Какво е "водно тегло" и как бързо да се отървеш от него

р
Снимка: iStock

Позната ли ви е следната ситуация: мерите се на кантара и той показва една стойност, мерите се отново след 1-2 дена и вече сте с един килограм нагоре. Питате се как е възможно това - да недебелеете толкова много за толкова отрицателно време. Спокойно, не си дебела, а просто задържаш вода в тялото си! Ситуацията, в която се намираш, се описва с две думички - водно тегло. 

„Водно тегло“ е термин, за който вероятно вече сте чували, но знаете ли какво всъщност означава? Често се използва, когато хората се опитват да отслабнат, но мистериозно напълняват. Истината е, че е нужно време на мазнините да се натрупат в тялото ви, но ако задържате вода може да се почувствате по-тежки буквално в рамките на един ден. 

Какво е това все пак?

Накратко, водното тегло възниква, когато нашите клетки и зоните около клетките ни съхраняват излишна вода. Ето защо може да забележите части от тялото си, които са склонни да се подуват, когато задържате течности. Известно е например, че глезените показват първите признаци на водно тегло.

Как се получава водното тегло?

Водното тегло може да идва от различни източници, но често се случва, когато човек консумира твърде много въглехидрати. Защо? Въглехидратите се превръщат в енергия (под формата на глюкоза), но ако ядете повече въглехидрати, отколкото изгаряте, тялото ги съхранява под формата на мазнина, за да ги използва по-късно. Докато тялото ви превръща въглехидратите в мазнини, то също задържа вода. Според специалистите, тялото ви се нуждае от три до четири грама вода за всеки един грам въглехидрати, които трябва да преработи. Ако изгаряте всички въглехидрати, преди те да се превърнат в мазнини, тялото ви не се нуждае от излишната вода. Ако обаче ядете повече въглехидрати, отколкото тялото ви наистина се нуждае, ще съхранявате както мазнини, така и излишна вода.

р
Снимка: iStock

Според Healthline, "диетолозите препоръчват въглехидратите да осигуряват 45 до 65% от дневния ви прием на калории." Тези количества, разбира се, би трябвало да бъдат по-високи за хора, които са физически активни и лесно ще изгорят въглехидратите, преди да се превърнат в мазнини. Това означава, че ако консумирате 2000 калории на ден, трябва да ядете между 225 и 325 грама въглехидрати ежедневно, но ако не сте активен човек, трябва да се стремите към долния край на тази скала. Хората, които се опитват да отслабнат, могат да видят по-бързи резултати, като консумират само 50 до 150 грама въглехидрати всеки ден.

Солта е друг голям виновник, който допринася за водното тегло. Това е така, защото тялото винаги се опитва да запази едно и също съотношение сол/вода. Ако приемате куп допълнителна сол, тялото ви автоматично ще започне да задържа вода като средство за предотвратяване на дехидратация.

Други фактори, които могат да допринесат за вашето водно тегло, включват възраст, стрес и хормони.

Разбира се, всеки човек е различен и ако не сте сигурни какво може да причинява вашето водно тегло, винаги е най-добре да се консултирате с лекар, преди да предприемете стъпки към премахването му. 

Лошо ли е водното тегло?

Има разлика между водата, от която се нуждае тялото ви, за да осигури правилното функциониране на органите ви, и теглото на водата, която е просто излишна течност, която се съхранява в тялото ви. Първият е от съществено значение за организма. Всъщност водата обикновено съставлява 50 до 60% от общото телесно тегло на възрастен, според Medical News Today. Това е „добрата“ вода, която не допринася за увеличаване на теглото. Водното тегло, от друга страна, е количеството вода, което се съхранява в тялото над стойностите, необходими за правилната функция на органите. Задържането на вода може да е причината за до девет килограма от колебанията в теглото на човек!

За разлика от по-голямата част от водата в тялото ви, вие не се нуждаете от водно тегло. Въпреки че то не е задължително лошо за вас, може да причини подуване на корема, тежест и общ дискомфорт. Обикновено водното тегло изчезва от само себе си, но има какво да направите, за да го накарате да се махне по-бързо. 

Ето какви стъпки трябва да предприемете, ако искате да елиминирате вашето водно тегло възможно най-скоро:

Какво да направиш, за да се отървеш от "водното тегло"?

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти