Лют червен пипер! Защо не?

Лют червен пипер! Защо не?
Снимка: Thinkstock

Лютият червен пипер е известен сред подправките със силния си вкус и със здравословните си свойства.

Той стимулира обмяната на вещества в организма, а капсаицинът, който се съдържа в него, стимулира отделянето на "хормона на щастието“ ендорфин.

Именно това вещество – капсаицинът, е отговорно за лютия вкус на чили чушките, съответно и на лютия червен пипер. То е много полезно, като в умерени количества спомага за лечението на различни сърдечно-съдови заболявания.

Ако не сте голям почитател на лютите храни, но все пак не искате да се лишавате от полезните свойства на пипера, ви предлагаме няколко начина как бихте могли да консумирате спокойно тази подправка.

Като начало не е нужно да слагате големи количества от подправката. И няколко поръсвания вършат работа.

Може да добавите щипка-две червен пипер към соса за салата или основното блюдо. Той съвсем леко ще подобри вкуса и ще направи храната по-ароматна и апетитна, без да е прекалено натрапчив като вкус.

Освен по този начин, може да го прибавите и в тестото за питата или тутманика, които месите. Добавете една щипка на финала, колкото съвсем леко да овкусите.

Ако обичате да си приготвяте прясно изцедени зеленчукови сокове, които са невероятно полезни, може да пробвате да добавите на върха на чаена лъжичка червен пипер към тях. Напитката се получава изненадващо ободряваща.

Единствено е важно да премерите много добре количеството и да не прекалите, защото тогава едва ли ще успеете да издържите на лютото.
Като всяко друго нещо, то е полезно само в умерени количества.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти