Как десертът ще ни помогне да отслабнем

Закуската изяж сам
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че ако изядем някакъв десерт, но с условието да е само на закуска, ще намалим нивото на хормона грелин, контролиращ нашия глад.

Учени от Тел Авив са установили, че мъжете и жените, които хапват поничка или парче кекс, преди да тръгнат за работа, свалят по-лесно килограми, стига през останалото време на деня да се хранят здравословно.

За целта израелските специалисти наблюдавали над 200 души с някаква форма на затлъстяване, но не страдащи от диабет.

Всички те били подложени на диетичен режим с дневно ограничение до 1600 калории при мъжете и 1400 калории за представителките на нежния пол.

Така на едната група от изследваните им било позволено да съгрешат със захарно изкушение за закуска, а останалите имали право да си поръчат по-голяма порция храна по-късно през деня.

След няколко месеца се оказало, че придържащите се към сутрешния десерт отслабват с до седем килограма повече от другите, предпочели по-големия порцион на обяд или вечеря. Също така при първите стойностите на грелина били с 15% по-ниски от тези при останалите доброволци в експеримента.

"Докато спазваме диети е важно да успеем да намалим количеството на приеманите продукти, а заедно с това и да се научим да овладяваме своя апетит, за да не възвърнем предишното си тегло. Нашите данни показват, че гладът се потиска по-лесно, ако хапваме някакъв десерт в началото на деня", споделя д-р Даниъл Якубовиц, извършил част от проучването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти