Какво да сготвим с една от най-хубавите български подправки

билки билка подправки подправка
Снимка: iStock

Джодженът е широко разпространена подправка, особено ценна за българската национална кухня. Незабравим е ароматът и вкусът на боб с джоджен, известен от незапомнени времена, а също така великолепни са кюфтенцата с участие на телешко месо, деликатно намекващи за присъствието на тази така приятна подправка.

Безспорно първенец в употребата на джоджен е бобът яхния, научихме от Gotvach.bg. Джодженът си кореспондира отлично и с нахут, приготвен на яхния. Това се дължи на специфичните ароматни компоненти на тези растения.

На джодженът се придават качества като болкоуспокояващо и спазмолитично средство, което увеличава секрецията на стомашни сокове и благоприятства храносмилането. За целта трябва да се похапва в прясно състояние във вид на салати и някои супи.

Джодженът се използва при приготвянето на ястия с агнешко и телешко. Също така е добро допълнение към ястия със спанак.

В кулминация на блясъка му трябва да се спомене, че от джоджен могат да се приготвят и приятни ароматни коктейли с алкохол.

6 подправки за по-добра памет

В този ред на мисли, днес ви предлагаме да зарадвате любимите си хора с edna от тези вкусни рецепти:

► Боб чорба по манастирски

► Лозови сaрмички

► Пиратска салата от миди

► Паниран смилянски фасул

► Постна гозба с грах и картофи

► Как се прави: Агнешка дроб-сарма

► Агнешки бут с карамелизирани лукчета

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти