преяждане, главоболие, болки в стомаха и общо чувство за неразположение. Лечението на последиците от разбито сърце, като същевременно се позволява на човека да скърби за загубата на връзка, може да бъде труден баланс.

„Депресията, тревожността и отдръпването от приятели, семейство и обичайни дейности са едни от най-често срещаните емоционални реакции на сърдечна болка след раздяла“, казва Келман. „Това може да представлява парадоксална ситуация, защото макар да искаме индивидът да чувства това, което чувства, и да скърби за тази загуба, ние също не искаме той да изпадне в изолация, депресия и безпокойство.“

жена тъжна разбито сърце
Снимка: iStock

Какво можеш да направиш?

Келман предполага, че да останете активни дори когато не искате, да поддържате правилни хранителни навици и да общувате с хората в социалния си кръг може да помогне за минимизиране на рисковете от лошо здраве поради раздяла.

„За съжаление, единственото лекарство за разбито сърце и емоционална болка е времето“, добавя Несбит. Често се опитваме да се задържим за една връзка след раздялата, само удължавайки болката. „Освен ако няма замесени деца“, препоръчва тя, „най-добрият вариант е да се въздържате от контакт с лицето; това включва и социалните медии.“

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти