Какво е олестра и крие ли тя здравни рискове

От 2000 г. насам все по-малко хранителни продукти съдържат олестра заради страничните ефекти, които оказва върху човешкия организъм
Снимка: Thinkstock

Олестрата често присъства в състава на храните, които купуваме. Това е изкуствен заместител на растителните мазнини, която обаче не съдържа никакви мазнини, калории и холестерол. Често се изписва и като олеан.

Олестрата се добавя при производството на доста мазни храни като картофения чипс например, за да понижи наличието на другите вредни мазнини в него.

Всъщност олестрата е открита случайно при научни изследвания, проведени през 1968 година. Целта на тогавашните експерименти била да бъде открита мазнина, която се храносмила по-лесно от недоносените деца. През 1971 година се провеждат нови тестове, с които се установява, че при консумация на олестра спада нивото на холестерола в кръвта, пише "Gotvach.bg".

Тогава компанията производител на олестра се опитва да представи продукта като лекарство, което може да влияе на нивата на холестерола, но олестрата не издържа съответните тестове. Това амбицира още повече откривателите на олестрата и след тригодишни научни анализи те успяват да покрият нормативните изисквания, за да може олестрата да се предлага масово като заместител на мазнините в хранителните продукти.

В САЩ олестрата е одобрена през 1996 година от Комисията по храните и лекарствата. Още в края на 90-те години обаче на олестрата започва да се гледа със съмнително око поради появата на редица странични ефекти върху организма. Въпреки това олестрата и до днес фигурира в състава на доста храни по света и у нас.

След първите сигнали за нездравословни последици при консумацията на олестра се появяват и други физически оплаквания. Различни странични ефекти (например диария) карат Американската комисия по храните и лекарствата да наложи изискването всеки продукт, съдържащ олестра, да носи съответното означение.

След 2000 година продажбата на продукти със съдържание на олестра рязко спада. Компанията, която патентова заместителя, прекратява с дългогодишните си опити да разшири употребата му. През 2002 година фабриката е продадена.

Днес олестрата присъства в производството на диетични версии на няколко световноизвестни брандове чипс. Съставката се открива и в някои замразени десерти.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент