Не изхвърляйте костилките на прасковите! Ето за какво са полезни

Отдавна стана известно, че ядките от костилката на кайсията има значителни ползи за здравето, както и приятен вкус. Около тази информация остана встрани фактът, че същите ползи има и от ядката, която се намира в костилката на прасковата. Тя също е ядлива и има ползи за здравето.

Липсата на достатъчно информация за ползите от костилките и ядките на прасковата се дължат вероятно на слуха, че ядката на прасковата е отровна. Тя съдържа веществото цианид, което се намира също в ядките на кайсиите и черешите.

В състава на ядката на прасковата има също амигдалин или витамин В17, който донесе славата на костилката от кайсията. Амигдалинът се разпада на циановодород при метаболизирането.

праскови
Снимка: iStock

Цианидът е отрова, която дори в по-малки количества може да доведе до учестено дишане и пулс, замаяност и главоболие. По-големите дози може да увредят органите, да предизвикат гърчове и смърт.

Колко от това опасно вещество се открива в костилката от праскова? В 1 грам костилка се съдържат само 2, 2 милиграма от това вещество. Токсичната граница е 570 милиграма циановодород. Това означава да се консумират 250 ядки от праскова, за да настъпи отравяне.

Ето какви са ползите от консумация на костилките на прасковите:

Ползи от костилките на прасковите

​​​​​​

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти