Минерален или химичен слънцезащитен крем: Каква е разликата и кой е по-добър?

Защитата от слънцето е съществена стъпка в ежедневната ви рутинна грижа за кожата, която може да стане малко объркваща на моменти, благодарение на онлайн тенденциите и постоянния приток на иновативни продукти. Но разбирането на това как и кога да използвате слънцезащен фактор (SPF) е най-важното действие, което можете да предприемете за дългосрочното здраве на вашата кожа. Затова днес засягаме една от най-често срещаните теми за слънцезащита, която често буди объркване - разликата между минералните слънцезащитни формули (наричани още физически) и химическите слънцезащитни формули.

Докато и двата вида слънцезащитни продукти предлагат защита от ултравиолетовите лъчи, механиката на действие на формулите се различава. И така, каква е разликата между тях и единият по-ефективен ли е от другия? За да изяснят всичко, което трябва да знаете за минералните срещу химическите слънцезащитни продукти и кое е най-доброто за вас, от сайта Byrdie се обръщат към сертифицираните дерматолози Кори Л. Хартман и Хадли Кинг.

Ето как да подготвим кожата си за лятото

Какво е минерален слънцезащитен крем?

Също така често наричани физически, "минералните слънцезащитни продукти използват UV филтри, които се намират върху кожата, като ефективно блокират лъчите да проникнат в повърхността на кожата", казва Хартман. „Най-разпространените минерални филтри са титанов диоксид и цинков оксид. Американската академия по дерматология препоръчва използването на минерален слънцезащитен крем (вместо химически слънцезащитен крем), ако имате чувствителна или склонна към акне кожа."

слънцезащита
Снимка: iStock

Предимства: 

  • Безопасен за чувствителна кожа: Активните съставки в минералните формули - цинков оксид или титанов диоксид - обикновено се понасят добре от чувствителни типове кожа.
  • Подходящи за кожа, склонна към акне: Минералните формули също са склонни да бъдат некомедогенни и невъзпалителни за тези с кожа, склонна към акне. Ако цинковият оксид е активната съставка, той сам по себе си може дори да помогне за подобряване на вашето акне.
  • Потенциално по-ефективна слънцезащита: Тъй като минералните формули осигуряват физическа бариера, предотвратяваща проникването на слънчевите лъчи в кожата ви, някои дерматолози ги смятат за по-ефективни от химическите слънцезащитни продукти. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърди това мнение.

Недостатъци:

  • Нежелана текстура: Минералните слънцезащитни продукти често се свързват с гъста, лигава текстура, която не винаги е приятна за носене - особено под грим.
  • Могат да оставят бели петна: Известно е, че физическите формули оставят бели петна или линийки върху кожата, особено при тези с по-тъмен тен. Съвременните формули обаче предлагат опции, като много от тях съдържат лек розов оттенък за неутрализиране на белия цвят. „Физическите слънцезащитни продукти са изминали дълъг път от своите тебеширени, бели, трудни за разнасяне предшественици“, казва Кинг. „Сега има много марки, които произвеждат физически слънцезащитни продукти, които са лесни за нанасяне и изглеждат страхотно.“

Какво е химически слънцезащитен крем?

„Химическите SPF използват одобрени UV филтри, които превръщат UV лъчите, когато се абсорбират в кожата, в топлина“, казва Хартман. „Някои от най-разпространените химически UV филтри включват оксибензон, авобензон и октиноксат.“ Химическите слънцезащитни продукти обикновено са по-леки, по-прозрачни (някои са напълно прозрачни) и като цяло са по-предпочитани от потребителите. Те обаче могат също да раздразнят чувствителната кожа и потенциално да имат последици за околната среда.

слънцезащита
Снимка: iStock

Предимства:

  • Прозрачни: Химическите слънцезащитни продукти обикновено са прозрачни, гелообразни формули, които не оставят бял оттенък върху кожата.
  • Разнасящи се лесно и приятни за носене: Има повече иновации в химическите слънцезащитни продукти, отколкото при физическите слънцезащитни продукти. Химическите слънцезащитни продукти обикновено имат лека, гелообразна или спрей текстура, която е лесна за смесване и приятна за носене със или без грим. Някои химически слънцезащитни продукти за лице дори предлагат предимствата на грима, като например подобряване на блясъка на кожата.

Недостатъци:

  • Може да са малко по-малко ефективни от минералните формули: Тъй като химическите слънцезащитни продукти действат като абсорбират слънчевите лъчи, вместо да ги блокират физически, някои дерматолози ги смятат за малко по-малко ефективни. Най-ефективният слънцезащитен крем обаче е този, който наистина ще носите. Когато използвате химически слънцезащитни продукти, просто потърсете широкоспектърна формула с SPF 30 или по-висока, за да извлечете ползите.
  • Може да има неблагоприятни ефекти върху околната среда: Съставките, които обикновено се срещат в химични формули - като оксибензон - не се считат за "безопасни за рифовете" в някои държави. Необходими са обаче значително повече изследвания, за да се определят ефектите на SPF върху океана и рифовете.
  • Имало е съмнения за безопасността на някои химически формули: Химическите слънцезащитни продукти се считат за безопасни от сертифицираните дерматолози и сте изложени на значително по-голям риск от рак на кожата, ако пропуснете употребата на слънцезащитни продукти. Все пак си струва да се отбележи, че в миналото е имало някои изтегляния от пазара, свързани с химически слънцезащитни продукти. Изтеглените продукти са били премахнати от рафтовете и Хартман уверява, че можете безопасно да използвате химически слънцезащитни продукти, ако това е вашето предпочитание.

 

Как слънцето съсипва косата ви (и какво да направите, за да я спасите)

„Независимо от слънцезащитния крем, който изберете, най-важното е, че трябва да носите слънцезащитен крем всеки ден“, казва Хартман, отбелязвайки, че той особено харесва физическите формули като личен избор. "Минералните формули не са по-мощни или по-ефективни от химическите слънцезащитни продукти, но аз съм пристрастен към минералните слънцезащитни продукти, защото те не съдържат химикали, щадят океана и околната среда и не могат да причинят алергии."

Кинг отбелязва, че трябва да вземете под внимание вашия тип кожа, когато избирате слънцезащитни продукти. „Две неща могат да причинят обриви, свързани със слънцезащитни продукти: запушване на порите от комедогенни материали или реакция на чувствителност към химически UV-блокиращи съставки“, казва тя. Поради тази причина тя препоръчва физически слънцезащитни продукти пред химически формули за предразположени към акне и чувствителни типове кожа.

За тези с по-тъмен тип кожа Кинг отбелязва, че намирането на физически слънцезащитен крем, който не прави кожата да изглежда на бели петна и линии, може да бъде предизвикателство. „Химическите слънцезащитни продукти ще бъдат по-лесни за употреба в това отношение, но има физически слънцезащитни продукти, особено оцветени, които също не би трябвало да имат този проблем“, отбелязва тя. Хартман повтаря това мнение, като отбелязва, че въпреки че със сигурност има физически/минерални опции, които се смесват с дълбоки тонове на кожата, използването на химическа формула може да бъде по-лесно (и по-рентабилно).

5-те тайни на хората с перфектна кожа

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол