Яденето на повече наденички и бекон увеличава риска от рак на панкреаса

Наденичките причиняват рак
Снимка: netinfo

Според шведско проучване консумирането на една наденица или 50 г бекон дневно увеличава риска от рак на задстомашната жлеза с 20 процента. Учените са установили, че дори и малки количества от тези месни продукти са способни да доведат до това коварно заболяване.

Много често този тип рак е наричан "тихият убиец", защото болният не показва никакви симптоми в началния етап на болестта, която е един от най-трудно лечимите видове рак.

Като основни причинители на проблема се смятат пушенето, злоупотребата с алкохол и наднорменото тегло, но скандинавските изследователи вече добавиха и приема на технологично обработено месо към виновниците за това здравословно страдание.

В проучването са участвали над 6000 пациенти с рак на задстомашната жлеза, а данните разкриват също, че по-голямата консумация (над 500 г седмично) на червени меса може пък да доведе до ракови заболявания на тънките черва.

"Ракът на панкреаса е с много висока смъртност и е важно да разберем как по-успешно да се предпазим от него", допълва професор Сузана Ларсон, която е част от екипа, провел научния експеримент.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти